Lipsa somnului și anxietatea: un duo care afectează sănătatea

Lipsa somnului și anxietatea: un duo care afectează sănătatea

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 June 2023 in Sanatate

Lipsa somnului și anxietatea au o legătură semnificativă, conform ultimelor cercetări. Nu este vorba doar de insomnie în sine, ci și de numărul redus de ore de somn pe zi, de trezitul constant în timpul nopții sau de senzația de oboseală după trezire.

Dacă experimentăm constant aceste lucruri, ele se vor reflecta asupra sănătății noastre. Așadar, trebuie să luăm măsuri pentru a îmbunătăți calitatea somnului și pentru a scăpa de anxietate.

În urma cercetărilor, neurologii obțin tot mai multe informații despre acest subiect. Recent, de exemplu, au demonstrat că somnul ajută creierul să-și îmbunătățească memoria pe termen scurt și lung. Somnul este cheia eliminării toxinelor și altor “deșeuri” din țesutul nervos.

Oamenii, la fel ca majoritatea animalelor, au nevoie de somn. În caz contrar, sănătatea și bunăstarea noastră sunt puse în pericol. A fost chiar stabilit faptul că somnul mai mic de 6 ore pe zi crește riscul dezvoltării bolilor neuro-degenerative.

Legătura dintre lipsa somnului și anxietate a devenit subiectul a numeroase cercetări în ultimii ani, iar în urma acestora, au fost trase următoarele concluzii:

Adesea, când vorbim despre lipsa somnului, oamenii au o percepție greșită. Lipsa somnului nu înseamnă doar insomnie. De fapt, lipsa somnului este atât de subtilă și răspândită încât de multe ori nu i se acordă importanța pe care o merită.

Lipsa somnului înseamnă că dormi tot mai puține ore. Asta înseamnă să te culci la miezul nopții și să te trezești la 2 dimineața. Apoi să adormi la 3 dimineața, să te trezești la 5 dimineața și să nu ai oportunitatea să te odihnești bine. Înseamnă, de asemenea, să dormi 5-6 ore pe noapte și să îți spui că este “normal”.

Mai mult decât atât, ceea ce pune în pericol într-adevăr sănătatea noastră este neatingerea fazei de somn REM, faza în care corpul se odihnește profund, în timp ce creierul este activ ca niciodată, îndeplinind sarcini extrem de importante.

Lipsa de somn și amigdala creierului

Să presupunem că în ultimele 2-3 luni am dormit în medie 5 ore pe noapte. Ne trezim adesea obosiți, dar totuși putem să ne îndeplinim sarcinile și responsabilitățile normal. Chiar ne spunem că la o anumită vârstă organismul nostru se schimbă și avem nevoie de mai puțin somn.

Poate că ne convingem singuri de asta, dar creierul nostru nu este deloc de acord cu aceste argumente. Adevărul este că nu ne odihnim pe deplin. Nu terminăm întotdeauna toate ciclurile fazei de somn REM, ceea ce înseamnă că nu îndeplinim procesele care sunt atât de importante pentru sănătatea creierului nostru.

Lipsa somnului și anxietatea sunt legate între ele deoarece, în astfel de cazuri, o structură se activează excesiv – amigdala. Amigdala este o regiune a creierului care se activează atunci când percepem un pericol. Aceasta eliberează o serie de hormoni care ne activează pentru a pune în aplicare strategii (luptă, fugă) împotriva amenințării presupuse.

Pentru amigdală, lipsa somnului reprezintă o amenințare. Este o amenințare la homeostazia creierului, echilibrul acestui organ, care este atât de necesar pentru bunăstarea noastră. Activarea amigdalei ne conduce în starea de anxietate.

Legătura dintre lipsa somnului și anxietate uneori poate deveni un cerc vicios. Pe de-o parte, dormim mai puțin și astfel ne simțim mai anxioși. Pe de altă parte, anxietatea în sine agravează tulburarea somnului.

Problemele de somn nu doar cresc riscul apariției anxietății. Acestea sunt și un factor de risc pentru dezvoltarea depresiei. Există metode eficiente de tratare a insomiei.

Odată ce începem să ne odihnim mai bine în timpul nopții, starea noastră psihologică se îmbunătățește în câteva săptămâni. Procesele cognitive se îmbunătățesc, iar starea de spirit se îmbunătățește semnificativ și vizibil.

Modalități de tratare a insomniei și anxietății

Specialiștii în știința somnului recomandă 2 strategii. Pe de o parte, trebuie să îmbunătățim obiceiurile de somn. Pe de altă parte, este foarte important să dobândim abilități corespunzătoare pentru a gestiona mai bine stresul și anxietatea.

Prin urmare, se recomandă să începem cu o examinare medicală pentru a exclude alte probleme medicale care pot afecta tulburările de somn.

La etapa a doua, este bine să consultăm un specialist în terapie a somnului și un psiholog. În prezent, există programe foarte eficiente, bazate pe tratamentul medicamentos, care permit îmbunătățirea odihnei noastre prin metode adaptate special cazurilor individuale. Psihologul va ajuta în gestionarea anxietății.

De asemenea, puneți-vă la somn la aceeași oră și respectați anumite rutine. Acordați atenție somnului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!