Invențiile Românilor care au schimbat și revoluționat lumea. Ar trebui să ne mândrim cu valorile noastre!

Invențiile Românilor care au schimbat și revoluționat lumea. Ar trebui să ne mândrim cu valorile noastre!

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 April 2023 in Curiozități

Poporul român a avut o contribuție semnificativă în ceea ce privește invențiile care au schimbat cursul istoriei. Iată câteva dintre cele mai remarcabile nume și invenții ale lor:

1. Diorama

Grigore Antipa este un biolog român deosebit de valoros, ale cărui realizări includ celebrele diorame biologice de la muzeul care-i poartă numele. În începutul secolului XX, el a renovat și instalat Muzeul Național de Istorie Naturală, unde a amplasat dioramele sale – spații de expunere tridimensionale ce reconstituie mediul natural și modul de viață al animalelor. Acestea prezintă animalele în diverse habitate, precum și relațiile lor cu mediul înconjurător, organizarea lor, strategiile de vânătoare și modul în care își construiesc cuiburile și vizuinele.

Grigore Antipa a fost recunoscut și pentru descoperirile sale în domeniul hidrobiologiei, care au adus contribuții semnificative la cunoașterea vieții acvatice și a ecosistemelor din România.

2. Cibernetica

În anii ’30, Ștefan Odobleja a stabilit conceptele de bază ale ciberneticii, pe care le-a prezentat ulterior în cea mai importantă lucrare a sa, intitulată “Psihologia consonantistă”. Această lucrare a fost publicată în două volume în 1938 și 1939. În primul volum, publicat în 1938, Odobleja a subliniat legile care guvernează psihologia și fiziologia organismelor vii, inclusiv legea echilibrului, legea reacției (conexiuni inverse), legea reversibilității, etc.

Zece ani mai târziu, Norbert Wiener a pus în practică aceste concepte. Odobleja este considerat acum creatorul psihociberneticii și părintele ciberneticii generalizate, cu aplicații în toate domeniile științei. El a dorit să arate că originile ciberneticii se găsesc în psihologie. Această paternitate a fost recunoscută în lucrarea sa din 1972, intitulată “Psihologia consonantistă și cibernetică”.

3. Pila Karpen

În anul 1950, un român încerca să găsească o soluție la setea de energie a civilizației, construind un dispozitiv despre care susținea, acum jumătate de secol, că va funcționa veșnic. Așa se face că Nicolae Vasilescu-Karpen a devenit cunoscut pentru “Pila Karpen” sau “Pila termoelectrică cu temperatură uniformă”, un perpetuum mobile care generează energie fără oprire și fără a necesita intervenții exterioare. La 73 de ani de la crearea sa, această pilă încă funcționează și este expusă într-un seif la Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida” din București.

4. Avionul cu reacție

Henri Coandă este un nume cunoscut în principal datorită avionului cu reacție, inventat de el în anul 1910 și prezentat în același an la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris. Acest avion, vopsit în roșu și fără elice, cu o plăcuță inscripționată “Coandă-1910”, era prevăzut cu două aripi duble și un singur loc, ceea ce l-a făcut foarte diferit față de ceea ce vizitatorii expoziției numeau un “avion” până atunci. A stârnit interesul tuturor și a fost considerat o inovație deosebită.

În timpul expoziției, a avut loc și primul zbor cu un avion echipat cu motor cu reacție, datorită unei demonstrații accidentale a lui Henri Coandă. În timp ce verificau motorul avionului, acesta a luat zborul și a aterizat forțat din cauza pierderii de control. În timpul testării, Henri a descoperit “efectul Coandă”, brevetat abia în 1934. Acest efect se aplică la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice și chiar în domeniul medicinei, la crearea inimii artificiale.

Pe parcursul vieții sale, Henri Conadă a avut invenții în domenii diferite:aeronautica, constructii, transporturi, industrie, medicina, biologie, protectia mediului. Alte invenții ale lui:aerodina lenticulară, instalația de desalinizare a apei marine, tunul fără recul.

5. Scaunul ejectabil

Înclinația lui Anastase Dragomir către aviație și preocuparea sa pentru siguranța aparatelor de zbor și a pasagerilor lor l-au determinat să inventeze, la începutul secolului XX, o versiune timpurie a scaunului ejectabil, dar suficient de sofisticată. Această invenție a fost testată cu succes atât în Franța, la 25 august 1929, cât și în România, pe aeroportul Băneasa, în luna octombrie a aceluiași an.

Scaunul ejectabil a fost confecționat dintr-un scaun detașabil, prevăzut cu două parașute, și putea fi catapultat vertical dintr-o aeronavă sau din orice alt vehicul în caz de urgență. Anastase Dragomir a făcut astfel o contribuție importantă la siguranța în zbor, iar invenția sa a fost ulterior dezvoltată și îmbunătățită de alți inventatori.

6. Stiloul

Petrache Poenaru este cunoscut nu doar ca primul român care a călătorit cu trenul în 1831, ci și ca inventator al unei inovații care a revoluționat domeniul obiectelor de scris și care este folosită și în prezent de milioane de oameni. Brevetat în 1827, “Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală” este primul stilou modern inventat de Petrache Poenaru și este precursorul stiloului inventat în 1863 de Brissant și Coffin, fiind apoi perfecționat de către Watterman cu 20 de ani mai târziu.

7. Vaccinul antiholeric

Contribuția lui Ion Cantacuzino în domeniul vaccinologiei este remarcabilă. El a inventat “Metoda Cantacuzino”, cunoscută și astăzi, care este o metodă de vaccinare antiholerică utilizată în țările unde există cazuri de holeră. De asemenea, datorită lui, vaccinarea împotriva febrei tifoide a început încă din 1912. România este a doua țară din lume, după Franța, care a introdus vaccinul BCG sau vaccinul antituberculos pentru nou-născuți, ceea ce reprezintă un alt mare succes al lui Cantacuzino în lumea medicală.

8. Ingineria mecanică

Teodor Drăgu este recunoscut ca fiind întemeietorul ingineriei mecanice din România. El a introdus sistemul de frânare automată cu aer comprimat și, în 1887, a coordonat construcția sistemului de încălzire cu abur pentru trenuri, în timp ce a supravegheat construirea mai multor locomotive cu abur. De asemenea, el a fost primul care a introdus folosirea combustibilului lichid în locomotive. Prin contribuțiile sale remarcabile, Teodor Drăgu a adus o schimbare semnificativă în dezvoltarea industriei mecanice din România.

Dacă ți-a plăcut articolul te invit să-l distribui și prietenilor tăi. Îți mulțumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!