Imaginați-vă că un cunoscut (un coleg, o vecină) vă cere un serviciu. Dar voi nu doriți să faceți acest lucru sau pur și simplu nu aveți timp. Cum să refuzați politicos, dar ferm, pentru a nu vă strica relațiile?
Iată cum să învățăm să spunem „nu”.
Nu este întotdeauna necesar să răspundem afirmativ la întrebări, cereri, presiuni psihologice. Adesea, aspirațiile altora sunt în contradicție cu interesele noastre. Iată cum puteți refuza inteligent, fără a deteriora relațiile.
Învățăm să refuzăm corect
Cu siguranță, este necesar să ne ajutăm unii pe alții. Dar dacă observați că cineva profită în mod evident de incapacitatea dvs. de a refuza, cum să spuneți „Nu” astfel încât să nu pară grosolan sau egoist? Iată câteva recomandări utile.
№1. Dacă nu sunteți siguri că doriți să faceți ceva, nu vă grăbiți să acceptați. Puteți răspunde astfel: „Trebuie să mă gândesc”, „Pot să răspund puțin mai târziu?”. Observați reacția interlocutorului. Dacă acesta insistă pentru o decizie imediată („Nu mai avem timp de gândire!”), trebuie să fiți precaut.
№2. Înainte de a refuza definitiv, este important să simțiți fermitatea și hotărârea. Altfel, interlocutorul va continua să vă preseze. Dacă v-ați decis ce să spuneți — „Da” sau „Nu”, eliminați îndoielile. A venit timpul să acționați.
№3. Când este dificil să pronunți cuvântul „Nu”, puteți folosi frazele „Îmi pare rău, dar nu am posibilitatea să vă ofer serviciul”, „O voi face, dar altă dată”, „Scuze, nu pot”. Este util să încheiați dialogul pe o notă pozitivă.
№4. Pentru a evita presiunea interlocutorului, stabiliți o distanță sau un obstacol între voi (puteți ocoli masa, să vă îndepărtați), ajută posturile închise (să încrucișați brațele sau picioarele) — acestea minimizează receptivitatea.
№5. Posibil, în timpul manipulării, aceștia nu se vor da bătuți ușor. Nu lăsați să vă fie exploatate emoțiile. Unii pur și simplu apelează la milă, rușine, sentimentul de vinovăție. Manipulatorii folosesc generalizări „întotdeauna”, „niciodată”, „constant”. Când tirada lor se încheie, spuneți calm „Nu”, menționând succint motivul. Păstrați-vă autocontrolul și evitați descrierile detaliate ale motivelor refuzului vostru. Acesta va suna ca o încercare de a vă justifica.
№6. Sarcasmul și insultele sunt recunoașterea înfrângerii lor. Unui manipulator nu îi place să piardă, așadar va încerca să vă atace. De exemplu, „Cu tine este dificil să vorbești”, „și ție într-o situație similară ți se va refuza”. Astfel de atacuri trebuie tratate cu calm.
Aceste sfaturi nu vă învață să fiți o persoană aspră și egoistă. Dar este important să vă protejați granițele personale de invazii. Mulți sunt familiarizați cu situații în care trebuie să facem sacrificii personale, să ajutăm, să preluăm sarcini suplimentare. Însă trebuie să avem grijă la cei care profită de aceasta.
V-ați întrebat vreodată de ce oamenii binevoitori, care nu pot refuza sunt respectați mai puțin? Deoarece adesea aceste calități nu sunt semnul unui caracter bun, ci manifestarea unei slăbiciuni și a lipsei de voință.