Invata sa-ti invingi fricile si sa scapi de stresul si nelinistea din viata de zi cu zi!

Invata sa-ti invingi fricile si sa scapi de stresul si nelinistea din viata de zi cu zi!

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 May 2019 in Dezvoltare Personala

“Ai încredere în tine! Ai încredere în abilitățile tale! Fără o încredere umilă, dar rezonabilă în propriile puteri, nu poți avea succes nici nu poți fi fericit.” – Norman Vincent Peale

80% din viata unui om contemporan consta din stres si neliniste. Permanent suntem ingrijorati: nu vom reusi, se va intampla ceva, nu suntem gata pentru ceva. Gandurile de neliniste ne urmaresc la fiecare pas.

Doza de succes iti propune sa citesti cateva sfaturi de la Dale Carnegie pentru a invata cum sa-ti pastrezi nervii.

1.Pregateste-te pentru ce este mai rau

Exista o metoda profesionala care te va invata sa scapi de stresul de la munca si din viata de zi cu zi, care se realizeaza in trei pasi:

  • Intreaba-te:«Ce este mai ingrozitor din ceea ce mi se poate intampla?»;
  • Accepta faptul ca acest lucru se poate intampla;
  • Gandeste-te cum ai putea sa minimalizezi efectele negative.

Aceasta metoda are la baza povestea inginerului Willis Haviland Carrier. In timp ce muncea la Buffalo Forge, Carrier a descoperit ca o metoda de filtrare, realizata de firma lui, nu este destul de efectiva.

Carrier a inteles ca cel mai rau lucru pentru compania lui este sa piarda 20.000 de dolari. El a acceptat acest lucru si a inceput sa analizeze toate solutiile posibile. Carrier a propus ca cumpere o noua tehnologie cu 5.000 de dolari. Insa aceasta decizie l-a ajutat sa scape de toate problemele.

2. Analizeaza obiectiv

Carnegie iti propune doua cai pentru a scapa de gandirea subiectiva in situatiile critice:

  1. Imagineaza-ti ca ceea ce se intampla este in viata unei persoane straine si gandeste-te ce ai sfatui-o. Emotiile ne limiteaza ratiunea si logica, iar o problema simpla ne face sa ne facem prea mari griji.
  2. Si imagineaza-ti ca esti un procuror, care va analiza toate dovezile impotriva ta. Asa vei intelege toate avantajele si dezavantajele situatiei create si o vei privi deja din alta perspectiva.

3. Intotdeauna cauta solutii potentiale pentru probleme

Directorul unei edituri ruse mi-a marturisit metoda lui prin care i-a ajutat pe angajatii sai sa-si rezolve problemele de la munca, fara sa-l deranjeze.

El a rugat pe fiecare angajat ca atunci cand se afla intr-o situatie complicata si din care crede sa nu are iesire, sa-si puna urmatoarele intrebari:

  • Care este problema?
  • Care sunt motivele?
  • Care sunt posibilele solutii ale acesteia?
  • Pe care dintre ele le consider cele mai potrivite?

Dupa asta, angajatii editurii au inceput sa-si rezolve singuri problemele. Directorul explica ca astfel ei au inteles ca de cele mai multe ori, solutia pentru problemele noastre se afla foarte aproape.

Forme de anxietate

Anxietate generalizată, cu durată de peste 6 luni, se manifestă printr-o grijă exagerată faţă de soarta membrilor familiei, a prietenilor şi cunoscuţilor, uneori gândind la sănătatea, activitatea şi posibilităţile financiare ale acestora.

Fobie socială, cu teamă că alte persoane îi fac o evaluare negativă, până la umilire şi discreditare, fie prin insultare directă fie într-un cadru mai larg (loc de muncă, petreceri, întruniri, cuvântări publice). Datorită acestor temeri se ajunge la izolare socială.

Fobie specifică, cu reacţii iraţionale şi exagerate faţă de ceva care poate fi banal pentru cei din jur (teama de insecte, câine, pisici, sânge, seringă, cimitire, fulgere). Aceste fobii pot persista mai mulţi ani, devenind un handicap serios în viaţă.

Tulburări obsesiv-compulsive, declanşate de idei, credinţe sau gânduri fixe, legate de comportarea partenerului de viaţă (care ar putea să-l înşele, fără a avea nici un indiciu concret), legate de prezenţa hoţilor în jur (verificarea repetată un încuietorilor la uşi şi ferestre) sau de ideea unor infecţii sigure cu microbi (spălarea clanţelor cu spirt, spălarea excesivă a mâinilor).

Tulburări de stres post-traumatic, care afectează viaţa de zi cu zi a pacientului prin reacţii severe de şoc, suferinţe sau furie, în urma amintirilor repetate a traumelor, a locurilor în care s-au produs şi a unor situaţii similare.

“Chiar dacă lumea râde de tine, ia-te în serios. Mulţimile râd de ceea ce nu înţeleg şi ridiculizează tot ceea ce le depăşeşte. Uită ce gândesc alţii. Prea mulţi dintre cei care au în ei o scânteie de geniu nu-i dau frâu niciodată, pentru că se tem de hohotele lumii. Ceea ce contează este părerea ta despre tine şi încrederea pe care ţi-a acorzi.” – Napoleon Hill.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!