Înțelepciunea lui OSHO: Metodele de comunicare cu prietenii. Ce ar trebui să nu știe

Înțelepciunea lui OSHO: Metodele de comunicare cu prietenii. Ce ar trebui să nu știe

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 April 2024 in CitateDezvoltare PersonalaÎnțelepciuneLecții de viațăLifeStyleSfaturi

Recent, m-am îndepărtat de niște prieteni pe care îi cunoșteam de peste 30 de ani. Uneori trebuie să faci o triere în cercul tău apropiat, pentru că vine un moment în care nu mai poți să treci cu vederea comportamentul lor.

Unul dintre ei spera că-l voi ierta pentru o faptă care m-a deranjat foarte tare. Nu am primit nicio explicație de la el, dar nici nu am cerut. De ce aș vrea un astfel de prieten? L-am mutat în categoria cunoștințelor.

Un alt prieten de-al meu nu mi-a făcut nimic rău. Știa doar că la serviciu eu urma să dau un test pentru a mi se verifica nivelul. Din această situație am ieșit cu beneficii, mi s-a propus o altă poziție la o altă companie.

Cu toate acestea, m-a deranjat faptul că știa acest lucru și nu mi-a spus, până la urmă eram prieteni. Când fosta companie a dat faliment, el m-a contactat pentru a-l ajuta să-și găsească un post. Dacă aș fi fost în locul lui, nu aș fi avut curajul să cer ajutorul cuiva care s-a supărat pe mine în trecut.

Am niște principii pe care le-am menținut încă din copilărie. Trebuie să taci în trei situații:

1. Nu vorbi despre nimeni și nu judeca pe nimeni.

Da, pot să împărtășesc emoții, dar mă abțin de la judecăți și încerc să găsesc singur justificările pentru acțiunile unei persoane. Apoi, analizând care ar putea fi motivele, decid cât de departe să îndepărtez acea persoană.

2. Fiecare are dreptul să-și caute propria fericire singur și să răspundă pentru ea.

A doua regulă este că nu vorbesc despre ceea ce am făcut eu sau cum am greșit în viață. Este ceva personal care se va duce cu mine în mormânt. Nu este necesar ca oamenii din jur să știe asta, nici măcar cei mai apropiați.

3. Lasă oamenii să plece

A treia regulă este să eliberezi oamenii. Au venit – au plecat. Cine vrea să rămână, va rămâne. Nu trebuie să te rogi de oameni ca să rămână în viața ta. Dacă cineva a plecat, nu trebuie să existe supărări sau negativitate, cu atât mai puțin discuții.

Recent am navigat pe internet și am dat peste câteva citate de la OSHO. Au venit la timp, pentru că tocmai aveam cea mai mare nevoie de ele.

Iată câteva din frazele lui:

1. ,,Niciodată să nu spui prietenului tău ceva ce nu i-ai spune unui dușman, deoarece cel care astăzi este prieten, poate deveni dușman mâine.”

2. ,,Niciodată să nu spui ceva rău despre un dușman, pentru că mâine el poate deveni prieten. Atunci vei simți o rușine enormă.”

Am avut parte de o situație asemănătoare în viața mea. M-am certat cu un coleg de clasă timp de 10 ani. Acum suntem prieteni, chiar buni, și ne amuzăm pe faptul că ne-am certat atâta timp.

Nu mi-e rușine în fața lui, pentru că, deși am avut conflicte, nu ne-am spus răutăți unul altuia. El nu știe totul despre viața mea. Eu știu puțin despre viața lui.

De ce ar trebui să știi ceva ce nu are nicio legătură cu tine?

Același lucru este valabil și în relația dintre bărbați și femei. De ce ar trebui să știi câte relații a avut înaintea ta sau ce s-a întâmplat în acele relații. Este a ta acum.

De asemenea, nu prea este obișnuit pentru un bărbat să stea să bârfească cu o femeie, cel puțin pentru că femeia, din cauza slăbiciunilor ei, poate spune lucruri nefondate. Ai nevoie de asta?

Lumea este mare. Nu se știe încă cine îți va deveni prieten sau dușman. În general, dușmanii devin cei mai apropiați oameni, pentru că te urmăresc constant și știu totul despre tine, sau cel puțin așa cred ei.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!