Înțelepciunea lui Osho: De unde vin toate problemele noastre?

Înțelepciunea lui Osho: De unde vin toate problemele noastre?

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Fiecare persoană are probleme în viață. Mari sau mici, unele necesitând o reacție urgentă, iar altele pot fi amânate. Există, de asemenea, probleme reale (obiective) dar și imaginare. Așa cum practica arată, 99% dintre problemele noastre sunt departe de realitate. Ele sunt create artificial… de către noi înșine.

Iată ce spune Osho despre acest lucru…

Mii de oameni mi-au povestit despre problemele lor, dar nu am întâlnit nicio problemă reală! Toate problemele sunt false – voi înșivă le creați, pentru că vă simțiți goi fără ele. Când nu aveți probleme, nu aveți nimic de făcut, nu aveți cu cine lupta și nicio destinație de urmat.

Oamenii merg de la un guru la altul, de la un maestru la altul, de la un terapeut la altul… pentru că atunci când nu fac asta, se simt goi și viața lor pare brusc fără sens. Vă creați probleme pentru a simți că viața este o muncă grea, o creștere și o luptă dificilă.

V-ați pus vreodată întrebarea principală: Probleme sunt reale sau voi înșivă le creați și v-ați obișnuit atât de mult cu ele încât nu puteți trăi fără ele? Recunoașteți că este mai bine să fiți nefericiți decât să fiți goi. Oamenii se laudă cu nenorocirile lor, doar ca să nu lase golul din interior.

Vă hrăniți singuri nefericirile. Când o problemă dispare, observați cum imediat apare alta în locul ei. Această situație seamănă cu un șarpe care își aruncă pielea veche, dar rămâne același.

Imediat ce rezolvați o problemă, apare alta. Iar dacă priviți mai atent, veți observa că a doua problemă are exact aceeași natură ca și cea anterioară. Începeți să o rezolvați și, iată, așteaptă rândul celei de-a treia.

Vă rog să observați ce faceți și cu ce vă ocupați. Mai întâi creați o problemă și apoi o căutați insistent să o rezolvați. Soluția problemei se află chiar la început, acolo unde ați creat-o – așa că opriți-vă să o mai creați!

Nu aveți nicio problemă – aceasta este singura realitate pe care trebuie să o înțelegeți.

Când nu aveți suficiente probleme personale, atunci începeți să gândiți la ceilalți oameni, la soarta lumii – despre socialism, comunism și alte lucruri absurde. Începeți să vă gândiți la lume ca și cum ea ar depinde de sfaturile voastre.

Țineți minte asta: vouă vă place să vă răsfățați cu problemele voastre, pentru că voi le creați. Există multe motive pentru care vă place acest lucru.

Toată omenirea suferă. În spatele acestui fapt se află câteva motive de bază, principalele motive pentru care pierdem controlul asupra situației. Și unul dintre principalele motive constă în nevoia acută de atenție și iubire. Când un copil este bolnav, primește toată atenția. Când este sănătos, nimeni nu-l bagă în seamă.

Atenția este energie. Când cineva vă privește cu dragoste, vă hrănește cu un aliment divin. Fiecare copil are nevoie de atenție, dar voi o primiți doar când sunteți bolnavi, când vi se întâmplă ceva… altfel, nimeni nu se gândește să vă ofere atenție.

Copilul învață acest lucru de la voi și, apoi, începe să creeze probleme. El înțelege că toți vor alerga către el, de îndată ce apare o boală sau altă nenorocire.

Acceptarea faptului că majoritatea problemelor le-ați creat voi înșivă este dificilă, nu este psihologic confortabilă. Dar odată ce o veți face, viața voastră se va transforma miraculos și va deveni mai bună! Gândiți-vă la asta…Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!