Uneori, dorintele noastre se pot face simtite ca forte motrice irezistibile care ne guverneaza comportamentul. Dorinta pentru un obiect, activitate sau experienta poate fi atat de puternica, incat iti poate dicta actiunile, daca ii permiti. Secretul controlarii dorintelor este reprezentat in primul rand, de intelegerea celor doua tipuri de dorinte.
La suprafata, exista doua tipuri de dorinte – dorinte de ordinul intai si dorinte de ordinul doi. Fiecare dintre noi avem dorinte de ordinul intai, cum ar fi dorinta de a cunoaste succesul, fericirea, dorinta de a procrea, dorinta de a avea companie si dorinta de a fi sanatosi. De cealalta parte, exista dorinte negative de ordinul intai, dorinte in fata carora ne este pusa vointa la incercare, cum ar fi consumul de junk food, fumatul, dependentele de medicamente sau de droguri, comiterea actelor de violenta, etc.
Existenta dorintelor de ordinul doi, pe de alta parte, este un semn de inteligenta si de vointa. O dorinta de ordinul doi face referire la dorinta cu privire la o anumita dorinta. Un exemplu in acest sens ar putea fi reprezentat de urmatorul scenariu – o persoana care are dorinta de a fuma o tigara, dar in acelasi timp are dorinta de a scapa de dorinta de a fuma, temandu-se de potentialele riscuri pentru sanatatea sa. O dorinta de ordinul doi pune sub semnul intrebarii consecintele primei dorinte de ordinul intai si ii permite individului sa stabileasca daca potentialul rezultat al dorintei de ordinul intai merita sau nu sa fie indeplinit.
In lipsa dorintelor de ordinul doi, oamenii s-ar rasfata intr-un mod compulsiv din toata gama de dorinte de ordinul intai, fara luarea in considerare a posibilelor consecinte. Este foarte important sa recunoastem atunci cand o dorinta isi face aparitia in interiorul nostru si sa constientizam posibilele consecinte ale dorintei respective. Facand acest lucru, ne putem indoi de propriul nostru comportament compulsiv si ne putem da seama de problemele pe care le cream ingaduindu-le dorintelor de ordinul intai sa ne conduca viata. Controlul dorintelor este o demonstratie de vointa, iar vointa ta este secretul controlarii dorintelor tale.
Zicalele pline de intelepciune cum ar fi “controleaza-ti dorintele inainte ca acestea sa te controleze pe tine” sau “elibereaza-te de tine insuti” ne reamintesc sa ne cercetam pe noi insine din cand in cand, pentru a fi siguri ca actionam din vointa noastra libera si nu din impulsurile noastre automate.
Cele sapte tipuri de oameni negativi din jurul tau de care trebuie sa te debarasezi!
Din pacate, unii oameni sunt obisnuiti sa vada doar lucrurile negative din jur si practic, pentru ei, nu exista ceva bun pe lumea asta. Si, din pacate, acesti oameni sunt printre prietenii nostri, printre familia noastra, la munca sau in cercurile sociale. Doar prezenta lor alaturi ne epuizeaza emotional, iar viziunea lor negativa despre viata pot fi chiar molipsitoare. Prin urmare, atunci cand mintea noastra este inundata doar de negativitate si pesimism, fericirea pleaca tot mai departe si mai departe.
Poate ca este mai bine sa uiti de aceste persoane si sa mergi mai departe? Nu glumesc. Gaseste putere sa spui „nu”! Alungand oamenii de acest gen din viata ta nu inseamna sa ii urasti, ci inseamna ca iti pasa de tine. Pentru ca odata ce ai alungat raul din viata ta, faci loc pentru ce este mai bine.
Iata lista celor 7 tipuri de oameni care trebuie uitati si de care sa nu iti mai amintesti vreodata:
1. Regina scandalurilor
Sunt unele persoane (inclusiv si barbati) carora le place sa faca isterie si scandaluri fara motive evidente. Nu le intra in voie. Nu te implica in scandaluri straine si nu crea altele noi.
Nu raspunde cuvintelor provocatoare care iti sunt adresate. Pastreaza-ti calmul si rabdarea. Cu cat mai tare urla oponentul tau, cu atat mai mult vrea sa amplifice scandalul, iar tu trebuie sa ramai calm si sa vorbesti cu incredere. Nu le permite sa te raneasca.
Devin-o un exemplu de stapanire de sine pentru cei din jur – ignora-le starile impulsive si isterice. Comunica si exprima-ti gandurile calm, cu respect si fara intentii ascunse. Vocea ta trebuie sa emane caldura – ai grija ca ea sa inspire, sa impresioneze si sa ofere celor din jur incredere si intelegere.
Dar daca totusi cineva nu se poate linisti, pur si simplu intoarce-te si pleaca.
2. Mereu nemultumit
Unii oameni sunt aproape imposibil de multumit – nu reusesti sa gasesti limbaj comun cu ei in niciun chip. Trebuie sa accepti acest lucru.
Toti am intalnit in viata noastra oameni care ne-au privit de sus, ne-au injosit si si-au aratat superioritatea fata de noi fara niciun motiv. Nu-ti pierde timpul incercand sa afli care este motivul, incercand sa-i convingi sa isi schimbe comportamentul sau sa le obtii binecuvantarea. Pur si simplu ignora-i si mergi mai departe.
3. Pesimistul care taie aripile viselor tale
inceteaza sa mai comunici cu cei care rad si isi bat joc de visele tale. Acesti oameni iti distrug potentialul si in acelasi timp iti sting flacara interioara prin comentarii agresive si asteptari injosite. Ei pur si simplu au orgasm de la faptul ca iti taie aripile viselor tale. si asta deoarece ei sunt lipsiti de speranta.
Daca le vei permite sa te tina in marea de negativism, in cele din urma vei fi distrus. in loc sa fii tu insuti, vei fi un om cu vise invalide, incapabil sa lupte pentru viitorul sau. Ei iti vor fura viata. Hotarul dintre ideile si deciziile tale si ideile si deciziile lor va disparea. Iar prostul pe care ei il „construiau” vei deveni… tu.
tine minte: capacitatile tale nu se masoara in parerile celor din jur. Fii optimist, ignora parerile si aprecierile celor din jur si incearca sa vezi in tine mai mult decat ceea ce vad ei. Caci doar de TINE depinde daca iti vei realiza PROPRIILE VISE.
4. Manipulatorul
Pazeste-te de manipulatori, cei care isi impun parerile si care incearca sa-ti domine gandurile. Poti sa scapi de ei intr-un mod foarte usor – ei sunt prea mandri de sine. Altfel spus, oamenii din jurul lor sunt parte a vietii lor doar in masura in care pot fi utilizati pentru a obtine ceea ce isi doresc.
Dorintele, sentimentele si necesitatile lor vor fi mai presus de toate. Ei vor cere de la tine sa faci tot posibilul si imposibilul doar ca ei sa isi rezolve problemele. insa daca tu vei avea nevoie de ajutor – ei vor fi „foarte ocupati” sau pur si simplu vei primi un refuz direct.
Unii oameni sunt gata sa spuna si sa faca orice doar ca sa-i faca pe cei din jur sa faca ceea de ce au nevoie. Nu esti obligat sa accepti o asemenea atitudine fata de tine. Atunci cand cineva incearca cumva sa te oblige sa faci ceva, priveste-l in ochi si spune-i: „Sunt problemele tale, nu ale mele!” insa daca dupa asta va incepe marea isterie, stii ce trebuie sa faci. Corect: nu te implica in conflict ci pur si simplu pleaca.
5. incapatanatul care este de parere ca tu trebuie sa fii altfel
Sa stii ca este mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat sa fii respectat pentru ceea ce nu esti. Cele mai bune relatii sunt cele construite cu oamenii care te fac sa fii mai bun, fara sa incerce sa te schimbe, insa care nu te impun sa fii altcineva decat esti.
Din pacate, unele persoane, prieteni sau membri ai familiei, nu vad cat de mult te-ai schimbat si ai crescut in ultimii ani. Ei au tendinta sa iti puna etichete, bazate pe personalitatea pe care ai avut-o odata – iar acest lucru este foarte periculos. Poti sa accepti asemenea etichetari pentru ca iti dai bine seama ca ai fost candva o astfel de persoana.
insa doar tu stii ce se petrece in capul tau acum. Cand le vei ignora parerile si vei intelege ce iti doresti cu adevarat, dar nu ceea ce vor ei, doar atunci vei intalni adevarata iubire, fericirea si succesul. Nu trebuie sa iti pui masca. Nu trebuie sa te dai drept altcineva.
Da, nu poti sa influentezi parerile celor din jur, insa daca sa le accepti sau nu, doar tu decizi. Nu te schimba doar ca sa faci cuiva pe plac. Lasa-i pe oameni sa te iubeasca asa cum esti, dar nu asa cum vor ei sa te vada. Iar daca ei nu isi doresc acest lucru – e decizia lor.
6. Prietenul pretentios care nu ne iarta greselile
Cine este o persoana de onoare? Nu pe cel care nu face greseli, ci pe cel care le face, dar le recunoaste, apoi face tot posibilul pentru a le corecta.
Trebuie sa invatam din greselile pe care le facem. Insa daca cineva refuza sa te ajute sa iti repari greselile – sa stii ca este o mare greseala a acelei persoane. tinand cu toata puterea de trecutul care deja nu mai poate fi schimbat – este o pierdere zadarnica de energie care ti-ar fi de folos sa iti construiesti un viitor frumos. Daca cineva te condamna pentru trecutul tau, te condamna pentru greselile facute si refuza sa ti le ierte – de ce nu ai lasa-o pe aceasta persoana in acel trecut?
7. Criticul din interiorul nostru
Iata asa! Sunt sigur ca nu te-ai asteptat la una ca asta! Da da! Anume acel critic care sta in capul nostru.
Critica permanenta te lasa fara fericire si multumirea de sine si de fapt, nici nu ai nevoie de ea. De ce sa te critici cu atata ardoare, certandu-te pentru fiecare gand pe care il ai? Tot de ce ai nevoie cu adevarat este curajul sa fii tu insuti. Valorezi atata timp cat esti tu asa cum esti, dar nu cineva care vor altii.
Toti savarsim greseli. Tu esti diferit de ceilalti. Niciodata nu vei fi ca ei, iar ei nu vor fi ca tine. Acesta este un lucru normal. si de fapt, criticul tau interior nu are ce sa critice. Nu are dreptul sa te critice pentru asta. Ai venit pe aceasta lume ca sa te bucuri de fiecare moment trait, fara sa te compari cu cei din jur.
Sa stii ca atunci cand oamenii iti injosesc visurile, iti prezic esecul si nu vor sa te accepte asa cum esti – ei nu vorbesc despre tine, ci despre propria lor personalitate. Tot ceea ce spun despre tine, ei spun despre ei. Pur si simplu Ignora-i, noteaza dozadesucces.