Îți amorțesc mâinile în timp ce dormi? Pot fi mai multe cauze, așa că nu ar trebui să amâni tratamentul!

Îți amorțesc mâinile în timp ce dormi? Pot fi mai multe cauze, așa că nu ar trebui să amâni tratamentul!

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Amorțeala mâinilor (sau parestezia în termeni medicali) este o senzație de disconfort care apare destul de des, care se manifestă în principal noaptea. Principalele sale simptome sunt durerea și furnicăturile. Adesea o persoană se trezește pentru că durerea și senzația de amorțeală îi împiedică somnul. Când miști degetele, furnicăturile se intensifică, senzațiile dureroase cresc, apoi trec treptat și poți adormi în continuare.

Potrivit statisticilor, până la 45% din populație se confruntă cu parestezii nocturne dureroase. De ce amorțesc mâinile în timpul somnului?

Desigur, dacă mâna s-a umflat cumva din cauza unei poziții incomode a corpului în timpul somnului, nu ar trebui să vă faceți griji. Dar dacă mâinile se umflă în fiecare noapte în timpul somnului și îți perturbă constant somnul, ar trebui să consultați un specialist.

Iată care sunt problemele care ar trebui să provoace îngrijorare:

Senzațiile neplăcute pot fi foarte diverse în localizarea lor. Amorțeala întregii mâini este foarte rară. Cel mai adesea, o parte din ea este amorțită, ceea ce depinde complet de cauza bolii.

1. Sindromul de tunel carpian

Apare atunci când nervii care se duc la mână sunt comprimați într-un canal îngust format din oasele încheieturii mâinii. Motivul poate fi sarcina constantă de același tip asupra mâinilor (lucru la computer, cântând la instrumente muzicale). În același timp, poate apărea și amorțeală a întregii mâini sau a părților acesteia strict sub încheietura mâinii, iar uneori există amorțeală a degetelor. Părțile superioare ale mâinii nu sunt implicate în procesul patologic.

2. Osteocondroza cervicală

Osteocondroza cervicală, spondiloza, hernia sau proeminența discurilor intervertebrale ale coloanei cervicale, mai ales când procesul patologic este localizat în segmentele cervicale inferioare (de la C5 la C7). Din această parte a măduvei spinării ies nervii care merg la mâini.

În același timp, în funcție de rădăcina nervoasă afectată, amorțeala mâinilor în timpul somnului poate fi localizată: pe suprafața interioară a mâinii, de la umăr până la vârfurile celui de-al 5-lea și jumătatea celui de-al 4-lea deget al mâinii ( C7); pe spatele umărului și antebrațului, suprafața din spate a degetelor 2 și 3 (C6); pe partea laterală a mâinii către degetul mare și arătător (C5).

3. Poliartrita articulațiilor mici ale mâinii

Se caracterizează prin prezența manifestării amorțelii doar la nivelul degetelor.

4. Diabet și alte tulburări metabolice

Amorțeala în același timp are un caracter ascendent, începe din departamente mai îndepărtate și treptat, în timp, se ridică pe braț. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce sunt implicate vase mai mari. De obicei, ambele mâini sunt afectate simultan, senzațiile sunt simetrice.

5. Boli de inima

Aici ar trebui să fiți atenți la ce mână este amorțită. Dacă în mâna dreaptă apar senzații neplăcute, aceasta poate fi atribuită osteocondrozei cervicale cu un procent mare de probabilitate. Dar amorțeala în mâna stângă poate fi un semn al unor probleme grave ale inimii, cum ar fi angina pectorală sau un atac de cord. Dacă amorțeala mâinii stângi apare brusc, mai ales noaptea și nu dispare într-o oră, trebuie să consultați un medic.

Ce să faci dacă mâinile tale amorțesc în timpul somnului:

  1. Verificați perna și salteaua în ce măsură contribuie la o poziție confortabilă în timpul somnului.
  2. Verificați pijamalele astfel încât marginea îngustă a mânecilor NU strânge membrele noaptea.
  3. Controlează poziția corpului în timpul somnului.

Sfat editorial:

Pentru a scăpa de amorțeală în mâini, este necesar să se îmbunătățească fluxul de sânge prin vase. Activitatea fizică regulată vă va ajuta să faceți față acestei sarcini.

Plimbările lungi și exercițiile de dimineață vor ajuta la eliminarea disconfortului care apare la membrele superioare în timpul somnului. Un masaj terapeutic va ajuta foarte mult, dar numai după stabilirea unui diagnostic precis.

Proceduri de fizioterapie:

  1. Magnetoterapia regiunii cervicale
  2. Fonoforeza, darsonvalizarea mainilor
  3. Parafină pe mână, antebraț
  4. Electroforeza de la lidaz până în zona tunelului carpian

Remedii populare:

1. Băi de contrast. Scufundați mâinile alternativ în apă rece și fierbinte. După aceea, trebuie să vă masați mâinile cu unguent de terebentină.

2. Dacă amorțeala mâinilor apare în mod constant, atunci ar trebui să vă gândiți la un mod de întărire a vaselor de sânge. Pentru aceasta, este indicat să bei dimineața un pahar cu apă fierbinte pe stomacul gol.

3. În cazul amorțelii cauzată de nevralgie sau radiculită, puteți face băi dintr-un decoct de muguri de mesteacăn, scoarță de stejar sau aspen (se pune o lingură din fiecare și 5-6 linguri de sare la 1 litru de apă). Faceți o baie timp de 25-30 de minute, apoi puneți-vă mănuși sau șosete calde (de preferință de lână) și lăsați-le pe toată noaptea. Un tratament complet ar trebui să aibă 12-15 astfel de băi.

Dacă amorțeala mâinilor continuă noaptea, consultați un medic. Este mai bine să nu ignorați astfel de simptome, deoarece se pot transforma într-o boală cronică gravă.

În unele cazuri, va trebui să vă schimbați locul de muncă. Multă sănătate!

Informațiile au doar scop informativ și educațional și nu înlocuiesc sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional. Acest material nu are efect terapeutic dovedit științific. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră cu orice întrebări pe care le puteți avea despre sănătatea dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!