Legătura dintre post, insulină și alte boli grave

Legătura dintre post, insulină și alte boli grave

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 April 2023 in SanatateSfaturi

Postul este o practică naturală care a făcut parte din viața omului mereu, de-a lungul istoriei. Dar trebuie să știm cum să postim corect. Postul terapeutic este o metodă rapidă, gratuită, accesibilă pentru îmbunătățirea sănătății tale. Care este legătura dintre post, insulină și de tratamentul diabetului și polichistozelor?

Practicarea postului terapeutic ca instrument metabolic pentru tratarea diabetului și pierderea în greutate este un subiect destul de controversat. Acest lucru nu a fost foarte des practicat în ultimele decenii, spun doctorii.

Înainte, postul era considerat normal. Astăzi, această practică stârnește controverse, deoarece diferă de standardele moderne. S-ar putea părea că postul nu este o idee foarte bună. S-au spus lucruri precum: postul duce la pierderea masei musculare, acesta afectează metabolismul nostru, micul dejun ar trebui să fie consistent. Dar în realitate, oamenii au postit de mii de ani.

Despre post, longevitate, hormonii de creștere și legătura dintre insulină, diabet și polichistoză

Este important să avem o definiție clară a postului. Postul nu implică neapărat un proces lung de două săptămâni sau o lună. Există programe de post intermitent cu intervale scurte între mese.

În plus față de postul terapeutic, se recomandă o alimnetație cu conținut scăzut de carbohidrați pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2.

Diabetul de tip 2 este o boală cauzată de un exces de insulină. Deoarece atât alimentația cu conținut scăzut de carbohidrați, cât și postul reduc nivelul de insulină, iar aceste măsuri vor fi benefice.

Postul și metabolismul

Scade viteza metabolismului în timpul postului? Cât de important este timpul dintre mese?

În ziua de azi există și tipuri de post care se practică, de exemplu, o zi da și o zi nu. În timpul postului alternativ, viteza metabolismului se încetinește mai puțin decât dacă ați mânca în fiecare zi, dar reduceți caloriile.

Insulina scade nivelul de glucoză din sânge, pe când hormonii adrenalină, cortizol și hormonul de creștere îl cresc, deoarece un nivel scăzut de glucoză din sânge poate fi periculos pentru sănătate.

Acești hormoni sunt numiți simpatici. Dacă tonusul simpatic crește (organismul crede că este în pericol), vă veți activa corpul și veți avea mai multă energie, iar viteza metabolismului se va îmbunătăți.

Postul timp de 30-60 de zile nu este recomandat, deoarece există riscuri asociate. Posturile mai scurte (de câteva zile), dar regulate sunt mai eficiente și mai sigure pentru sănătate.

Pierderea masei musculare și echilibrul azotat asociat

Echilibrul azotat este echilibrul dintre azotul absorbit și eliminat de organism, necesar pentru dezvoltarea sustenabilă a organismului.

Azotul este substanța nutritivă de bază pentru plante și animale, care o obțin sub formă, de exemplu, de aminoacizi.

Dacă organismul primește o cantitate prea mică de azot un timp îndelungat, începe să ia din propriile proteine (mușchii).

În cazul persoanelor obeze, cantitatea de proteină din organism este cu 20-50% mai mare (aceasta include pielea și țesuturile conjunctive). În cazul înfometării de scurtă durată, de obicei, pierderea masei musculare este mai mică decât în cazul reducerii zilnice a caloriilor.

Astfel, se ajunge la concluzia că, în cazul în care perioadele de înfometare sunt scurte (până la 24 de ore), oamenii își mențin masa musculară chiar mai bine decât în cazul reducerii caloriilor.

Postul și longevitatea vieții

Atunci când discutăm despre post, ne concentrăm pe tratarea diabetului de tip 2, a rezistenței la insulină și a obezității.

Pe de altă parte, o mare zonă este legată de durata vieții și îmbunătățirea calității acesteia. În acest caz, postul este o modalitate prin care puteți restricționa numărul total de calorii consumate într-o zi.

Semne că nutriția dumneavoastră este în regulă:

  • greutatea corpului constantă;
  • absența grăsimii visceroale în zona taliei (pe organe);
  • absența sindromului metabolic și/sau diabet de tip 2, trigliceride în limitele normale.

Insulina și sindromul ovarelor polichistice

În cazul supraproducției de insulină, ovarele produc în exces testosteron și ficatul reduce producția de globulină legată de hormonii reproducători.

Excesul de insulină încetinește dezvoltarea foliculului și împiedică trecerea acestuia prin toate etapele. După asta, organismul nu reușește să scape de el și se formează un chist.

Excesul de insulină:

  • cauzează formarea chisturilor din cauza tulburării ciclului folicular de dezvoltare;
  • infertilitate din cauza lipsei de ovulație;
  • duce la dezvoltarea trăsăturilor musculine.

Nu există date științifice care să confirme că reducerea nivelului de insulină luptă împotriva infertilității, dar o alimentație cu conținut scăzut de carbohidrați și postul nu prezintă riscuri și merită încercate. S-a demonstrat că bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2 sunt legate de nivelul crescut de insulină.

Înainte de a încerca postul intermitent sau alternativ, cel mai bine este să vă sfătuiți cu un medic. Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!