Katy sau prajitura cu foaie zdrobita – o prajitura delicioasa de casa din bucataria ungureasca! Pofta buna!

Katy sau prajitura cu foaie zdrobita – o prajitura delicioasa de casa din bucataria ungureasca! Pofta buna!

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 September 2020 in Retete

Tot acum am aflat ca denumirea ei este „Prăjitura Katy”, deşi multe probabil o ştiţi ca şi mine, sub denumirea de „Prăjitură cu foaie zdrobită”

Ingrediente

Pentru 4 foi: 100 g zahăr tos, 4 gălbenuşuri, 4 linguri de lapte (40 ml), o linguriţă bicarbonat de sodiu stins cu puţină zeamă de lămâie, 200 g margarină Unirea (la temperatura camerei), 500 g făină

Pentru cremă: una din cele 4 foi coapte, 100 g margarină Unirea pentru creme, 100 g zahăr pudră, 4-5 linguri gem acrişor (vişine, piersici), 2 linguri de cacao, 200 ml lapte, esenţă de rom

Pentru bezea: 6 albuşuri, 200 g zahăr pudră, 1 linguriţă zeamă de lămâie, ciocolată rasă

Mod de preparare

Pentru foi: Se frământă un aluat din toate ingredientele, cu mâna.

La început va da impresia că nu se leagă, dar insistaţi 🙂 Aluatul astfel obţinut se împarte în 4 bucăţi egale.

Se ia apoi câte o bilă de aluat şi se întinde câte o foaie pe dosul tăvii. Eu nu am uns cu nimic tava, deoarece aluatul are destulă grăsime şi foile nu se vor lipi. Se înţeapă foaia din loc în loc cu furculiţa ca să nu se umfle şi se dă la copt, la 180 grade. E gata în aproximativ 10 minute, când începe să se aurească.

Când e coaptă trecem lama cuţitului de jur împrejur pe sub foaie, ca să o dezlipim şi apoi o lăsăm să „curgă” pe o planşetă de lemn. La fel procedăm şi cu celelalte foi. E indicat să ştergeţi tava cu un şerveţel înainte de a întinde următoarea foaie. Apoi odată scoase din cuptor, aşezaţi foile pentru a se răci una lângă alta şi nu una peste alta.

Pentru cremă: Una din cele 3 foi coapte (care vi se pare că a ieşit cea mai urâţică :)) se zdrobeşte fin cu mâna sau cu un robot, după ce s-a răcit. Margarina Unirea împreună cu zahărul pudră, gemul, cacaua şi laptele se pun într-o cratiţă pe foc şi se fierb. Se amesteca bine şi se pune, după gust, esenţă de rom. Se stinge focul şi se lasă amestecul la răcit. Apoi se adaugă foaia zdrobită şi se amestecă bine.

Pentru bezea: Se pun într-o cratiţă pe aburi, albuşurile şi zahărul pudră deodată. Se mixează pe aburi, cu mixerul la viteză maximă, până bezeaua capătă consistenţă. Spre final, adăugăm şi zeama de lămâie. Trebuie să obţinem o bezea tare, care nu curge nici dacă întoarcem cratiţa cu susul în jos 🙂

Asamblare: Crema se împarte în două şi se întinde între cele 3 foi răcite.

Presăm foile bine, să se lipească crema. Deasupra ultimei foi, întindem bezeaua şi radem deasupra ciocolată.

Păstrăm prăjitura la rece. O lăsăm o noapte la frigider neapărat, pentru a se „însiropa” foile de la cremă. Ele la început vor fi crocante şi vor rămâne oarecum tari…dar suficient de moi pentru a putea fi tăiate. O tăiem cu un cuţit trecut mereu prin apă fierbinte, pentru a nu se lipi bezeaua.

Felicitari gospodinei – bettykitchen.wordpress.com



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!