Iti este frica sa faci schimbari in viata ta ? Iata cinci metode care te vor ajuta sa treci peste aceasta teama

Iti este frica sa faci schimbari in viata ta ? Iata cinci metode care te vor ajuta sa treci peste aceasta teama

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 May 2018 in Dezvoltare Personala

Există două strategii care pot fi aplicate atunci când te afli într-o situație dificilă: acțiunea și lipsa de acțiune.

Dacă o persoană nu are planuri, îi scade energie. Când o persoană se află într-un proces de a obține ceva importat, în așteptarea a ceea ce își dorește, atunci el parcă ar „înflori”. Și atrage și oamenii din jurul său.

Atunci când apar crizele în viață și în relații, o persoană înțelege că într-o astfel de perioadă turbulentă trebuie să aibă încredere doar în forțele proprii. Chiar și companiile mari, în perioada de criză, limitează numărul angajaților și învață să obțină rezultate nu datorită cantității, dar datorită calității muncii acestora. Mulți dintre noi avem nevoie de o forță externă care să ne impună să facem ceva, nimeni nu va deveni efectiv în mod voluntar.

Eficacitatea și energie

Unii, în perioadele de criză, încep să muncească, să se dezvolte, caută motive să-și dezvolte capacitățile, ridicându-și astfel nivelul de energie și, prin urmare, eficacitatea.

Alții încep să hiberneze. Ei încep să economisească totul: banii, sentimentele, energia. În asemenea momente, persoana respectivă pur și simplu încetează să-și dorească să obțină ceva. El se justifică, spunând că „așa e o perioadă în viață” și astfel el continuă să trăiască cheltuind o foarte mică parte din energia sa. Asemenea oameni nu au probleme cu motivația și scopurile. Principala lor sarcină este să supraviețuiască și să-și asigure maximă siguranță pentru asta. Pentru ei, schimbările sunt cel mai groaznic lucru care se poate întâmpla. Iar drept consecință, acești oameni își scad energia și eficacitatea.

Însă eficacitatea și energia sunt două lucruri dependente una de cealaltă. Eficacitatea este egală cu rezultatul acțiunilor pe care le facem un pic forțat. Dacă nivelul de împotrivire este mare, atunci eficacitatea noastră va fi egală cu zero. Și prin urmare rezultă inacțiunea. Deci, am ajuns la concluzia că trebuie să ne învingem frica de a încerca ceva nou, să ne întărim rezistența și să acționăm. Mai apoi, acțiunile ne vor ridica nivelul de energie, iar energia ne va face mai eficienți.

Așa deci, cum să facem față fricii de a schimba ceva în viața noastră?

1. Metoda paradoxală

Provocarea intenționată a fricii, dezvoltarea acesteia până la absurd, să o simți cât se poate de tare… și frica de schimbare va pleca de la sine. În capul nostru nu sunt o sumedenie de variante al viitorului, ci o programare conștientă pentru eșec și trăirile unei experiențe neplăcute. Prin urmare, ne este frică de propriile proiecții și așteptăm o înrăutățire a situației. Nu te împotrivi în subconștient, permite-i să „se joace” cu imagini ale așteptărilor tale și apoi se va liniști, asemeni unui copil mic.

De exemplu: îți este frică să ții discursuri în public. Imaginează-ți cel mai groaznic scenariu al unui discurs de-al tău, eșecul trăit și batjocura ascultătorilor. Pătrunde în evenimentul respectiv, trăiește-l. Pentru că anume de asta îți este frică: să îl trăiești în realitate. Așa vei simți de ce îți este frică și vei înțelege că frica ta este absurdă. Chiar și în cazul unei situații triste, puține sunt șansele ca să stârnești o asemenea reacție din partea publicului.

2. Greşeşte

Este uimitor, dar multora dintre noi le este frică să greşească. Oare câte companii de succes ar mai fi existat acum, dacă fondatorii acestora nu ar fi învins sentimentul de frică şi s-ar fi oprit.

Aminteşte-ţi istoriile marelui inventator Thomas Edison şi atitudinea lui faţă de greşeli şi eşecuri. Pentru a obţine un succes – trebuie să dublezi numărul greşelilor. Ascultă-te atunci când îţi este frică. Gândeşte-te că ai atins deja succesul, dar nu eşecul.

3. Fă ceea ce îţi este frică să faci

Fă-ţi o regulă şi anume să faci ceea ce îţi trezeşte teamă. Ţi-e frică să scrii un articol – scrie cât mai multe. Riscă.

Potrivit studiilor americane, majoritatea bătrânilor au un singur regret: şansele pierdute, ei regretă că nu au riscat la un moment dat, că le-a fost frică, că au rămas în siguranţă şi nu au acţionat în momentul potrivit.

4. Scapă de părerile celor din jur

Este una dintre cele mai mari piedici în procesul de schimbare. Ne este frică de ce vor spune cei din jurul nostru. Ce vor gândi despre noi, ce vor spune, cum vor reacţiona… Mie îmi place expresia: „Dacă vrei să eviţi critica, nu fă nimic, nu spune ceva şi fii un nimeni!”.

Scapă de gândirea unui rob. Tu nu ai nevoie de aprecieri. Doar Dumnezeu te poate judeca.

5. Fii perfect

Desigur, nu spun să fii perfectul perfect. Să încerci să fii perfect este aproape egală cu sinuciderea deoarece vei trăi doar stres şi vei avea doar complexe. Aici este vorba de personalitatea ta: dezvoltă-te!

De fapt, de ce ne este frică cel mai tare? De ceea ce nu ştim, ce nu putem. Iar asta ar însemna să începem să învăţăm. Ieşi din zona de confort, dezvoltă-te – acest lucru îi irită pe cei din jur. Nu te compara cu nimeni, doar cu tine – cel care ai fost ieri. Este o satisfacţie incredibilă să înţelegi că ai crescut, că te-ai dezvoltat ca personalitate. Căci ceea ce nu se dezvoltă – moare.

În viaţa noastră vor fi mereu schimbări. Şi cu cât mai repede vom înţelege acest lucru, cu atât mai uşor le vom primi în viaţa noastră. Iar asta înseamnă că vom deveni mai efectivi şi mai energici în procesul schimbărilor.

Sursa: dozadesucces.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!