Învață să fii mai puțin disponibil: îngrijește-te mai întâi de problemele tale

Învață să fii mai puțin disponibil: îngrijește-te mai întâi de problemele tale

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 November 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Dacă nu îi elimini pe anumiți oameni din viața ta, va trebui să continui să porți povara lor pe umerii tăi. Relațiile tale vor fi mereu previzibile: vei întâlni doar dezamăgiri alături de ei. Cu fiecare zi, lumea din jur devine tot mai aglomerată. Rețelele sociale extind cercul nostru de cunoștințe, iar viața personală este expusă în public.

Poate că este timpul să-ți stabilești prioritățile și să-ți distribui energia corect. Și pentru asta, trebuie să încetezi să fii mereu disponibil pentru toată lumea. S-ar putea să ai impresia că acest lucru implică să arăți lipsă de interes, să fii retras și să răspunzi la mesaje după câteva zile. Cu toate acestea, acest comportament nu este deloc semn de maturitate.

Primul pas pentru a deveni mai puțin disponibil constă în a înțelege un lucru simplu: în viața ta există oameni care te epuizează. După ce petreci timp cu ei, ai impresia că ți-au descărcat toată energia.

Acești oameni pot fi numiți paraziți. Apar în viața ta, o complică, apoi dispar atunci când nu mai au nimic de luat. În schimb, trebuie să te înconjori de oameni cu o energie pozitivă. Energia cu care te înconjuri are un impact semnificativ asupra vieții tale.

Pentru a nu mai fi disponibil pentru toți, va trebui să elimini oamenii care nu te apreciază din viața ta. Da, aceștia s-ar putea să spună că te iubesc, dar când ai nevoie de ajutor, dispar imediat. Acești oameni nu te vor susține niciodată sau nu te vor apăra.

Comportamentul lor indică faptul că nu se tem să te piardă. Dacă cineva susține că te iubește, dar nu te prețuiește sau nu te respectă, atunci aceasta nu este iubire. Niciodată să nu accepți mai puțin decât meriți.

Va trebui să închei relațiile toxice. În viața noastră există întotdeauna oameni cu caracter sau comportament dezagreabil. Ei spun că se vor schimba, dar nu își țin niciodată promisiunile, chiar dacă le oferi mereu o altă șansă.

Dacă nu îi elimini pe acești oameni din viața ta, va trebui să continui să porți povara lor pe umerii tăi, iar ei nu vor simți nicio vină în acest sens. Relațiile tale vor fi mereu previzibile: vei întâlni doar dezamăgiri alături de ei.

Schimbarea atitudinii tale față de oamenii negativi poate părea o sarcină dificilă, deoarece întotdeauna am fost învățați să fim deschiși și generoși. A fi indisponibil în acest caz nu este egoism, ci mai degrabă o necesitate.

Albert Einstein a spus odată: “Nebunia este să faci mereu același lucru și să te aștepți la rezultate diferite.”

Relațiile toxice te pot duce la disperare, trăgându-te în jos și împiedicându-te să evoluezi. Când devii indisponibil pentru negativitate, creezi condiții favorabile pentru propria ta dezvoltare, pentru a primi energiile binelui în viața ta.

Toți oamenii au într-o anumită măsură aspecte bune, dar asta nu înseamnă că toți vor fi buni în relație cu tine. Trebuie să scapi de cei care-ți consumă fericirea.

Altfel, nu vei putea să crești, să te dezvolți și să fii fericit. Când nu mai ești disponibil pentru toată lumea, îți dai seama că mergi pe calea cea bună, iar lângă tine vor rămâne doar oameni sinceri și autentici.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!