Migrena: 3 cauze și soluții fiziologice principale

Migrena: 3 cauze și soluții fiziologice principale

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 October 2021 in SanatateSfaturi

Mulți cercetători cred că inflamația este cauza principală a migrenelor și a durerilor de cap. Dar întrebarea este: ce fel de disfuncție este: vasculară sau neurologică? La fiecare persoană, cauza poate fi diferită.

Într-un fel sau altul, migrenele apar ca urmare a inflamației și a altor cauze care au un efect negativ asupra vaselor de sânge și a neuronilor.

Din punct de vedere vascular, se poate spune că „instabilitatea” lor este o cauză parțială a migrenei: o expansiune și, în consecință, o scădere a tensiunii arteriale sau, dimpotrivă, o îngustare și o creștere a tensiunii arteriale. Uneori, sindromul durerii nu este însoțit de modificări de presiune.

Migrenă sau durere de cap: care este diferența?

Migrena cronică este o tulburare sistemică, al cărei principal simptom este cefaleea constantă.

Adică, dacă ai dureri de cap doar ocazional, aceasta nu este o migrenă. Dar dacă acest lucru se întâmplă în mod constant, atunci putem vorbi despre migrene. Durerile de cap neregulate (sporadice) diferă de migrene prin faptul că nu se bazează pe procese sistemice. Ceea ce este foarte bine.

De ce începe să te doară capul ocazional?

Aceasta este o reacție la factorii externi: condițiile meteorologice, stresul, căldura, frigul sau orice altă provocare a unei îngustări / dilatații accentuate a vaselor de sânge. Cefaleea cauzată de exerciții este cel mai adesea manifestată de la vasodilatație, iar cea cauzată de stres, de la îngustare.

Dar dacă vasele devin instabile și apar dureri constante, putem vorbi despre migrene.

3 cauze ale instabilității vasculare:

Toate cauzele sunt interdependente, dar este posibil să nu fie prezente toate la o singură persoană. Inflamația afectează sistemul endocrin și producția de neurotransmițători, care la rândul lor încearcă să regleze inflamația.

1. Inflamația.

Aceasta este o reacție naturală a organismului la orice problemă, dar când devine cronică, atunci ni se deteriorează sănătatea. Uneori chiar și fără un diagnostic cert, deoarece inflamația este bine ascunsă.

Inflamația și eliberarea de proteina CGRP ​​este cauza principală a atacurilor dureroase de migrenă. Acest lucru este destul de evident, deoarece în timpul convulsiilor, concentrația de CGRP este mult crescută atât în ​​saliva, cât și în plasma sanguină.

Oamenii de știință au injectat CGRP în venele subiecților predispuși la migrenă, iar acei subiecți au început imediat să aibă dureri de cap.

Există o altă citokină inflamatorie dăunătoare, factorul de necroză tumorală, cunoscut și sub denumirea de TNF-alfa. Care, de asemenea, afectează expresia genei CGRP și, în consecință, declanșează procesul durerii. Factori de risc : genetica, vârsta, dragostea pentru zahăr si in special fructoza.

Cum funcționează CGRP și de ce ne provoacă durere? El este eliberat, apoi își activează propriii receptori, care sunt localizați în zona vaselor meningeale, vasele reacționează și astfel începe durerea. Inflamația cronică face ca celulele sistemului imunitar să atace activ vasele. Prin urmare, dacă o persoană cu migrenă este rănită sau începe un proces inflamator acut, atunci migrenele sunt expuse riscului de a se agrava.

2. Disfuncție endocrină.

Rădăcina tuturor problemelor se află în axa glandelor pituitare – hipotalamus – suprarenale. Creierul și sistemul său circulator sunt strâns legate de producția de hormoni: unii dintre ei dilată vasele de sânge, iar alții le îngustează.

Fiecare hormon afectează stabilitatea vaselor și, dacă există un dezechilibru între ele, poate apărea o migrenă ca urmare. Așa că oamenii nu trebuie să caute numai cauza inflamației cronice, ci să meargă și la un endocrinolog pentru a afla dacă totul este în regulă cu echilibrul hormonal, dacă există o disfuncție. Aceasta ar putea fi soluția.

3. Dezechilibrul neurotransmițătorilor.

Neurotransmițătorii asigură conexiuni între neuroni și acționează ca transmițători de semnale în creier. Este clar că dacă producția oricăruia dintre ei scade sau crește în mod anormal, apar problemele cu instabilitatea vasculară și durerile de cap cronice.

Cum poți afla care este originea migrenei tale?

Cefaleea datorată vasodilatației apare în timpul sau după:

  • Statului la soare sau într-o cameră fierbinte.
  • Relațiilor intime
  • Febrei.
  • Antrenamentelor.
  • Consumul de alimente sau medicamente la care sunteți sensibil.
  • Vătămării.
  • Bufeuri în timpul menopauzei.
  • Atacuri alergice.

De cele mai multe ori, presiunea scade în timpul unui atac, dar nu in totdeauna.

Cefaleea cauzată de vasoconstricție:

Stresul. Multe persoane suferă de dureri de cap din cauza stresului. Acesta constricționează vasele de sânge, crescând nivelul de cortizol și adrenalină. Așadar, dacă te doare capul când ești nervos, când ți-e foarte foame, ai sărit peste o masă, când ți-e frig, dacă ești sensibil la lumină puternică, la zgomote puternice, evită aceste situații stresante oricât de mult cu putință.

Tiraminele. Acestea sunt substanțe care se găsesc în brânza învechită și, de asemenea, în produse lactate fermentate, afumaturi, caviar, bulion, organe de animale. Precursorul tiraminei este aminoacidul tirozina și în concentrație mare poate provoca o vasoconstricție puternică și o creștere a presiunii.

Surse alimentare care conțin colină în exces. Colina se găsește în ficat și ouă. Dacă sunteți predispus la dureri de cap vasoconstrictoare, atunci trebuie să consumați aceste produse cu limită.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!