Invataturi din intrelepciunea lui Osho: “Ziua ta de ieri nu are cum sa fie vreodată ziua ta de maine. Viata incepe unde se termina frica.”

Invataturi din intrelepciunea lui Osho: “Ziua ta de ieri nu are cum sa fie vreodată ziua ta de maine. Viata incepe unde se termina frica.”

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 June 2020 in Dezvoltare Personala

“Oamenii par să nu își dea seama că opiniile lor despre lume sunt, totodată, o confesiune a caracterului lor.” – Ralph Waldo Emerson

Pentru o viata mai placuta, trebuie sa fii flexibil. Trebuie sa iti amintesti ca libertatea este cea mai inalta valoare si ca, in cazul in care dragostea nu-ti acorda libertate, atunci nu este dragoste.

Dragostea si libertatea sunt ambele nevoi esentiale. Omenirea traieste intr-un mod atat de nebunesc, incat nu-ti poti satisface decat una dintre necesitati: poti sa fii liber, dar in acest caz trebuie sa renunţi la ideea de a iubi… Majoritatea oamenilor au decis in favoarea dragostei si au renuntat la ideea de libertate. Insa, apoi, oamenii ajung sa traiasca precum sclavii. Barbatul a redus femeia la calitatea de lucru, de marfa si bineinteles ca si femeia a facut acelasi lucru in propriul mod subtil: i-a bagat pe toti sotii sub papuci…

Daca iubesti nu este in nici un caz necesar sa-ti distrugi libertatea. Pot sa existe laolalta; nu exista nici un antagonism intre ele… Iubeste omul, insa lasa-i totala libertate. Iubeste omul, insa de la inceputul-inceputului lamureste faptul ca nu iti vinzi libertatea.

Rebelul este cel care traieste conform propriei sale lumini, actioneaza potrivit propriei sale inteligente. El isi creaza calea pasind pe ea, el nu urmeaza multimea pe superautostrazi. Viata sa este periculoasa – dar o viata care nu este periculoasa nu este viata deloc. Rebelul accepta provocarea necunoscutului. El nu intalneste necunoscutul care vine in viitor pregatit de trecut. Acesta creaza intreaga angoasa a umanitatii; trecutul te pregateste, iar viitorul nu are cum niciodata sa fie in trecut.

Ziua ta de ieri nu are cum sa fie vreodată ziua ta de maine. Pana acum insa in asa fel a trait omul: ziua ta de ieri te pregateste pentru ziua ta de maine. Insasi pregatirea devine astfel o piedica. Nu poti respira liber, nu poti iubi liber, nu poti dansa liber – trecutul te-a schilodit in toate felurile posibile. Povara trecutului este atat de grea incat oricine este zdrobit sub ea.

Libertatea nu inseamna lene şi nepasare. Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine.

Riscul, aventura, necunoscutul, toate acestea inseamna viata! Oamenii se tem de viata. Le este frica sa se arunce in valtoarea iubirii, a muzicii, a dansului. Curios este ca nu se tem cu adevarat decat acei oameni care nu se cunosc pe sine. Cei care se cunosc pe sine, nu se tem. De fapt, voi nu aveti nimic de pierdut, dar credeti ca ati avea. Caci nu poti trai fiindu-ti frica. Poti ori sa traiesti, ori sa-ti fie frica.

Teama de moarte nu este in realitate o frica de moarte, ci teama de a ramane neimplinit. Va este teama ca veti muri si nu ati apucat sa experimentati nimic in viata: nici maturitate, nici crstere, nici implinire. V-ati nascut goi, veti muri goi. Cand se maturizeaza, omul isi da seama, decojind strat dupa strat, cate temeri a putut acumula in viata lui, si cat de mult i-au exploatat oamenii inocenta, profitand de aceste temeri.

In toti oamenii exista temeri, dar exista si o tendinta constanta de a cauta. Temerile nu trebuie sa aiba castig de cauza asupra voastra, caci cine traieste cu teama nu traieste deloc; el este deja mort. Urmariti sa va intelegeti temerile. Si retineti: nu le dati apa la moara, ele sunt dusmanii vostri.

Risca tot ce ai! Fii asemenea unui jucator! Risca totul, deoarece clipa urmatoare ar putea sa nu mai vina, asa ca de ce sa iti pese? De ce sa te intereseze? Traieste intens, traieste plin de bucurie. Traieste fara teama, traieste fara sa te simti vinovat. Traieste fara sa iti fie frica de iad si fara sa doresti raiul. Traieste pur si simplu.

Viata incepe unde se termina frica.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!