Mahatma Gandhi ne ofera reteta fericirii. Cinci reguli care iti vor elibera sufletul din intuneric!

Mahatma Gandhi ne ofera reteta fericirii. Cinci reguli care iti vor elibera sufletul din intuneric!

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 April 2019 in De Suflet

“Îmi doream să aud vocea lui Dumnezeu și să mă cațăr cât mai sus pentru asta însă Dumnezeu a spus: „Du-te jos, înapoi, eu trăiesc printre oameni.” – John Henry Newman

Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869- 30 ianuarie 1948 ) este considerat parintele independentei Indiei si initiatorul miscarilor de revolta pasnica. Numele de „Mahatma“ (in sanscrita inseamna „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.

Una dintre afirmatiile sale celebre spune ca „violenta este arma celor slabi; non-violenta este arma celor puternici“. Gandhi a promovat simplitatea si puritatea spirituala.

A militat pentru fabricarea propriilor haine, indemnand toti indienii sa lucreze panza in casa si sa isi confectioneze singuri imbracamintea. Gandhi a purtat un dhoti pentru tot restul vietii sale si a decis sa petreaca o zi din fiecare saptamana in tacere. El credea ca abstinenta de la vorbire ii aducea pacea interioara. Totodata, Gandhi a avut perioade in care se abtinea total de la mancare.

Cinci pasi catre fericire si implinire sufleteasca:

Incercati sa duceti o viata simpla si productiva – Gandhi a renuntat la tot ce insemna lux si a supravietuit doar cu strictul necesar. Arta simplitatii poate fi invatata din exemplul sau. Un stil de viata simplu va poate ajuta sa va dedicati mai mult timp si resurse auto-imbunatatirii spirituale. Va puteti concentra mai mult pe cresterea spirituala si mai putin asupra castigurilor materiale, scrie monstersandcritics.com.

Incearca sa fii tu insuti – Gandhi a renuntat la o cariera de succes in avocatura, alegand sa-si dedice timpul ajutorarii celor din jur. Acest lucru explica puterea trecerii peste importanta realizarilor personale si constientizarea vietii intr-o lume larga si diversa. Oricare dintre noi poate participa la cauze sociale, ajutandu-i pe cei mai putin privilegiati.

Mintea este mai puternica decat corpul – Omul trebuie sa aiba o minte foarte puternica pentru a putea suporta durerea fara sa riposteze. Gandhi si adeptii sai non-violenta si-au dovedit superioritatea mintii asupra materiei prin suferinta fizica suportata cu stoicism.

Iertarea are nevoie de tarie – Gandhi considera ca oamenii trebuie sa fie suficient de puternici si marinimosi pentru a putea sa ierte si sa uite de pacatele comise impotriva propriei persoane. Nu trebuie sa ripostezi orbeste atunci cand cineva te deranjeaza, ci incearca sa rezolvi problema intr-un mod pasnic, fara a avea resentimente. Pune accentual pe aspectele pozitive ale celor din jur si mai putin pe trasaturile lor negative.

Pastreaza-ti controlul – Cu toate ca soarta determina ce se intampla cu tine, ai puterea de a controla modul in care reactionezi. Nu pune totul la inima si gaseste-ti alinarea gandindu-te ca totul se intampla cu un scop. Reactioneaza cu inteligenta si seninatate chiar si atunci cand lucrurile nu stau chiar asa cum iti doresti.

“A trăi şi a te bucura. Bucuria se naşte în inima omului, din sufletul său şi este legată de virtuţile creştine ale acestuia: credinţa, nădejdea şi dragostea. Doar trebuie să admitem aceasta, omul este creştin în sufletul său, structura sa sufletească este plămădită din această fericită şi mântuitoare stare, iar virtuţile şi conştiinţa pe care le primeşte în dar sunt creştine. Căci sentimente precum iubirea, mila, bunătatea necondiţionată, conştiinţa morală, lacrimile însele, omul însuşi, aşa cum este creat, toate acestea sunt dovadă vie că Dumnezeu Cuvântul l-a înzestrat cu aceste calităţi creştine”.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!