Mersul la biserică prelungește viața și ajută sănătatea mintală

Mersul la biserică prelungește viața și ajută sănătatea mintală

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 October 2020 in PsihologieSanatate

Rezultatele unui studiu al Facultatii de Medicina Erasmus din Rotterdam nu vor fi pe gusturile ateilor. Se confirma statistic o teorie mai veche care spune ca religia, indiferent de realitatea credintelor propovaduite, are o utilitate sociala importanta. Participarea la activitati religioase este un antidepresiv mult mai eficient pentru europenii de peste 50 de ani decat participarea la activitati sportive, educationale sau politice.

Peste 9000 de europeni peste 50 de ani au fost urmariti de cercetatori de-a lungul a patru ani, singura activitate asociata consistent cu o stare de bine fiind mersul la biserica, moschee sau sinagoga. In schimb participarea la activitati politice sau comunitare are un efect doar pe termen scurt, pe termen lung ducand la cresterea simptomelor depresive. Activitatile sportive sau alte activitati sociale nu au niciun efect benefic.

Biserica pare sa joace un rol social foarte important in scaderea frecventei depresiei de varsta a treia, spune dr. Mauricio Avendano, unul dintre autorii studiului si epidemiolog la The London School of Economics and Political Science (LSE). Nu e clar daca asta se datoreaza religiei per se sau daca e vorba mai degraba de faptul ca oamenii nu se simt izolati social apartinand de o comunitate.

Depresia nu este atat de meteo-sensibila, mai constata studiul, dar este foarte influentata de prosperitatea economica sau reteaua sociala a individului. Europenii din sud (spaniolii si italienii) sunt mai predispusi la depresie fata de cei din Scandinavia, Austria, Germania, Franta si Benelux. In ciuda stereotipului care-i prezinta pe sudici foarte sociabili, studiul constata ca europenii din sud cu o varsta de peste 50 de ani socializeaza in afara familiei mai putin decat ceilalti. Un alt rezultat surprinzator este ca voluntariatul nu imbunatateste sanatatea mintala a persoanelor de varsta a treia.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!