Magneziul este elementul responsabil de ritmul cardiac

Magneziul este elementul responsabil de ritmul cardiac

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 October 2021 in Sanatate

Magneziul din corpul uman, unul dintre cele mai importante elemente nu numai pentru inimă, ci și pentru sănătate în general, deoarece este unul dintre cele mai frecvente minerale de pe planetă, nu întâmplător se numește metalul vieții. Chiar și plantele nu pot exista fără acest element, deoarece este baza clorofilei. Și întrucât plantele stau la baza nutriției tuturor ființelor vii, putem vorbi despre importanța acesteia.

De participarea sa la reacțiile enzimatice care apar într-un organism depinde acumularea de energie și stabilizarea ritmului de lucru al mușchiului cardiac. Unde este stocat magneziul? Țesuturile moi ale creierului și ale celulelor inimii conțin o cantitate mare de Mg, deci fără el nu ar putea funcționa. Peste 300 de reacții chimice diferite din corpul nostru necesită doza optimă a acestui element.

Rolul magneziului în reglarea proceselor vitale

Unele dintre proprietățile sale benefice sunt:

  • reglează tensiunea arterială și stimulează circulația sângelui.
  • previne atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
  • protejează împotriva tulburărilor cardiace (protejează vasele de sânge și previne formarea cheagurilor de sânge).
  • crește potențialul energetic din celule și procesele metabolice,
  • prin participarea sa se realizează sinteza a peste 300 de enzime, proteine, acizi grași și lipide,
  • participă la procesele metabolice: electrolit, plastic, energie,
  • este un element de prevenire a osteoporozei.
  • ameliorează simptomele diabetului și astmului.
  • previne simptomele depresiei și anxietății.
  • necesar pentru oase puternice (necesare pentru creșterea și mineralizarea țesutului osos).
  • întărește sistemul imunitar (accelerează maturarea limfocitelor, crește eficacitatea apărării organismului, accelerează procesul de vindecare).
  • gastrointestinal (participă la sinteza sucurilor digestive, stimulează ficatul).
  • scade excitabilitatea celulelor nervoase, are un efect calmant.

Deficiența acestui mineral poate crea numeroase probleme de sănătate, cum ar fi dezvoltarea osteoporozei și probleme de natură osoasă. În plus, acest mineral ajută la prevenirea bolilor de inimă și a atacurilor de cord.

Datorită deficienței sale, este posibilă dezvoltarea pietrelor la rinichi. Consecințele deficitului de Mg în corpul nostru sunt PMS, hipertensiune arterială, dureri menstruale, insomnie.

Ginecologii îi sfătuiesc în mod regulat pe viitoarele mame cât de important este magneziul în timpul sarcinii și, prin urmare, este adesea recomandat pe lângă o alimentație bogată în magneziu și suplimente sub formă de tablete efervescente.

De ce este carența de minerale periculoasă pentru organism.

În ciuda faptului că se găsește în multe alimente, milioane de oameni au deficiență de magneziu. Potrivit experților, de la 68 la 80% dintre oameni nu asimilează suficient Mg. Există câteva simptome care pot determina deficiența acestui mineral în organism. Printre acestea, de exemplu, lipsa de concentrare și energie.

Iată câteva dintre simptomele comune ale acestui element:

  • sensibilitate la zgomot,
  • tulburări de somn și depresie,
  • migrene frecvente și dureri de cap severe,
  • probleme digestive
  • modificări accentuate ale temperaturii corpului,
  • crampe musculare gambei și tremur pleoapelor,
  • menstruație dureroasă și infertilitate,
  • apatie, lipsa de concentrare și memorie.

Există simptome mai grave ale deficitului de magneziu, cum ar fi pierderea poftei de mâncare și greață, acestea se pot agrava, iar efectele se pot manifesta prin bătăi puternice rapide ale inimii, atacuri de panică și schimbări de dispoziție.

Primul semn că organismul semnalează lipsa acestui element este un sindrom convulsiv al mușchilor gambei. În stadiul inițial, poate fi doar o zvâcnire a unui grup muscular care apare la copii mici și fără tratament, se dezvoltă în simptome convulsive.

Un alt semn important care se manifestă la adulți este o stare depresivă dimineața, când este dificil să te ridici din pat, din cauza stării de oboseală. Mulți oameni cred că nu s-au odihnit suficient. Însă creșterea duratei somnului nu aduce rezultate.

Sistemul nervos se schimbă. Persoanele cu o deficiență a acestui mineral în organism tind să devină iritabile și mai predispuse la stres, angoasă și anxietate. Somnul este deranjat, apar coșmarurile în vise. Pot apărea dureri de cap și amețeli care nu existau înainte.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se face pe baza semnelor și a unei analize de sânge care arată concentrația de magneziu din sânge. Indicatorii, în funcție de vârsta persoanei, se schimbă, la nou-născut este de la 0,6 în sus, la adulți – până la 1,1 mmol / l. Odată cu trecerea anilor, această cifră scade ușor.

Interesant este că … Uneori o persoană are toate semnele externe care indică lipsa magneziului, dar analizele de sânge arată o valoare normală. Acest lucru se datorează faptului că sângele conține doar aproximativ 20% magneziu, mai mult din acesta este conținut în celule. Iar din lipsa unui element din celule, se relevă tabloul clinic general.

De ce apare o lipsă de macronutrienți în organism.

Într-o stare de stres, încărcare fizică și intelectuală, corpul folosește o doză dublă de magneziu și, în acest caz, poate lipsi. Copiii, școlarii, vârstnicii, sportivii (prin transpirații abundente) și persoanele care trăiesc în climă foarte caldă sunt deosebit de vulnerabile la deficiența de magneziu.

Deficitul de Mg apare, de exemplu, ca urmare a pierderii rapide în greutate, a dietelor de lungă durată, a situațiilor stresante, a oboselii la locul de muncă, a consumului excesiv de substanțe toxice: alcool, cafea, steroizi anabolizanți, unele medicamente (antibiotice, citostatice, sedative și medicamente psihotrope , somnifere, somnifere).

Motivele lipsei unui mineral pot fi problemele de sănătate, de exemplu: tulburări metabolice sau afectarea producției de insulină.

în timpul sarcinii apare adesea o lipsă a acestui macronutrienți sau în perioada de creștere rapidă a corpului.

În plus, situațiile stresante și intoxicarea cu metale grele dau peste cap echilibrul.

Aveți grijă: dacă deficiența de magneziu din organism este severă, atunci trebuie să consultați un medic pentru un tratament suplimentar.

Ce alimente conțin magneziu?

Iată o scurtă listă de produse care conțin acest metal prețios al vieții:

  • ☀ Spanacul o singură porție conține 157 mg de magneziu, ceea ce reprezintă 40% din necesarul zilnic pentru acest mineral.
  • ☀ Mangold: O porție a acestei legume conține 154 mg de mineral, sau 38% din nevoile noastre zilnice.
  • ☀ Iaurt sau chefir: o cană conține 50 mg de Mg sau 13% din necesarul zilnic.
  • ☀ Migdale: 30 g de nuci conțin 80 mg magneziu sau 20% DZR (doza zilnică recomandată).
  • ☀ Fasole: poate compensa și lipsa de magneziu și conține 60 mg de Mg, ceea ce reprezintă 15% din necesarul total.
  • ☀ Avocado: conține 15% din DZR sau 58 mg de mineral.
  • ☀ Smochine: conține 13% sau 50 mg de Mg.
  • ☀ Banane: un fruct conține 32 mg de mineral, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din aportul zilnic necesar.

Magneziul ca element este esențial pentru buna funcționare a corpului nostru. Cele mai bogate surse de magneziu sunt fructele de mare, cacao, ciocolată, fasole, hrișcă, fulgi de ovăz, mazăre, năut, spanac, alune, macrou și cod.

Cum interacționează cu alte elemente

Important de reținut: toată lumea știe că, calciul este foarte important pentru oasele puternice și sistemul imunitar, dar fără suficient Mg, acest mineral devine periculos, calciul precipită și devine toxic. Interacțiunea magneziului cu calciul din organism trebuie menținută în următorul raport: Ca: Mg = 10: 7, iar acest echilibru poate fi completat doar de un set de alimente. În echilibrul biologic, acestea asigură tonul necesar al vaselor de sânge, deoarece este implicat în contracția mușchiului, iar Mg relaxează și dilată arterele.

Dar există un alt element important alături de care magneziul are un efect magic asupra aproape tuturor sistemelor corpului. Acesta este potasiul. Interacționând cu potasiul, acestea sunt responsabile pentru activitatea întregului sistem cardiovascular.

Frecvența și conducerea bătăilor inimii, ritmul și forța bătăilor inimii țin aceste elemente importante sub control. Nu întâmplător suplimentele de magneziu sunt prescrise pentru aritmie cardiacă și pentru prevenirea bolilor de inimă. Administrarea la timp a medicamentelor reduce riscul formării cheagurilor de sânge, accident vascular cerebral și infarct, ateroscleroză.

Poate exista și un exces de macronutrienți în organism

Și excesul, precum și deficiența, provoacă anomalii în organe și sisteme, care pot provoca intoxicații. Riscul de intoxicație este exacerbat dacă acest element ajunge în cantități excesive împreună cu calciu, potasiu, fosfor. Prin urmare, conținutul macronutrienților trebuie ținut sub control.

Ce organe pot fi afectate de excesul de magneziu? Excesul de macronutrienți provoacă dezvoltarea:

  • artrită și dislexie,
  • provoacă boli de piele,
  • perturbă filtrarea rinichilor,
  • cauzează hipertiroidism,
  • duce la depunerea calciului în organe, unde nu ar trebui să fie (splină, pereții vaselor de sânge).

Care sunt semnele excesului de magneziu

Cel mai adesea, excesul de macronutrienți indică semne precum:

  • greață și vărsături, diaree,
  • puls lent și somnolență,
  • uscăciunea mucoasei nazale și a cavității bucale,
  • tulburări de vorbire și coordonare.

Potrivit cercetătorilor, majoritatea oamenilor moderni au deficientă de Mg în organism, astfel încât în ​​Germania, statisticile arată că această boală afectează 33% din populația adultă.

Asimilarea completă a acestui element este împiedicată de consumul unor cantități mari de grăsimi animale, de prezența în alimente a semifabricatelor, a cârnaților, a băuturilor carbogazoase, a cafelei, a alcoolului, care interferează cu asimilarea. Din păcate, doar 30-50% din magneziu este absorbit din alimente.

Dar fără prescripție medicală, nu luați magneziu, așa că, consultați-vă medicul.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!