Întărește-ți în fiecare zi sistemul imunitar psihologic și încarcă-te cu gânduri pozitive, dragoste de sine, obiective noi și diferite strategii de a-ți îmbunătăți stima de sine

Întărește-ți în fiecare zi sistemul imunitar psihologic și încarcă-te cu gânduri pozitive, dragoste de sine, obiective noi și diferite strategii de a-ți îmbunătăți stima de sine

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 December 2019 in Spiritualitate

În articolele noastre, vorbim adesea despre metode de întărire a sistemului imunitar în vederea combaterii virusurilor, a infecțiilor și a diferitelor boli care ne atacă organismul. Dar știai că trebuie să iei măsuri și pentru a-ți întări sistemul imunitar psihologic?

Experții în medicină și știință comportamentală, cum ar fi Daniel Gilbert de la Universitatea Harvard, au semnalat existența unei imunități psihologice. Sunt necesare însă niște clarificări privind acest subiect.

Sistemul imunitar psihologic desfășoară o serie de mecanisme și strategii de apărare, ca și celulele sistemului imunitar obișnuit. Acestea au rolul de a ajuta organismul să facă față stărilor emoționale negative, cum ar fi stresul, anxietatea, frica, îngrijorarea și așa mai departe.

Desigur, știm cu toții că anumite persoane gestionează dificultățile și problemele vieții mult mai ușor decât altele. Acești indivizi înfruntă greutățile cu atâta ușurință, încât ne vine mereu să îi întrebăm: „Cum faci de ești mereu optimist și nu obosești niciodată?”

Da, există oameni care au o reziliență naturală mult mai dezvoltată și care sunt capabili să facă față cu brio dificultăților de zi cu zi. Însă este bine de știut că toți putem învăța să fim așa.

Există diverse mecanisme și strategii care ne ajută să ne dezvoltăm un sistem imunitar „psihologic” sănătos, puternic și demn.

Iată cum trebuie să procedezi!

Strategii simple pentru a-ți dezvolta sistemul imunitar psihologic

Cu toții avem dreptul de a fi fericiți, dar și obligația de a avea grijă de noi înșine. Este important să reținem acest aspect fundamental.

Noi deținem controlul asupra propriei noastre bunăstări. Prin urmare, un sistem imunitar psihologic puternic trebuie sprijinit de simțul personal al răspunderii, de abilitatea de a lua decizii și de voința clară de a investi timp și resurse în punerea în practică a recomandărilor de mai jos.

1. O stimă de sine ridicată nu este un semn de egoism – Trebuie să recunoaștem că, uneori, ne vine greu să ne punem pe noi înșine pe primul loc. De multe ori considerăm mai importante alte lucruri sau alte persoane. Acest obicei este extenuant și distrugător și ne afectează integritatea personală. Nu îți fie teamă să te iubești pe tine însuți așa cum meriți. Dragostea de sine nu este o dovadă de egoism, ci o strategie pentru a-ți asigura bunăstarea psihică.

2. Gândește pozitiv: nu te costă nimic, dar beneficiile sunt uimitoare – A gândi pozitiv nu înseamnă a adopta o încredere oarbă în propria persoană sau a înceta să mai fii realist. A gândi pozitiv înseamnă a-ți explora propriile abilități pentru a căpăta încredere în ele. Cu alte cuvinte, o gândire pozitivă constă în a-ți repeta zilnic că ești capabil de a face numeroase lucruri, că meriți tot ce e mai bun și că vei reuși să îți atingi toate obiectivele. Dacă alegi să cazi pradă sentimentului că ești învins, sistemul tău imunitar psihologic se va slăbi. Astfel, te vei simți deznădăjduit, înfrânt, prost dispus și vei simți că nu mai deții controlul asupra propriei vieți.

3. Dă un sens vieții tale – Descoperă sensul vieții tale pentru a-ți întări sistemul imunitar psihologic. Viața nu are un singur sens. De fapt, o putem privi în diferite moduri și îi putem atribui mai multe înțelesuri. Căutarea sensului propriei vieți este foarte importantă deoarece ne ghidează pașii și ne inspiră în fiecare zi. Poate vrei să ai o carieră de succes, să te simți independent sau să le oferi ce ai mai bun copiilor tăi. Poate îți dorești să îți găsești un partener lângă care să duci o viață confortabilă și liniștită. Gândește-te care sunt aspirațiile tale și dă un sens vieții.

4. Detașează-te – A te detașa nu este sinonim cu a te distanța de toți oamenii din jur. Detașarea înseamnă a nu fi dependent de nimeni și nimic și a nu uita de propria bunăstare. A te detașa înseamnă a înțelege că nimeni nu îți aparține și că nici tu nu aparții nimănui. Datoria ta este de a asigura bunăstarea și fericirea ta și a celor din jur deopotrivă.

5. Stabilește-ți un set de priorități – Pune fericirea ta pe primul plan pentru a-ți întări sistemul imunitar psihologic

Nu uita că opiniile altora despre tine sunt pe locul doi. Ceea ce gândești tu despre tine este prioritar. Ceea ce așteaptă alții de la tine nu este important, dar așteptările tale vizavi de propria persoană sunt esențiale. Ce îți spun alții că îți trebuie pentru a fi fericit nu contează, dar ce simți tu că îți lipsește pentru a ajunge în acel punct este important.

În concluzie, știm că este posibil să îți fie deja cunoscute toate aceste concepte importante. Însă trebuie să înțelegi că, dacă una dintre aceste strategii dă greș, nici celelalte nu vor funcționa.

Dacă nu ai stimă de sine, te atașezi de alte persoane într-un mod nesănătos. Aștepți să îți umple alții golurile interioare și să îți întărească punctele slabe. Nu este corect să procedezi în acest fel. Este important să îți întărești sistemul imunitar psihologic în fiecare zi și să te încarci cu gânduri pozitive, dragoste de sine, obiective noi și diferite strategii de a-ți îmbunătăți stima de sine.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!