Infarctul miocardic: simptomele sale „tăcute” în loc de durerea toracică clasică care sunt trecute cu vederea mai ales la femei

Infarctul miocardic: simptomele sale „tăcute” în loc de durerea toracică clasică care sunt trecute cu vederea mai ales la femei

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2021 in SanatateSfaturi

Un atac de cord este rezultatul unui blocaj al arterei coronare, care previne fluxul sanguin adecvat către miocard – uneori simptomele „tăcute”, care sunt ușor de ignorat, vorbesc despre o stare atât de periculoasă.

Un simptom obișnuit al unui atac de cord este considerat a fi sever, de obicei aproape nou pentru o persoană, durerea toracică, adesea însoțită de o senzație de presiune pe piept. Semnele suplimentare ale unui atac de cord includ amețeli, transpirație, dificultăți de respirație și vărsături.

În același timp, medicii afirmă că, în loc de durerea toracică clasică, o persoană afectată poate prezenta simptome pe care nu le va asocia cu un atac de cord. Aceste simptome „tăcute” ale infarctului miocardic sunt adesea trecute cu vederea.

„Deși durerea toracică este adesea severă, unii oameni pot prezenta doar dureri ușoare, asemănătoare indigestiei sau durerilor musculare.”

În unele cazuri , durerea toracică poate să nu fie deloc prezentă, în special la femei, vârstnici și persoanele cu diabet zaharat , astfel încât poate fi dificil să se detecteze semnele timpurii ale unui atac de cord, avertizează cercetătorii de la Harvard Medical School. Conform datelor lor, uneori oamenii nu realizează că suferă un infarct.

„Aceste așa-numite atacuri de cord tăcute sunt diagnosticate numai după ce evenimentul s-a produs – leziunile cardiace sunt detectate printr-o electrocardiogramă (EKG) sau prin alte teste specifice”.

Experții de la Harvard Medical School remarcă faptul că doar aproximativ jumătate din atacurile de cord sunt însoțite de simptomul clasic al durerii toracice severe. În timpul unui atac de cord, durerea poate fi resimțită și în diferite zone ale corpului superior, cu excepția centrului pieptului.

Medicii mărturisesc că pacienții își descriu diferit simptomele, care pot fi influențate și de sensibilitatea individului la durere. Unii oameni descriu simptomele unui atac de cord ca fiind doar un disconfort ușor, o anumită presiune sau tensiune în zona pieptului care nu atrage atenția – în timp ce alții spun că au avut o senzație foarte puternică, zdrobitoare sau durere profundă, care amintește de durerea de dinți.

În plus, alți factori pot influența severitatea durerii: de exemplu, starea psiho-emoțională a unei persoane. De asemenea, se știe că persoanele cu diabet pot fi mai puțin sensibile la durere, deoarece boala slăbește răspunsurile sistemului nervos, provocând neuropatie diabetică. În cazul lor, riscul de a suferi un infarct tăcut este mai mare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!