Istoria frumoasa a verighetei si cele mai interesante curiozitati si superstitii din lume

Publicitate

Verigheta, inelul fără sfârşit, ca iubirea dintre miri, a fost şi a rămas de-a lungul timpului cea mai iubită bijuterie. Este simbolul unităţii şi al fidelităţii faţă de cel căruia i-ai jurat credinţă pentru toată viaţa.

Este greu de spus când a apărut prima verighetă, pentru că istoria ei se confundă cu cea a inelelor, iar mesajul pe care îl poartă este mult mai vechi decât ceremonia religioasă creştină. Primele inele au fost folosite în Egiptul antic, fiind simboluri ale puterii. Erau inele cu sigilii folosite de faraoni şi de persoanele cu autoritate, iar cei care le purtau aveau dreptul să emită ordine şi legi. O dovadă a întrebuinţării inelelor în epocile străvechi stă scrisă chiar în Biblie, în Geneza: „Faraon şi-a scos inelul din deget şi l-a pus în degetul lui Iosif.“ Cu timpul, inelele preţioase, din aur sau din argint, au devenit podoabe, iar romanii şi grecii au preluat acest obicei de la familiile bogate ale Egiptului.

Inelul, simbol social

În Antichitate, inelul era un simbol al clasei sociale. Bogaţii purtau podoabe din aur cu pietre preţioase pe degete, sclavii aveau voie să poarte doar inele din fier pe care le primeau la eliberare. Obiceiul este descris în mod plastic în legenda lui Prometeu. Înlănţuit pe stânci pentru că îndrăznise să fure focul de la zei şi să îl dăruiască oamenilor, eroul reuşeşte să se elibereze, cu ajutorul tainic al lui Zeus. Dar, ca să nu uite niciodată judecata zeilor, stăpânul Olimpului a poruncit să poarte pe deget, drept inel, una din zalele lanţului cu care fusese legat.

Verigheta, pecetea logodnei şi a iubirii

Inelul pecetluia statutul social, dar şi legătura dintre doi oameni, astfel că a început să fie folosit tot mai des drept simbol al logodnei. Când un tânăr promitea să se căsătorească, dăruia tinerei alese şi familiei ei un inel din fier, drept simbol al angajamentului său. În Antichitate, logodna era o ceremonie complexă şi mult mai importantă decât nunta, care era o urmare firească a promisiunii făcute. Cu timpul, în secolele II şi III era noastră, nunta şi cununia religioasă capătă importanţa pe care le-o acordăm şi azi, iar vechiul inel de logodnă este înlocuit de verighetă. În Enciclopedia Britanică se menţionează că inelul de aur este introdus în ceremonia căsătoriei din secolul II, iar binecuvântarea lui de către un preot se face din secolul XI.

Publicitate

Ştiai că…

… primul inel creştin de logodnă a fost găsit în catacombele Romei şi datează din secolul II era noastră.

… iniţial, doar femeile purtau inelul de căsătorie, ca semn al statutului social şi al dependenţei faţă de soţ.

… la începuturile creştinismului, inelul dăruit soţiei avea un sigiliu cu care femeia însemna lucrurile de valoare din casă? Dacă un astfel de obiect era furat sau pierdut, putea fi uşor recunoscut cui îi aparţinea.

… în Biblie, nu este menţionat nicăieri inelul drept obiect indispensabil ceremoniei de cununie, aşa cum a devenit astăzi? Din contră, purtarea de podoabe, mai ales din aur cu pietre scumpe, era considerată o fală deşartă.

… verigheta se poartă pe mâna stângă conform unei superstiţii vechi care spune că de la al patrulea deget de la această mâna pleacă o venă direct spre inimă? I se spunea chiar „vena amoris“.

Superstiţii din toată lumea

Verigheta este simbolul internaţional cel mai uşor de recunoscut. De la creştini, ea a fost împrumutată de toate popoarele, iar superstiţiile care înconjoară simbolul cununiei sunt extrem de diverse.

– Nu este bine să porţi verigheta înainte de cununia religioasă, pentru că nu este sfiinţită.

– Aduce ghinion să scape mireasa verigheta pe jos, mai ales în biserică. Dacă se întâmplă, este bine să o ridice mirele.

– Dacă pierzi verigheta, vă despărţiţi sau divorţaţi.

– Irlandezii consideră că este semn rău să faci verigheta din alt metal decât din aur.

– Verigheta trebuie să se potrivească perfect pe degetul mirilor: dacă e prea strâmtă, gelozia îi va despărţi, dacă e prea largă, iubirea lor se va risipi.

– La nunta de argint, este bine ca soţii să îşi dăruiască unul altuia câte o verighetă din argint, pentru a sărbători cei 25 de ani de căsătorie. Verigheta de argint se poartă lângă cea de aur, de la cununie.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Curiozități

Patru tipuri de oameni pe care nu trebuie sa-i primesti in viata ta, cu atat mai putin sa-ti fie prieteni!

Publicitate

“Nu judecati oamenii dupa cei cu care se aduna. Nu uitati că Iuda avea amici ireprosabili.” – Ernest Hemingway

Ai intalnit in viata ta oameni care pretindeau ca sunt prietenii tai? Ai ajuns sa ai incredere in ei, sa iti petreci timpul in compania lor, insa si-au aratat adevarata fata. Poate ca s-au purtat urat cu tine, te-au ignorat cand aveai nevoie de ajutorul lor sau te-au folosit pentru a obtine ceva.

Iata cateva tipuri de prieteni de care nu ai nevoie in viata ta!

Ce tipuri de prieteni ar trebui sa eviti?

1. Cel care face complimente – Este o parte a naturii umane faptul ca ne place sa primim complimente si tindem sa ne placa si oamenii care ne complimenteaza. Insa oamenii care iti fac complimente si te coplesesc cu laude incearca sa se apropie repede de tine. Te-ai intrebat vreodata de ce au vrut sa se apropie atat de repede de tine? Care sunt scopurile lor, au probleme de incredere si sunt persoane bune sau vor ceva de la tine, altceva decat prietenia ta?

2. Manipulatorul – Manipulatorul poate fi unul din cele mai periculoase tipuri de prieteni falsi, deoarece acesta este cel mai dificil de observat. Manipulatorul este eficient numai cand ti-a castigat increderea si aprecierea, atunci fiind momentul in care comportamentul sau intra in jos. Un prieten adevarat tine intotdeauna cont de gandurile si sentimentele tale, pe cand manipulatorul nu. Nu te astepta ca acest tip de prieten sa ramana alaturi de tine si dupa ce si-a atins telul.

Publicitate

3. Cel care te imita – Imitatorul nu este atat de mult un prieten, pe cat este fanul tau. Cel care te imita este dispus sa renunte sau sa modifice orice aspect al personalitatii sau caracterului sau pentru a te imita. Scopul sau final este unul incert, dar pentru acesta exista un aspect al personalitatii tale pe care si-l doreste. Prietenii adevarati te provoaca sa cresti si sa inveti lucruri. Cand vine vorba de imitator, ai de-a face doar cu o imagine intr-o oglinda.

4. Rivalul – Rivalul este cel mai putin subtil dintre toti prietenii falsi. Din pacate, acest tip de prieten este des intalnit. Ai avut vreodata un prieten care, orice ai fi mentionat ca ai facut, spune imediat ceva pentru a fi in centrul atentiei? Acesta este un rival.

Fiecare realizare pe care tu o ai este o provocare pentru el, nu ceva care ar trebui sarbatorit. Daca iti cumperi un televizor, rivalul isi va lua unul mai mare. Daca iti gasesti un hobby nou, se va da peste cap pentru a deveni mai bun decat tine. Iar atunci cand nu te poate invinge, incearca sa-ti strice bucuria, incetand sa devina prietenul tau, ulterior devenind inamic.

“Prieteniile sunt ca banii: ușoare de făcut și greu de păstrat.” – Samuel Butler

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala