Invata cum sa-ti controlezi dorintele! Secretul care iti poate schimba viata! – ”Nu strica ceea ce ai acum prin a dori ceva ce nu ai; adu-ti aminte ca ceea ce ai acum a fost odata printre lucrurile pe care doar le sperai.” (Epicur)

Invata cum sa-ti controlezi dorintele! Secretul care iti poate schimba viata! – ”Nu strica ceea ce ai acum prin a dori ceva ce nu ai; adu-ti aminte ca ceea ce ai acum a fost odata printre lucrurile pe care doar le sperai.” (Epicur)

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 November 2022 in PersonalitateSfaturiSfaturi si Trucuri

”Dorinta face viata sa se intample. O face sa merite. Face ca totul sa merite. Dorinta este viata. Foamea de a vedea urmatorul rasarit sau apus, de a atinge persoana iubita, de a incerca din nou.” (Karen Marie Moning)

Uneori, dorintele noastre se pot face simtite ca forte motrice irezistibile care ne guverneaza comportamentul. Dorinta pentru un obiect, activitate sau experienta poate fi atat de puternica, incat iti poate dicta actiunile, daca ii permiti. Secretul controlarii dorintelor este reprezentat in primul rand, de intelegerea celor doua tipuri de dorinte.

La suprafata, exista doua tipuri de dorinte – dorinte de ordinul intai si dorinte de ordinul doi. Fiecare dintre noi avem dorinte de ordinul intai, cum ar fi dorinta de a cunoaste succesul, fericirea, dorinta de a procrea, dorinta de a avea companie si dorinta de a fi sanatosi. De cealalta parte, exista dorinte negative de ordinul intai, dorinte in fata carora ne este pusa vointa la incercare, cum ar fi consumul de junk food, fumatul, dependentele de medicamente sau de droguri, comiterea actelor de violenta, etc.

Existenta dorintelor de ordinul doi, pe de alta parte, este un semn de inteligenta si de vointa. O dorinta de ordinul doi face referire la dorinta cu privire la o anumita dorinta. Un exemplu in acest sens ar putea fi reprezentat de urmatorul scenariu – o persoana care are dorinta de a fuma o tigara, dar in acelasi timp are dorinta de a scapa de dorinta de a fuma, temandu-se de potentialele riscuri pentru sanatatea sa. O dorinta de ordinul doi pune sub semnul intrebarii consecintele primei dorinte de ordinul intai si ii permite individului sa stabileasca daca potentialul rezultat al dorintei de ordinul intai merita sau nu sa fie indeplinit.

In lipsa dorintelor de ordinul doi, oamenii s-ar rasfata intr-un mod compulsiv din toata gama de dorinte de ordinul intai, fara luarea in considerare a posibilelor consecinte. Este foarte important sa recunoastem atunci cand o dorinta isi face aparitia in interiorul nostru si sa constientizam posibilele consecinte ale dorintei respective.

Facand acest lucru, ne putem indoi de propriul nostru comportament compulsiv si ne putem da seama de problemele pe care le cream ingaduindu-le dorintelor de ordinul intai sa ne conduca viata. Controlul dorintelor este o demonstratie de vointa, iar vointa ta este secretul controlarii dorintelor tale.

Zicalele pline de intelepciune cum ar fi “controleaza-ti dorintele inainte ca acestea sa te controleze pe tine” sau “elibereaza-te de tine insuti” ne reamintesc sa ne cercetam pe noi insine din cand in cand, pentru a fi siguri ca actionam din vointa noastra libera si nu din impulsurile noastre automate.

Sursa: caplimpede.ro

”Cuvantul dorinta sugereaza ca exista ceva ce nu avem. Daca avem deja totul, atunci nu poate exista dorinta, pentru nu a mai ramas nimic sa vrem. Cred ca ceea ce a vrut Buddha sa ne spuna este ca le avem pe toate, fiecare dintre noi, tot mereu; deci, dorinta este pur si simplu inutila.” (Tom Robbins)

”Dorinta este si imitativa (ne place ceea ce au altii) si competitiva (vrem sa luam ceea ce au altii). De mici copii, am vrut sa monopolizam atentia unui parinte, de-al indeparta de alti frati. Acest sens de rivalitate…face oamenii sa concureze pentru atentie.” (Robert Greene)

”Niciodata, niciodata sa nu subestimezi puterea dorintei. Daca iti doresti cu adevarat sa traiesti, poti sa traiesti. Marea intrebare, cel putin pentru mine, este: Cum decid ca vreau sa traiesc?” (Marya Hornbacher)

„Vointa, cea mai de pret dintre toate facultatile.” – Charles Baudelaire

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!