Lipsa de incredere in sine te poate distruge. Invata cum sa te feresti de efectele ei

Publicitate

Lipsa de încredere în forțele proprii devine, la un moment dat, vizibilă pentru toți. Te face să te simți atât de lipsit de protecție, încât îți deschizi slăbiciunile și devii vulnerabil. E ca un ciorap roșu care a ajunge în mașina de spălat cu ciorapii albi și care își lasă amprentele. La fel și lipsa de încredere în sine își lasă amprenta în vorbirea noastră și în textele noastre, pătându-ne imaginea unei persoane puternice.

însă dacă vei știi de care indicatori lingvistici trebuie să ai grijă, atunci vei putea înlătura aceste simptome ale neîncrederii din vorbirea ta.

În primul rând, ferește-te de recompensare. Nimic nu scoate mai bine la iveală complexul neîncrederii ca autoreclama. Cercetătorii de la Harvard și de la Universitatea Pennsylvania susțin că persoanele care se află la periferia unuia sau altui grup social sunt mai tentați să utilizeze cuvinte care să le demonstreze apartenența la acel grup. Acest lucru însă nu este făcut de persoanele care se află în centrul acestui grup.

Cercetătorii au studiat și site-urile aeroporturilor internaționale și au constatat că aeroporturile mici mai des își evidențiază statutul de internațional decât aeroporturile de nivelul celui din Londra – Aeroportul Heathrow.

Și în final, cercetătorii au realizat un experiment la care au participat studenții de la două universități care făceau parte din Liga Iederei (Ivy League). Aceștia au fost rugați să îți descriere instituțiile de învățământ în care își fac studiile. Studenții de la Universitatea Pennsylvania au menționat de mai mult ori statutul de elită al instituției lor decât studenții de la Harvard.

Indiferent de faptul că oamenii lipsiți de încrederea în sine accentuează apartenența lor la un grup, ei preferă să vorbească despre sine. Acum știm că lipsa de încredere în sine este exprimată prin pronume. Până acum ceva vreme, oamenii de știință credeau să utilizarea frecventă a cuvântului „eu” este caracteristică narcisiștilor și oamenilor doritori de putere și atenție. Însă după cum menționa James W. Pennebaker, psiholog la Universitatea Texax din Austin, utilizarea acestui pronume nu înseamnă altceva decât umilire și robie.

Publicitate

O persoană care are mai multă încredere în sine dese ori menționează teritoriul pe care se află. ”O persoană cu un statut înalt își orientează atenție pe lumea din jur, pe când o persoană cu un statut jos este interesat doar de sine” – susține psihologul.

Lipsa de încredere în sine se evidențiază nu doar prin ce vorbești, dar și prin modul cum vorbești.

Sociologii au un termen care descrie modul în care oamenii își schimbă tonul discuției pentru ca discursul lor să sune mai solid: neîncredere lingvistică. Ea apare atunci când o persoană simte că vocea lui trădează inferioritatea sa. Inconștient sau nu, el încearcă să „împrumute prestigiul“ altui grup social, alegând un mod atipic de a vorbi.

Lingvistul William Labov a studiat acest fenomen în anii 1960. El a descoperit că în New York, reprezentanții clasei înalte pronunță sunetul ”r”, pe când cei care aparțin clasei inferioare evită rostirea lui la sfârșitul cuvintelor sau alături de vocale. Omul de știință a cerut lucrătorilor din prestigiosul centrul comercial Saks Fifth Avenue și magazinul-discount S. Klein să rostească expresia «forth floor». S-a demonstrat că personalul Saks mai des încercă să emite modul de pronunțare al elitei. să imite „elita“ pronunție.

Neîncrederea lingvistică are și o forma mai extremă – corecția exagerată: atunci când o regulă gramaticală este utilizată într-un context greșit. În asemenea cazuri, tentativa de a vorbi corect, paradoxal, ne aduce un rezultat dezastruos.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Sursa: dozadesucces

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Timpul vindeca tot… Lasa trecutul in trecut si nu astepta nimic in schimb…

Publicitate

“Daca nu obtii tot ce iti doresti, gandeste-te la lucrurile nerealizate pe care nu ti le doresti.” – Oscar Wilde

Mergem prin iad incercand sa gasim fericirea. Ignoram steguletele rosii pe care incearca sa ni le arate inima noastra. Oferim persoanelor din jurul nostru beneficiul indoielii. Cand ne dezamagesc ii iertam, trecem cu vederea si le mai dam o sansa… si inca o sansa… si inca o sansa.

Avem o inima mare si intotdeauna incercam sa vedem partea plina a paharului. Credem ca maine va fi bine. Speram ca lucrurile sa se imbunatateasca si totul sa fie ca in povesti. Cautam frumusetea in oameni si speram la fericire alaturi de ei. Chiar si atunci cand suntem inconjurati de tristete.

Arta de a renunta nu se intampla peste noapte.

Si intr-o zi planetele se aliniaza si Universul parca ne vorbeste. Ne dam seama de ce trebuia sa facem si cum am gresit. Ne dam seama ca durerea, lacrimile si toata tristetea au meritat. Ne-au adus fix acolo unde trebuia sa fim.

Intr-o zi, ne vom da seama ca toata durerea nu a fost in zadar. Ca suferinta ne-a transformat in oamenii care suntem astazi. Ca lacrimile au meritat. Ca drumul nostru ne-a adus acolo unde trebuie sa fim.

Este momentul sa fim mai buni, nu mai tristi. Pentru ca fiecare experienta rea vine cu o lectie de viata din care avem de invatat. Acest drum ne-a condus la fericirea pe care o meritam. Viata se schimba pentru totdeauna.

Este un sentiment de eliberare sa depasesti experientele negative, oamenii toxici si durerea.

Inima noastra are intotdeauna dreptate. Daca simti in ininta ta ca ceva nu este corect, atunci asa este. Asculta-ti inima.

Arta de a renunta este sfasietoare. Sufocanta si dureroasa. Cand renuntam la ceva, nu stim niciodata ce urmeaza. Iar acesta este cel mai frumos sentiment din lume. Infricosator, dar frumos.

Insa lucrurile care ne astepta sunt mult mai bune decat ceea ce lasam in urma.

Publicitate

Lasă trecutul în trecut. Nu încerca să păstrezi dintr-un anumit motiv sau din cauza unui om. Dacă prea mult lungești o etapă din viața ta, nu vei reuși să înțelegi sensul și fericirea unei noi etape.

Desigur, poți să-ți spui că nu vei face următorul pas până nu vei înțelege că ceea ce a fost în trecut important și-a pierdut sensul. Dar o asemenea atitudine față de situație doar te va sufoca și va deranja pe cei apropiați.

Totul trece, iar noi trebuie să lăsăm trecutul, cât de greu ar fi în acel moment. Totul în această lume este reflecția lucrurilor care au loc în inima noastră. Doar debarasându-te de gândurile apăsătoare vei putea să eliberezi spațiul pentru noi emoții.

Lasă trecutul în urmă. Eliberează omul care nu mai este important în viața ta. Nu uita că nimic nu te poate apăra de înfrângeri. Cel mai important este să mergi mai departe.

Nu aștepta nimic în schimb. Nu aștepta că cineva va aprecia efortul și suferința ta. Încetează să te agăți de unul și același gând, încetează să te gândești că ai pierdut – acest lucru doar îți va otrăvi viața.

Nu este nimic mai periculos decât să respingi gândul că relația a expirat. Nu amâna decizia pe care deja ai luat-o. Nu aștepta omul sau momentul potrivit.

Pentru a putea să începi totul de la zero, trebuie să lași această etapă din viața ta în trecut, să știi când să faci acest pas.

Nu din mândrie sau din slăbiciune: pur și simplu pentru că ea nu se mai incadrează în viața ta. Spune-ți că ce a fost nu mai întorci. Da, sună banal, dar este atât de important.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet