Lectiile cele mai folositoare in viata sunt cele pe care le invatam din greseli

Lectiile cele mai folositoare in viata sunt cele pe care le invatam din greseli

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 August 2018 in Dezvoltare Personala

Ai gresit. Foarte bine. Gaseste lectia din aceasta greseala.

Daca exista un lucru pe care ne place sa ni-l spunem este ca totul se intampla dintr-un motiv si ca durerea si suferinta vin in viata noastra astfel incat noi sa putem invata lectii importante care sa ne ajute sa trecem cu bine prin viata. Aceste lectii ar trebui sa ne ajute sa devenim mai puternici, mai precauti, mai curajosi, mai sinceri, mai maturi.

“Totul face parte dintr-un plan mult mai mare” – ni se spune. Asta ne spun prietenii, membrii familiei, partenerii de viata, precum si autorii celor mai bine vandute carti de dezvoltare personala. Toti adora sa ofere acest sfat.

Adevarul este ca este mult mai usor sa vezi lectia in greutatile altei persoane; este usor sa te uiti la altcineva cu compasiune, sa spui ca ii este greu si sa il sfatuiesti sa aiba rabdare, sa vada partea buna a lucrurilor, sa astepte o noua zi. “Dupa furtuna intotdeauna rasare soarele.”

Insa atunci cand tu esti cel pus in fata situatiei dificile, cand treci prin vremuri grele, vezi altfel toate aceste lucruri. Simti ca nu mai ai control asupra vietii tale. Pana acum tu erai stapana pe tot ce se intampla, aveai totul bine pus la punct si fiecare miscare era bine planificata. Acum este un haos total. Si ce faci? Cum poti vedea partea frumoasa a lucrurilor?

Asadar, incerci sa ramai pe linia de plutire si faci tot posibilul sa gasesti o “lectie” pentru a prelua din nou controlul asupra vietii tale. Ai pierdut pe cineva pe care nu te gandeai ca il vei pierde. Ai fost dezamagita mai mult decat credeai ca este posibil. Ai cerut ceea ce aveai nevoie si in schimb nu ai primit nimic. Aceste lucruri se intampla intotdeauna… se intampla oricui.

Si incerci sa cauti lectia. Gasesti harta tuturor partilor rupte din inima ta si descoperi cum au fost rupte. Si incerci sa le lipesti la loc. Sa accepti ce se intampla si ca nu poti face nimic si sa mergi mai departe. Sa crezi din nou in tine.

Poate ca nu iti dai seama pe loc de lectia pe care ai invatat-o. Poate ca ai nevoie de zile, luni, chiar ani sa intelegi ce s-a intamplat si cu cei ai plecat din acea situatie. Poate ca te vei uita in ochii unui strain si, dintr-o data, in acea secunda, iti vei da seama ca lectiile trecutului te-au ajutat sa fii unde esti acum.

Sau poate ca nu vei descoperi niciodata lectia… pentru ca gustul zdruncinat al dezamagirii si al inimii ranite te vor tine departe de aceste amintiri. Insa poate ca lipsa invatarii lectiei este cea mai importanta lectie dintre toate. Ai luptat, ai pierdut, te-ai ridicat si ai ajuns aici. Ai invatat ca esti suficient de peuternica sa o iei de la capat. Sa mergi mai departe.

Greșelile nu ne împiedică să urmăm drumul pe care l-am ales în viață. Dimpotrivă, ne ajută să cucerim mai ușor obiectivele pe care ni le-am propus.

Atunci când facem o greșeală, un set de neuroni se activează în creierul nostru, pentru a stabili o nouă cale neuronală, care poate preveni repetarea acelor greșeli. Memoria proastă se formează ca o barieră. Cu cât ai memoria mai bună, cu atât scad șansele de a repeta propriile greșelile. Iar acest sistem este atât de eficient, încât mintea noastră poate fi configurată să nu mai aleagă drumul greșit a doua oară, într-un interval de câteva ore.

Dacă reușești să înveți din propriile greșeli, atunci poți spune că dezvoltarea ta se îndreaptă în direcția pe care o dorești. Conștientizarea acestor lucruri și modalitățile prin care înveți din propriile greșeli îți pot deschide drumul posibilităților. Iată cum poți face asta!

4 moduri prin care poți învăța din propriile greșeli

1. Notează-ți greșelile

De fiecare dată când faci o activitate pentru prima dată, notează-ți exact ce dificultăți ai întâmpinat și ce ai făcut pentru a le depăși. Nu le ține minte, notează-le. Nu contează că o faci în modul clasic, cu pixul pe hârtie, sau pe telefon, pe calculator.

2. Învață din greșelile altora

Nu ar trebui să aștepți să faci tu toate greșelile. Te poți baza și pe experiența altor oameni și pe soluțiile pe care le-au găsit aceștia. Învață chiar și de la colegii sau de la prietenii tăi. Analizează cu atenție lucrurile care au mers prost și modul în care au fost abordate problemele. Învață de la alte persoane care s-au aflat în situații similare cu a ta.

3. Fă-ți o listă cu lucruri pe care să le verifici din când în când

Această listă trebuie să conțină orice combinație a greșelilor posibile pe care le-ai observat în etapele 1 și 2. Aceasta este faza din proces în care începi să înveți din propriile greșeli.  Este nevoie de puțină imaginație pentru a-ți da seama ce poate merge prost prin extensie. Notează orice lucru neașteptat peste care dai.

4. Nu te complace în situația în care ești niciodată

Multe persoane se complac în situația în care se află. Trebuie să înțelegi că, deși nivelul eficienței crește, problemele pot apărea din cele mai neașteptate situații.

Și, cu toate că poate părea ciudat, cei mai mulți oameni nu fac greșeli în timp ce învață, ci învață pentru că fac greșeli.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!