Infarctul – 4 semne înainte cu o săptămână care anunță un posibil atac de cord

Infarctul – 4 semne înainte cu o săptămână care anunță un posibil atac de cord

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 September 2021 in Sanatate

Cercetările au arătat că patru semne de avertizare pot apărea în săptămâna dinaintea unui eveniment fatal.

Un atac de cord este o urgență medicală în care fluxul de sânge către inimă este blocat brusc (de obicei din cauza unui cheag de sânge, tromboză). O astfel de blocare crește serios riscul de deteriorare ireversibilă a mușchiului inimii, care este mortal. Pentru a oferi cea mai eficientă asistență unei persoane care a depășit un atac de cord, este necesar să se facă diferența între simptomele care necesită consultații de specialitate și cele obișnuite.

Oamenii de știință observă că majoritatea oamenilor asociază atacurile de cord cu durerile în piept, dar acesta nu este întotdeauna un indicator corect al unei complicații cardiace grave….

Cercetătorii au analizat datele din proiectul Genesis Praxy, care a urmărit starea de sănătate a pacienților supuși tratamentului pentru sindromul coronarian acut in centrele medicale din Canada, Elveția si Statele Unite. Drept urmare, experții au identificat patru semne care pot avertiza asupra unui atac de cord probabil, apărând cu o săptămână înainte de acesta.

Autorii studiului au raportat că dintre cei 1145 de pacienți cu sindrom coronarian acut pe care i-au examinat, majoritatea au raportat că au avut cel puțin un semn de avertizare cu o săptămână înainte de eveniment .

„Cele mai frecvente simptome au fost similare la bărbați și la femei și au inclus oboseală neobișnuită, tulburări de somn, neliniște și slăbiciune sau disconfort în brațe. Durerea toracică a fost rară, doar un sfert dintre participanți experimentând acest simptom caracteristic în săptămâna dinaintea atacului de cord. “

Studiul a arătat, de asemenea, că femeile au mai multe șanse de a experimenta simptome timpurii ale patologiei viitoare și au mai multe șanse să ceară ajutor de specialitate pentru aceste semne decât bărbații.

„Dacă ați suferit un infarct, trebuie să apelați de urgență la ambulanță (112) și este, de asemenea, important să vă odihniți înainte de sosirea lor pentru a evita stresul inutil asupra inimii”, explică NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie).

Cercetătorii au recomandat mestecarea și înghițirea unei pastile de aspirină pe perioada în care așteptați sosirea ambulanței, dacă știți că nu aveți alergie la aceasta. Aspirina ajută la subțierea sângelui și îmbunătățește fluxul sanguin către inimă.

Simptomele regulate de atac de cord pot include: dureri în piept; amețeală; transpirație; dificultăți de respirație; și vărsături. Deși durerea toracică este adesea severă, unii oameni pot prezenta doar dureri ușoare, asemănătoare cu indigestia.

În unele cazuri, durerea toracică poate să nu fie deloc prezentă, în special la femei, vârstnici și la persoanele cu diabet zaharat, deci poate fi dificil de detectat semnele timpurii ale unui atac de cord.

Cu toate acestea, imaginea de ansamblu a simptomelor vă ajută să determinați dacă aveți un atac de cord.

Potrivit unui studiu recent realizat de Harvard Medical School (HMS):

„Aproape jumătate dintre persoanele care au un infarct nu-și dau seama la momentul respectiv. Aceste așa-numite atacuri de cord tăcute sunt diagnosticate numai după eveniment, atunci când o înregistrare a activității electrice a inimii (electrocardiogramă sau EKG) sau alte teste relevă dovezi ale afectării inimii. “

Cercetătorii de la HMS investighează ce cauzează aceste atacuri de cord tăcute. O explicație poate fi că toleranța la durere este peste medie. Alți oameni își confundă simptomele cu indigestia sau durerea musculară.

Alții pot simți dureri în alte părți ale corpului, altele decât centrul pieptului, care subt de obicei ignorate. Un studiu danez a constatat că unul din patru atacuri de cord poate prezenta simptome atipice care pot fi ușor ignorate sau confundate cu alte afecțiuni medicale.

Crizele cardiace nu sunt întotdeauna însoțite de simptomul clasic al durerii toracice severe. În schimb, este posibil să simțiți doar disconfort ușor, presiune, etanșeitate sau strângere în zona pieptului.

Femeile sunt mai susceptibile de a experimenta simptome non-clasice de atac de cord.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!