Frecvența ridicată a complicațiilor cauzate de măselele de minte conduce în mod constant pacienții la chirurgi dentari și chirurgi maxilo-faciali. Însă, nu uitați că este mai ieftin și mai simplu să preveniți decât să tratați.
Măselele de minte (al treilea molar) cresc cel mai adesea între 16 și 26 de ani. Acestea aparțin categoriei dinților rudimentari, adică dinții care și-au pierdut valoarea evolutivă datorită reducerii dimensiunii maxilarului, a tranziției către mâncare mai moale astfel că omul modern aproape că nu mai are loc pentru dezvoltarea măselelor de minte.
De aceea, măselele de minte cresc adesea strâmb și oblic sau pot rămâne ascunși în maxilar toată viața.
Pentru a preveni complicațiile asociate cu măselele de minte, se recomandă: să efectuați periodic examinări la medicul dentist și pe baza prescripției unui medic, faceți o radiografie pentru a evalua starea măselelor de minte și a țesuturilor din jur.
Medicul dumneavoastră vă poate sugera îndepărtarea unei măselele de minte dacă:
- * în țesuturile moi adiacente se dezvoltă procese inflamatorii purulente;
- * odată cu dezvoltarea chisturilor maxilarului sau a tumorilor măselei de minte;
- * în caz de traume constante (mușcături) de către o măsea de minte a mucoasei bucale;
- * cu șase luni înainte de operația pentru corectarea formei maxilarului inferior (operație ortognatică);
- * Fractura mandibulei trebuie prevenită la persoanele implicate în sporturi de contact, deoarece localizarea măselelor inferioare de minte este o condiție pentru fractura maxilarului în această zonă în caz de accidentare.
La vârsta de șapte sau unsprezece ani, un medic poate prezice dacă există suficient spațiu în maxilarul inferior pentru a erupe măselele de minte. Dacă nu este suficient loc pentru a se dezvolta normal – se recomandă îndepărtarea măselelor de minte în stadiul rudimentului sau în stadiul calcificării primare.
Dacă măsea de minte este „bolnavă” – apar cariile, abcesul sau parodontită, însă tratamentul nu este prescris ca pentru ceilalți dinți.
Cea mai frecventă complicație chirurgicală a măselelor de minte este inflamația membranei mucoase din jurul dintelui de înțelepciune (pericoronită). Pacienții consideră în mod eronat această afecțiune ca „erupție a măselelor de minte”. De fapt, acești dinți sunt deja erupți (parțial sau complet) deoarece rădăcinile dinților sunt deja formate. Și disconfortul sau durerea apare din cauza traumei mucoasei sau a unei curățări insuficiente a acestei zone și a dezvoltării inflamației acute sau cronice a mucoasei în jurul unui astfel de măsea de minte.
Pentru ameliorarea durerii, este recomandat să vă clătiți gura cu soluții antiseptice (de exemplu, soluție de clorhexidină), să luați medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (dar nu mai mult de trei până la cinci zile) și asigurați-vă că consultați un dentist cât mai curând posibil pentru recomandări suplimentare de tratament.
Cel mai popular mit despre îndepărtarea măselelor de minte este că aceștia par să aibă legătură cu munca inimii și îndepărtarea lor poate dăuna.
De fapt, o măsea de minte cu focar de inflamație cronică poate duce la probleme cardiace (dezvoltarea miocarditei infecțioase). Iar îndepărtarea unui astfel de dinte – va îmbunătăți starea și va preveni dezvoltarea altor complicații grave, deoarece va elimina sursa infecției.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.