Lipsa de zinc în organism: de ce este periculoasă și cum să o prevenim

Lipsa de zinc în organism: de ce este periculoasă și cum să o prevenim

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

De ce are nevoie organismul de zinc?

Zincul este un micronutrient care este esențial pentru funcționarea normală a fiecărei celule din organism, deoarece îndeplinește multe funcții importante.

Zincul este unul dintre cele mai importante minerale cu beneficii minunate pentru sănătate. El joacă un rol cheie în combaterea stresului oxidativ și este esențial pentru absorbția multor enzime și nutrienți.

Zincul este necesar pentru buna funcționare generală a organismului, metabolismului, sinteza ADN-ului, funcțiile neurosenzoriale și imunitatea celulară.

Care sunt consecințele deficienței de zinc:

Deficiența de zinc poate începe cu semne minore, dar în același timp destul de neplăcute. De exemplu, aceasta poate duce la o erupție cutanată roșie și solzoasă, în special în jurul gurii, pe brațe și în zona inghinală.

Pot apărea, de asemenea, o indigestie persistentă, pierderea poftei de mâncare și căderea părului.

O problemă mai gravă poate fi o încetinire a procesului de recuperare după boli și răni. Studiile arată că atunci când zincul este deficitar, organismul este mult mai puțin capabil să vindece afecțiunile prezente în corp.

Studiile arată că nivelul de zinc din organism scade la majoritatea oamenilor după 40-45 de ani. S-a dovedit că deficitul de zinc afectează negativ sistemul imunitar și crește probabilitatea infecțiilor în organism, care sunt una dintre principalele cauze de deces la persoanele în vârstă.

Cum ne putem procura cantitatea necesară de zinc

Cel mai bun mod de a-ți procura cantitatea necesară este prin intermediul unei alimentații adecvate. Cele mai bune surse de zinc sunt carnea slabă, carnea de pasăre, fructele de mare și brânza.

Cerealele și alte surse de legume bogate în proteine, cum ar fi fasolea și leguminoasele, ciupercile și varza, nucile și semințele, sunt, de asemenea, destul de bogate în zinc. Dacă urmați o alimentație pe bază de plante, ar trebui să știți că multe dintre aceste alimente conțin și un compus care interferează cu absorbția zincului. Prin urmare, în cazul deficienței de zinc, vegetarienii vor avea nevoie de suplimente alimentare pentru a obține cantitatea necesară de zinc.

Pentru a determina dacă corpul dumneavoastră primește suficient zinc, cereți ajutor medicului dumneavoastră. Acesta, prin intermediul unor analize, poate vedea dacă aveți sau nu deficiență de zinc.

Top 10 alimente bogate în zinc

1. Fructe de mare

În 100 de grame de stridii fierte se găsesc 78,6 mg de zinc (adică mai mult de 5 doze zilnice). De asemenea, zincul se găsește în carnea de homar și crab. Din cauza faptului că aceste alimente sunt foarte bogate în zinc, nu este recomandat să le consumați prea des.

2. Carne

Dacă sunteți iubitor de carne, este mai puțin probabil să aveți deficit de zinc decât persoanele vegetariene. Majoritatea zincului se găsește în carnea de vită, miel, porc, pui și curcan. De exemplu, 100 de grame de carne de vită conțin 12,3 mg de zinc.

3. Germeni de grâu

O sursă excelentă de zinc care este minunată pentru vegetarieni sunt germenii de grâu, în 100 grame se găsesc 16,7 mg zinc. Dacă nu știi ce să gătești cu germenii de grâu, încearcă să îi adaugi în salate.

4. Spanac

Spanacul este un produs de top în ceea ce privește conținutul de vitamine și microelemente utile. Conține vitaminele A, E, K, precum și calciu, fier, magneziu și potasiu, 100 de grame de spanac conțin 0,8 mg de zinc.

5. Semințe

În 100 de grame de semințe de dovleac se găsesc 10,3 mg de zinc. Zincul se găsește în semințele de susan, semințele de floarea soarelui, salvie spaniolă și semințele de in.

6. Nuci

Nucile sunt, de asemenea, considerate o sursă bună de zinc. În special nucile de caju, care au 5,6 mg de zinc în 100 de grame. Alte tipuri de nuci care conțin zinc sunt nuci pecan, migdale, nuci, alune.

7. Cacao și ciocolată

Cacao și ciocolata nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase. Doar 100 de grame de pudră de cacao conțin 6,8 mg de zinc, în timp ce 100 de grame de ciocolată neagră neîndulcită conține 9,6 mg. Se dovedit că obiceiul de a te răsfăța cu ciocolată aduce beneficii pentru sănătate! Desigur, este vorba doar de ciocolata neagră, cu un conținut de cacao de cel puțin 75%.

8. Legume, leguminoase și ciuperci

Anumite tipuri de legume și leguminoase sunt, de asemenea, surse foarte bune de zinc. Printre acestea se enumeră boabele de soia, mazărea, fasolea, fasolea verde, varza de Bruxelles și sparanghelul, mătgul, cartofii și dovleacul. Zincul se găsește și în unele tipuri de ciuperci.

9. Lactate și produse din lapte acru

Iaurtul și chefirul sunt surse foarte bune de zinc sunt. În funcție de conținutul de grăsime și de producător, o cană de iaurt sau chefir poate conține aproximativ 2 mg de zinc. În plus, atât iaurtul, cât și chefirul sunt bogate în probiotice , care sunt benefice pentru starea de echilibru a intestinelor și a corpului. De asemenea, zincul se găsește și în brânza  cheddar sau mozzarella (aproximativ 3 mg la 100 de grame de brânză).

10. Fructe

Zincul se găsește în cantități mici și în anumite fructe, cum ar fi avocado, rodii, fructe de pădure (mure, zmeură), curmale.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!