Mai mult sau mai puţin, toată lumea este interesată de meditaţie… Ce înseamnă meditaţia? Şi cum se face ea?

Mai mult sau mai puţin, toată lumea este interesată de meditaţie… Ce înseamnă meditaţia? Şi cum se face ea?

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 May 2018 in Spiritualitate

Meditaţia înseamnă a-L asculta pe Dumnezeu. Este o practică ce duce la cunoaşterea de sine. Ea elimină agitaţia minţii şi tensiunile interioare. Cu tehnica simplă care vă va fi descrisă în continuare, veţi începe o călătorie fascinantă în tărâmul adevărului. Cele mai propice momente pentru practicarea meditaţiei sunt înainte de a răsări soarele şi seara, înainte de culcare. Însă ţinând cont de programul încărcat din timpurile noastre, orice moment este potrivit. Timpul recomandat pentru practicarea meditaţiei este de minim 20 minute, de două ori pe zi. Este bine să nu urmăriţi să meditaţi atunci când sunteţi obosiţi sau epuizaţi.

Un exerciţiu meditativ simplu

Meditaţia poate fi practicată în poziţia şezând sau într-o anumită postură yoghină (Sukhasana, Vajrasana, Padmasana).

Închideţi ochii, eliminaţi pe cât posibil orice fel de gânduri, preocupări interioare. Deveniţi conştienţi de corpul vostru. Conştientizaţi contactul corpului cu suprafaţa pe care sunteţi aşezaţi. Fiţi atenţi la modul în care mâinile se odihnesc pe picioare, picioarele se ating între ele etc.

Relaxaţi-vă gradat, începând cu piciorul stâng, de jos în sus, apoi piciorul drept, braţul stâng, braţul drept, trunchiul, global, de jos în sus, gâtul, capul.

Focalizaţi-vă acum atenţia asupra procesului respiraţiei. Observaţi îndeaproape ritmul respiraţiei, simţind cum aerul şi energia adusă de el intră şi ies din corpul vostru. Conştientizaţi acest proces divin prin care energia pătrunde în corpul vostru şi vă menţine în viaţă. Simţiţi miracolul respiraţiei.

Odată concentrarea menţinută şi aprofundată, ea devine meditaţie. Aceasta vă va purta apoi din ce în ce mai mult în adâncul fiinţei voastre. În practica meditaţiei este necesar să fiţi cât mai conştienţi, să aveţi o stare de “martor”.

Martorul tăcut din voi care priveşte prin ochii voştri cât timp sunteţi în starea de veghe, este cel care observă visele şi meditaţia. Treceţi acum la o nouă etapă. Fiţi foarte atenţi asupra oricărui gând care vă apare în minte. De unde a venit noul gând? Ce anume v-a adus el în fiinţă? Cum v-a transformat? Unde se duce el când dispare din mintea voastră? Cine este cel care analizează acest gând? Totuşi există un “eu” care observă totul. El este singurul care există cu adevărat şi care a existat dintotdeauna înlăuntrul vostru, nedescoperit. Aceea este adevărata stare a meditaţiei. În acea stare puteţi să renunţaţi la punctul de concentrare şi să vă bucuraţi din plin de meditaţie. Meditaţia ne poate aduce mai aproape de Dumnezeu, oferindu-ne accesul la starea de graţie de a ne trezi spiritual.

Unele dintre fenomenele pe care le puteţi experimenta în timpul meditaţiei sunt: vibraţii spontane în diferite zone ale corpului, viziunea unor culori minunate care nu pot fi văzute în starea de veghe, experienţe auditive (sunete armonioase), imagini de vis (dintre care unele purtând simboluri importante şi care vă pot purta către alte lumi, în afară de lumea fizică în care trăiţi), un sentiment de căldură şi relaxare în zona inimii, mişcări spontane ale corpului, sentimente de adâncă fericire şi pace, estomparea unor simţăminte nedorite şi atenuarea tensiunii din muşchi.

Meditaţia înseamnă:

 • Să vă păstraţi mintea calmă
 • Să vă păstraţi liniştea interioară şi puterea de concentrare fără efort
 • Să dobândiţi o conştiinţă superioară a lumii care vă înconjoară
 • Să trăiţi prezentul, fără grija trecutului sau a viitorului
 • O călătorie frumoasă, plină de inspiraţie şi aspiraţie, nu doar o destinaţie

Meditaţia nu înseamnă:

 • Să adormi
 • Să intri în transă mediumică
 • Să te rupi de realitate devenind lunatic
 • Să te identifici cu diferite gânduri şi să uiţi cine şi unde eşti, sau ce faci acolo

Efecte benefice ale meditaţiei:

 • Scăderea stresului, a tensiunii, eliminarea depresiei, a anxietăţii
 • Echilibrarea planului afectiv
 • Întărirea sistemului imunitar, o sănătate mult mai bună
 • Simţul unităţii cu tot ceea ce există, concentrarea şi încrederea în sine mult mărite
 • Linişte şi libertate mentală, optimism
 • Sentimentul integrării spirituale în armonia Creaţiei.

Sursa: vointadefier.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!