Durerea toracică care radiază către o altă parte a corpului (brațe, gât sau maxilar) indică un atac de cord. Această afecțiune medicală devine mai probabilă la o vârstă mai înaintată, care diferită la bărbați și femei.
Durerea toracică poate fi descrisă ca un „sentiment de presiune”, relatează experții în domeniu. Este, de asemenea, interpretată ca o „apăsare, presiune sau durere”, timp în care pot apărea și alte semne ale unui atac de cord. Acestea includ tuse, greață, vărsături, amețeli și dificultăți de respirație. Unii oameni pot experimenta atacuri de anxietate cu o teamă copleșitoare de moarte. Dacă observați aceste simptome, înseamnă că aveți nevoie de îngrijire medicală imediată.
Bărbații mai tineri prezintă un risc mai mare de atac de cord comparativ cu femeile. În special, riscul de infarct crește atunci când un bărbat are peste 45 de ani; Pentru femei, riscul lor de boală crește numai atunci când au peste 55 de ani.
Cea mai bună modalitate de a reduce riscul de infarct, indiferent de vârstă, este să trăiești un stil de viață sănătos. Este absolut necesar să înlocuiești orice obiceiuri nesănătoase cu alternative mai sănătoase. De asemenea, este benefic pentru sănătatea ta dacă înveți cum să faci față stresului în moduri productive.
Exercițiul este o metodă excelentă de gestionare a stresului, deoarece ajută la eliberarea endorfinelor, așa-numitele substanțe chimice care te fac să te simți bine. Exercițiile zilnice nu numai ca îți îmbunătățesc starea de spirit, dar te ajuta și să menții o greutate sănătoasă (sau sa slăbești). Mișcarea corpului are multe beneficii, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale pe termen lung și scăderea nivelului de colesterol.
Atacurile de cord sunt afecțiuni medicale grave care necesită asistență medicală imediată. Cu toate acestea, 80 la sută din atacurile de cord premature și accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite cu o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată.
În timp, acumularea de depozite grase, inclusiv colesterolul, formează o substanță numită placă care se depune pe pereți și poate îngusta arterele, provocând cele mai multe atacuri de cord.
Persoanele care suferă de boli de inimă sunt mai vulnerabile să aibă un atac de cord, deci este important să urmăriți sănătatea inimii voastre. Nu toate persoanele care au infarct au aceleași simptome; unii oameni suferă de dureri ușoare, în timp ce alții suferă de dureri severe. Există o serie de simptome care te pot avertiza că e posibil să ai un atac de cord pe viitor.
Primele simptome
Disconfort în piept: Majoritatea atacurilor de cord sunt asociate cu un disconfort în capul pieptului care se menține pentru câteva minute, sau care poate dispărea și reveni.
Disconfort în alte zone ale corpului superior: Durerea sau disconfortul în unul sau ambele brațe, spate, gât, maxilar și abdomen poate fi un alt semn al unui atac de cord. Pentru unii oameni, durerea poate fi destul de intensă, în timp ce pentru alții durerea poate fi doar o senzație de disconfort.
Dificultăți de respirație: Deși acest lucru se poate întâmpla atât bărbaților, cât și femeilor, femeile sunt mai susceptibile să experimenteze dificultăți de respirație.
Alte simptome: Alte simptome posibile pot fi transpirația rece, greața sau amețeala.
Bărbații în vârstă de peste 45 de ani inclusiv și femeile în vârstă de 55 de ani și mai mult sunt mai predispuși la infarct decât bărbații și femeile tinere. Nivelurile prea ridicate de colesterol, hipertensiunea arterială și diabetul pot crește, de asemenea, riscul de boli de inimă.
Cei mai mari factori de risc pentru apariția acestei afecțiuni sunt fumatul și obezitatea. A fi supraponderal poate fi o altă cauză bine cunoscută a atacurilor de cord.
Dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus, vizitați de urgență un medic specialist.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.