Inventiile Romanilor care au schimbat si revolutionat lumea. Ar trebui sa ne mandrim cu valorile noastre!

Publicitate

Românii au avut și ei o contribuție importantă în ceea ce privește invențiile care au schimbat lumea. Iată câteva din cele mai importante numele și invențiile lor.

1. Diorama

Grigore Antipa este biologul român căruia i se datorează toate acele minunate diorame biologice de la muzeul ce-i poartă numele. La începutul secolului XX, acesta renovează și instalează Muzel Național deIstorie Naturală și amplasează aici dioramele create de el, spații de expunere / vitrine tridimensionale ce reconstituie mediul natural și modul de viață al animalelor. Acestea prezintă animelele în diverse habitate, relațiile dintre ele sau dintre ele și mediu, felul în care acestea sunt organizare, precum și strategiile acestora de vânătoare și felul în care își amplasau cuiburile și vizuinele. Grigore Antipa a fost recunoscut și datorită descoperirilor sale în domeniul hidrobiologiei.

2. Cibernetica

Ștefan Odobleja stabilește ideile de bază ale ciberneticii pe care le prezintă apoi în cea mai importantă lucrare a sa, „Psihologia consonatistă”, apărută în două volume în 1938 și 1939. În primul volum, din 1938, Odobleja evidențiază legile care guvernează psihologia și fiziologia ființelor vii:legea echilibrului, legea reacției (conexiuni inverse), legea reversibilității etc. Zece ani maitârziu, Norbert Wiener le pune în practică. Savantul român este recunoscut drept creatorul psihociberneticii și părintele ciberneticii generalizate, cu aplicare în toate ramuriile științei, dorind să arate că originile ciberneticii se află în psihologie. Parternitatea și va arăta mai târziu prin lucrarea „Psihologia consonatistă și cibernetică” din 1972.

3. Pila Karpen

În 1950, un român încerca să rezolve setea de energie a civilizației, construind un dispozitiv despre care afirma, cu o jumătate de secol în urmă, că o să funcționeze veșnic. Așa se face că Nicolae Vasilescu-Karpen devine recunoscut pentru „Pila Karpen” sau „Pila termoelectrică cu temperatură uniformă”, un perpetuum mobil ce generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior. La 56 de ani de la apariția ei, pila încă funcționa și este așezată într-un seif la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București.

4. Avionul cu reacție

Publicitate

Henri Coandă este cunoscut în principal datorită avionului cu reacție inventat în 1910 și care, tot în același an, a fost prezentat la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris. Roșu, fără elice, cu o plăcuță pe care scria „Coanda-1910”, având două aripi duble și un singur loc, avionul a stârnit interesul tuturor vizitatorilor, mai ales că era diferit de ceea ce ei numeau „avion” până atunci. În timpul expoziției a avut loc și primul zbor cu un avion echipat cu motor cu reacție datorită demonstrației accidentale a lui Henri Coandă. În timp ce acesta verifica motorul avionului, acesta și-a luat zborul și a aterizat forțat din cauza că Henri a pierdut controlul. În timpul testării, Henri a descoperit „efectul Coandă”, brevetat abia în 1934, ce se aplică la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice, dar și în domeniul medicinei, la crerea inimii artificiale.

Pe parcursul vieții sale, Henri Conadă a avut invenții în domenii diferite:aeronautica, constructii, transporturi, industrie, medicina, biologie, protectia mediului. Alte invenții ale lui:aerodina lenticulară, instalația de desalinizare a apei marine, tunul fără recul.

5. Scaunul ejectabil

Pasionat de aviație și preocupat de siguranța aparatelor de zbor și a pasagerilor acestora, Anastase Dragomir inventează la începutul secolului XX o versiune timpurie a scaunului ejectabil, dar suficient de sofisticată, ce a fost testată cu succes atât în Franța, la 25 august 1929, cât și în România, pe aeroportul Băneasa, în luna octombrie a aceluiași an. Scaunul ejectabil era confecționat dintr-un scaun detașabil, prevăzut cu două parașute, ce putea fi catapultat vertical dintr-o aeronavă sau din orice alt dip de vehicul în caz de urgență.

6. Stiloul

Petrache Poenaru nu este numai cunoscut drept primul român care a călătorit cu trenul în 1831, ci și pentru invenția sa ce a revoluționat domeniul obiectelor de scris și care este folosită și în prezent de milioane de oameni. „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”, brevetat în 1827, este primul stilou modern inventat de Petrache Poenaru și precursorul stiloului inventat în 1863 de Brissant și Coffin și perfecționat 20 de ani mai târziu de către Watterman.

7. Vaccinul antiholeric

Ion Cantacuzino a pus la punct „Metoda Cantacuzino” sau metoda de vaccinare antiholerică ce se folosește și astăzi în țările unde apar cazuri de holeră. Tot datorită lui, vaccinarea împotriva febrei tifoide se realizează încă din 1912, iar România este a doua țară după Franța care a introdus în 1962 vaccinul BCG sau vaccinul antituberculos pentru nou-născuți.

8. Ingineria mecanică

Întemeietorul ingineriei mecanice în România, Teodor Drăgu, a introdus sistemul de frânare automata cu aer comprimat, iar în 1887, sistemul de încălzire cu abur a trenurilor, coordonând și construirea mai multor locomotive cu abur. Lui i se datorează, de asemenea, și prima folosire a combustibilului lichid la locomotive.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Curiozități

Esti un om puternic azi pentru ca ai putut sa treci peste toate greutatile si suferintele primite de la viata! Nu baga in seama ce spun cei din jur, numai tu stii prin cate ai trecut…

Publicitate

“Orice progres se petrece dincolo de zona de confort.” Michael John Bobak

Viata nu este usoara. Putem sa avem noroc in viata si sa ne transformam visele in realitate doar daca avem capul pe umeri si suntem dispusi sa muncim din rasputeri. Ideal ar fi daca am putea san e incepem fiecare dimineata cu dorinta de a ajunge mai departe decat in ziua anterioara si cu dorinta de a ne lupta cu situatiile si oamenii ce ne ies in cale.

Atragem schimbarile in viata noastra atunci cand ne complacem in situatii comode, cand nu suntem fericiti si impliniti pe un anumit plan din viata noastra, dar nici nu facem nimic pentru ca ne lipseste curajul. Pana la urma vorbim despre curajul de a fi autentici si de a manifesta toate darurile cu care ne inzestreaza Dumnezeu.

Cat timp experiementam iubirea, viata noastra va fi armonioasa, linistita, iar fiecare zi ne vom bucura de miracole. Echilibrul este disturbat atunci cand intervine frica, frica de durere. Fie ca este frica de a fi ranit de persoana iubita, frica de a pierde un loc de munca stabil, frica de a-ti asuma un risc, frica de a fi bolnav, toate aceste trairi au aceiasisursa si anume frica de durere.

Fie ca ii spunem Divinitate, Dumnezeu, Sursa, atat timp cat increderea noastra in Creator este absoluta si nezdruncinata, nu avem de ce sa traim cu frica in suflet. Totul este iubire in jurul nostru, noi suntem iubire si am fost cu totii creati pentru a experiementa cele mai frumoase sentimente si pentru a trai cu bucurie fiecare zi. Daca avem aceasta convingere, vom primi cu sufletul deschis orice provocare menita sa schimbe situatia in care suntem blocati si care ne va ajuta in evolutia noastra spirituala.

Publicitate

Cand suntem scosi din zona de confort si suntem in situatii in care nu am fost primul instinct este de ne speria, de a face un pas inapoi. Nu este nici o problema atat timp cat facem acel pas inapoi si respiram adanc de cateva ori, inchidem ochii si cautam in sufletul nostru drumul spre lumina si incredere ca tot ceea ce primim ne va ajuta in evolutia noastra, chiar daca drumul poate fi anevoios.

Trebuie sa avem incredere si sa renuntam in a mai face planuri, doar lasand lucrurile sa fie si sa isi urmeze cursul vom putea sa ne bucuram de ceea ce urmeaza provocarilor. Sa nu nemai fortam si sa nu ne mai agatam ca lucrurile sa se intample asa cum ratiunea ne dicteaza. Sa ne acordam in fiecare zi macar 10 minute in care sa ne ascultam sufletul si sadescoperim ca in interiorul nostru avem si curajul si intelepciunea sa facem toate acele schimbari menite sa ne ajute sa gasim fericirea si iubirea autentica.

Sa avem incredere ca totul se intampla asa cum este firesc sa se intample, ca nimic nu este intamplator, iar cu cat provocarea pe care o experimentam este mai mare, cu atat evolutia si transformarea nostra va fi mai profunda.

Nu putem evita esecurile din viata. – Cu cat acceptam mai usor ca putem avea parte de esecuri, cu atat vom deveni mai creativi. Nu putem sti niciodata daca ideile noastre vor functiona, insa putem fi siguri ca daca nu incercam, nu vom avea rezultate. Orice am incerca, putem doar sa avem success sau sa invatam o importanta lectie de viata. In fiecare dintre situatii avem de castigat!

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala