Minunatele beneficii ale propolisului pentru sănătatea noastră – aurul din stup!

Minunatele beneficii ale propolisului pentru sănătatea noastră – aurul din stup!

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 September 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Propolisul este folosit de albine ca adeziv pentru reglarea diametrului celulei (în funcție de temperatura ambiantă), umplerea fisurilor (pentru neutralizarea curenților de aer), dezinfectarea, izolarea obiectelor străine, mumificarea albinelor decedate pentru a preveni descompunerea acestora.

Propolisul conține un număr mare de substanțe nutritive și are proprietăți antibacteriene. Funcția principală a propolisului în stup este de a distruge bacteriile.

S-a dovedit că acțiunea propolisului în corpul uman se caracterizează prin activitate antitoxică, anticanceroasă și antibacteriană.

Propolisul este un antibiotic natural.

Compoziția propolisului include flavonoide, care au un puternic efect antiinflamator în bolile articulațiilor, ale pielii și ale mucoaselor. Substanțele întăresc pereții vaselor de sânge, întăresc țesutul conjunctiv, previn descompunerea acidului ascorbic și reduc activitatea enzimelor care determină descompunerea cartilajului și a țesutului intercelular.

Propolisul conține următoarele vitamine: A, B1 și B2, H, B6, E, C și P. Proprietățile propolisului sunt determinate și de prezența următoarelor minerale și oligoelemente: aluminiu, vanadiu, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, zinc, fier, mangan, fosfor, cupru, sulf, staniu, cobalt, crom, siliciu, fluor și seleniu.

Utilizarea propolisului sub diferite forme crește imunitatea și microcirculația în țesuturi. Odată ajuns în corpul uman, propolisul scade colesterolul din sânge, curăță membranele celulare, normalizează respirația celulară și reface țesuturile deteriorate.

Rolul propolisului în oncologie este semnificativ datorită neutralizării celulelor patologice și acțiunii antioxidante. Propolisul îmbunătățește rezistența organismului la radiațiile ionizante, are un efect psihofizic și tonic benefic în neutralizarea stărilor depresive.

Cea mai frecventă utilizare a propolisului în următoarele boli:

  • procese inflamatorii ale cavității bucale (aplicarea propolisului sub formă de plăci și clătirea cu o soluție apoasă, se poate folosi și tinctura de alcool de propolis); .
  • inflamația căilor respiratorii superioare, precum și disconfortul în gât (în principal se utilizează propolis pe alcool – utilizare similară cu cea anterioară);
  • deteriorarea suprafeței mucoase a stomacului în gastrită (tratamentul cu propolis al stomacului se efectuează prin ingestie).

Puteți mesteca propolis pur în următoarele cazuri:

În bolile respiratorii de origine infecțioasă (dureri în gât, gripă) este bine să mestecați constant propolis pe tot parcursul zilei. Norma zilnică a propolisului este de aproximativ 5 g. De obicei, o ameliorare considerabilă a unei afecțiuni vine în 3-5 ore. Apoi, puteți mesteca mai rar. Dacă începeți tratamentul încă de la primele simptome, este nevoie de 2 zile pentru a vă recupera.

Primele semne de răceală pot fi depășite cu ușurință dacă mestecați propolis (1-2 g) înainte de culcare. Dimineața ar trebui să te simți mult mai bine.

Utilizarea propolisului în afecțiunile tractului gastro-intestinal, în special în ulcere și gastrite. 5 g de propolis (norma zilnică) se împart în 2-3 porții egale. Bucățile de propolis trebuie mestecate cu atenție, apoi înghițite.

Propolisul poate fi mestecat și de cei care au probleme dentare frecvente sau dureri de dinți. Dacă mestecați 1-2 g de propolis în fiecare zi, acesta vă va scăpa de problemele cu cariile și durerile gingiilor, va îndepărta infecțiile, și va reda albul dinților. Perioada tratamentului este de 1 lună.

Când simțiți că vă pierdeți energia, este suficient să mestecați o mică bucată de propolis pentru a vă recâștiga o dispoziție veselă.

Propolisul poate fi mestecat și de copii și femei însărcinate

Absorbția propolisului îmbunătățește imunitatea și ajută corpul să facă față răcelilor. Prin urmare, se pune întrebarea cât de sigur este pentru copii și femeile însărcinate. Viitoarelor mame li se permite să mestece propolis, dar numai în cazuri necesare. Doar 1-2 grame pe zi vor fi suficiente pentru întărirea imunității și este bine să nu consumați zilnic.

Propolisul este bogat în componente biologic active care pot provoca o reacție alergică. Având în vedere că multe medicamente sunt contraindicate femeilor însărcinate, acest „balsam” natural poate fi singurul mijloc pentru a crește imunitatea.

La copiii cu vârsta sub 5 ani, sistemul imunitar este încă destul de slab și sunt mai predispuși să răcească. Cu toate acestea, cu aceeași probabilitate, un copil poate dezvolta o alergie, în special la produsele apicole. Însă, intoleranța la propolis este extrem de rară la copii.

Astfel, bebelușii pot consuma propolis, dar numai după consultarea unui medic. Și cel mai bine este să dați acest produs, dizolvat în lapte cald.

Beneficiile tincturii de propolis

Orice medicament va fi benefic dacă este luat corect. Proprietățile tincturii de ​​propolis este dificil de supraestimat. Este utilizat în tratamentul unui număr imens de boli.

Acest medicament este considerat universal, deoarece are un o gamă mare de proprietăți benefice:

  • distruge microflora patogenă;
  • întărește pereții vaselor de sânge;
  • stimulează circulația sângelui;
  • îmbunătățește metabolismul;
  • normalizează procesele metabolice;
  • este un anestezic natural;
  • favorizează vindecarea rănilor;
  • localizează focarele inflamației;
  • întărește imunitatea.

Efecte adverse și contraindicații

Un astfel de set semnificativ de calități benefice nu exclude prezența aspectelor negative în propolis. Propolisul este unul dintre cele mai puternice materiale naturale, care, în unele cazuri, poate reprezenta un pericol nu numai pentru sănătate, ci și pentru viața umană.

Iată o listă cu principalele contraindicații:

Este bine să nu oferiți mijloace atât de puternice copiilor până la vârsta de 3 ani. Dacă totuși decideți, asigurați-vă că consultați un medic pediatru înainte de utilizare.

Intoleranță la produsele apicole.

Astfel de metode de tratament pentru persoanele cu boli oncologice trebuie alese cu mare atenție, deoarece propolisul este un stimulator biogen și este capabil să accelereze dezvoltarea de noi creșteri maligne.

Propolisul este, de asemenea, contraindicat persoanelor cu insuficiență renală și hepatică.

Pentru a elimina toate riscurile posibile, cel mai bine este să consultați un medic.

În plus, trebuie să vă amintiți întotdeauna că propolisul este rar folosit în forma sa pură, iar componentele suplimentare pot provoca, de asemenea, reacții alergice severe.

Simptomele alergiei la propolis

O reacție alergică la propolis, precum și la alte produse apicole, se poate dezvolta rapid, reprezentând o amenințare reală pentru viața umană. Principalele simptome care ar trebui să fie alarmante:

  • amețeală;
  • congestie nazala;
  • durere de cap;
  • piele iritata;
  • umflături;
  • uneori temperatura crește;
  • slăbiciune generală.

Șocul anafilactic este o formă extrem de severă de manifestare alergică, care se termină adesea cu decesul.

Înainte de a lua propolis, asigurați-vă că consultați un medic!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!