Indiferența este singurul antidot împotriva oamenilor răi

Indiferența este singurul antidot împotriva oamenilor răi

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 December 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Ați observat că această trăsătură de caracter familiară, indiferența, ne este prezentată întotdeauna cu semnul minus? Ei bine, să fie așa. Unii filozofi de renume, scriitori și mulți oameni cunoscuți (adică stăpânii sufletelor umane) au mers în această direcție și au declarat că indiferența este opusul morții și opusul credinței. Dar aceasta este doar părerea lor… Și, în general, rămâne la latitudinea lor.

Manifestările umane sunt lucruri complexe și, în acest sens, trăsătura de caracter pe care o discutăm nu este întotdeauna negativă.

Uneori, indiferența este pur și simplu necesară pentru supraviețuire. Poate apărea ca reacție principală a personalității la stimuli externi nefavorabili sau circumstanțe. Trebuie să înțelegeți esențialul: o persoană indiferentă nu simte, nu manifestă interes, nu evaluează și, cel mai important, nu suferă. Absența suferinței în acest context este cuvântul-cheie.

Fiecare dintre noi ne găsim în situații de viață diferite. Și uneori, lângă noi (și nu din proprie voință) sunt oameni care nu ne doresc binele, ba dimpotrivă. Și nu putem pur și simplu să le închidem ușa, să plecăm, să fugim de ei în acel moment. Poate că din cauza obligațiilor noastre, datoriilor, creditelor, ipotecii, problemelor de familie nerezolvate – suntem nevoiți să trăim într-un mediu atât de toxic încă o perioadă… Cât timp – doar Dumnezeu știe.

Cum să facem ca toate sentimentele să nu mai existe pentru o anumită perioadă, să înghețe, să se transforme în piatră – după cum doriți?

Oamenii răi și vicleni (mai ales cei din mediul de lucru) ne manipulează, ne expun, răspândesc zvonuri și bârfe, creează grupuri, “otrăvesc” și folosesc emoțiile noastre, cauzând durere insuportabilă. De fiecare dată, acest lucru pare asemănător cu momentul în care sunteți înțepat de un scorpion (sau șarpe veninos, după preferința dvs.) extrem de toxic.

Iar sentimentele profunde de rănire, furie și ură încep să ne erodeze în liniște din interior. Fiecare celulă a corpului nostru.

În același timp, nu numai tensiunea arterială se schimbă și vasele de sânge se restrâng, ci, conform multor studii, și echilibrul hormonal se modifică (cortizolul – hormonul stresului este produs în cantități mari). Compoziția chimică a sângelui se schimbă și ea – și nu într-o direcție mai bună. Și începem să ne topim în cazanul propriilor noastre emoții negative, generate de evenimente și oameni din afară. Să trăiești mult timp în această stare devine imposibil, chiar periculos.

Atunci este important să înțelegem: ceea ce fac alții nu este problema noastră. Problema noastră este modul în care reacționăm la cuvintele și acțiunile lor malefice.

Atunci, să fim complet indiferenți, rămânând “cu mintea noastră” sau în puterea noastră, devine misiunea noastră prioritară.

Noi avem nevoie de înțelepciunea vieții – să recunoaștem că indiferența în astfel de circumstanțe este singurul nostru antidot.

De fapt, indiferența este o resursă care ne permite să alegem la ce stimuli reacționăm și dacă reacționăm în general.

Amintiți-vă că, în esență, indiferența este mai puternică decât ura. Ea afectează în mare măsură ceilalți oameni și le stârnește emoții interioare (negative) puternice. Emoțiile îi distrug pe ei, nu pe noi.

Fiți înțelepți. Să știți când să manifestați indiferență completă și să deveniți o “piatră gri” impenetrabilă (care nu este dotată cu sentimente).

Cam atât. Să-ți fie ziua liniștită, iar în jurul tău să fie doar oameni demni.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!