Lista Vitaminelor și mineralelor care îți întăresc imunitatea în cazul infecțiilor virale: Omega-3, Zinc, Vitamina D, Vitamina C

Lista Vitaminelor și mineralelor care îți întăresc imunitatea în cazul infecțiilor virale: Omega-3, Zinc, Vitamina D, Vitamina C

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 October 2021 in SanatateSfaturi

Infecțiile virale respiratorii acute sunt un grup de infecții virale caracterizate prin simptome de toxicoză infecțioasă și leziuni predominante ale membranelor mucoase ale tractului respirator.

Acest grup de boli include gripa, paragripa, adenovirală, sincițială respiratorie, rinovirus, reovirus, enterovirus și alte infecții virale.

Pentru a-ți întări sistemul imunitar, mai ales când te confrunți cu o infecție respiratorie, ai nevoie de anumite vitamine și minerale, pe care le poți obține din alimentație sau le poți lua sub formă de pastile.

Lista vitaminelor și mineralelor care nu trebuie să lipsească în lupta cu virușii:

Omega-3

Grupa Omega-3 de acizi grași polinesaturați (PUFA) , protejează membranele celulare și organele interne de distrugere. Fără acești compuși, funcționarea completă a sistemului nervos, imunitar și cardiovascular, sinteza adecvată a hormonilor tisulari, prostaglandine, metabolismul adecvat al substanțelor vitale este imposibilă. În plus, ele suprimă procesele inflamatorii, îmbunătățesc starea articulațiilor, combate tulburările emoționale, sindromul de oboseală cronică.

Lipidele Omega-3 aparțin grupului de grăsimi esențiale, deoarece organismul uman nu le sintetizează singur. Prin urmare, ar trebui să vină în mod regulat cu mâncare.

Surse de omega 3

Ficat de cod, ulei de peste somon, sardine, somon, macrou, ton, ulei de in, frunze de arahide (proaspete), semințe de in (proaspete), ulei de nuca, nuci.

Necesarul zilnic de acizi omega-3 este de 1 – 2 grame, în funcție de vârstă, starea de sănătate, regiunea de reședință.

Zinc

Zincul este un nutrient pe care o persoană ar trebui să-l primească în mod constant din alimente și suplimente alimentare. Organismul nu produce sau depozitează în mod natural zincul.

Dacă organismul are niveluri scăzute de zinc – acest lucru reprezintă o amenințare pentru sistemul imunitar. Imunitatea slabă crește riscul de a dezvolta boli autoimune, precum și susceptibilitatea la gripă și pneumonie.

De ce este responsabil zincul în organism?

Zincul ajută organismul în sinteza ADN-ului și, de asemenea, susține creșterea celulelor imunitare.

În plus, zincul este implicat în declanșarea a sute de reacții chimice în organism, joacă un rol structural în stabilizarea proteinelor. De asemenea, creierul are nevoie de zinc pentru a elibera neurotransmițători. De aceea, zincul poate fi considerat „cheia” sănătății și longevității. Prin întărirea sistemului imunitar, zincul ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Potrivit National Institutes of Health, printre produsele bogate în zinc se numără: leguminoase, carne, fructe de mare, semințe, nuci și unele produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Zincul este absorbit cel mai ușor din produsele de origine animală.

Vitamina D

Vitamina D este o vitamina liposolubila. Adică este capabilă să se dizolve în grăsimi și uleiuri, astfel încât să fie stocată în organism pentru o lungă perioadă de timp.

Vitamina D joacă un rol important în stimularea răspunsului imunitar. Are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și imunoreglatoare. Una dintre funcțiile sale este activarea apărării sistemului imunitar. Studiile au arătat că vitamina D îmbunătățește funcția celulelor imunitare, inclusiv celulele T și macrofagele, care protejează organismul de infecții.

Alte studii au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de boli respiratorii, inclusiv tuberculoză , astm și boala pulmonară obstructivă cronică , infecții respiratorii virale și bacteriene.

Vitamina D este regăsită în: spanac, varza alba, somon, ton, lapte, brânză, ficat de vita, gălbenușuri de ou.

Modul natural de a produce vitamina D este lumina soarelui. În corpul fiecăruia dintre noi există celule receptore care sub acțiunea luminii ultraviolete produc această vitamină și o stochează. Toamna și iarna, soarele nu este suficient și de aceea lipsește vitamina D, deoarece aproape tot timpul ne petrecem în casă.

Vitamina D are două forme alimentare:

  • Vitamina D3 (colecalciferol). Conținut în unele produse de origine animală. De exemplu, în pește gras și gălbenușuri de ou.
  • Vitamina D2 (ergocalciferol). Se găsește în unele plante, ciuperci și drojdie.

Este de remarcat faptul că D3 este aproape de două ori mai eficient în creșterea nivelului de vitamine decât D2.

Vitamina C

În timpul evoluției, corpul uman și-a pierdut capacitatea de a sintetiza vitamina C (acid ascorbic), spre deosebire de organismele multor animale. În același timp, este vitală pentru oameni și, prin urmare, trebuie să consumăm zilnic alimente care o conțin.

Vitamina C aparține grupului de vitamine solubile în apă, adică nu are capacitatea de a se acumula în organism. O ușoară deficiență de acid ascorbic poate provoca unele probleme de sănătate.

Vitamina C stimulează formarea de celule imunitare, interferon și anticorpi. În schimb, deficiența de vitamina C duce la reducerea imunității. Concentrația necesară de vitamina C în organism poate preveni riscul de complicații precum pneumonia și alte boli pulmonare.

Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de vitamina C. Citricele, roșiile și sucul de roșii, cartofii sunt principalele surse de vitamina C. Alte alimente bogate în acid ascorbic includ ardeiul roșu și verde, kiwi, broccoli, căpșuni, varza de Bruxelles și pepeni. Deși vitamina C nu este prezentă în mod natural în cereale, este adăugată la unele cereale pentru micul dejun.

Vitamina C este principalul antioxidant neenzimatic, solubil în apă, în plasmă și țesuturi. Chiar și în cantități mici, poate proteja moleculele esențiale din organism, cum ar fi proteinele, lipidele, carbohidrații și acizii nucleici, de deteriorarea radicalilor liberi și a speciilor reactive de oxigen (ROS) formate în timpul metabolismului normal, celulele imunitare active și sistemul imunitar activ.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!