Increderea se pierde doar o data… chiar daca supararea trece, nu va mai fi ca inainte…

Increderea se pierde doar o data… chiar daca supararea trece, nu va mai fi ca inainte…

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2020 in Dezvoltare Personala

Increderea este atat de greu de construit si totusi atat de usor de pierdut. O minciuna, o promisiune incalcata sau infidelitatea pot duce la slabirea si ruperea increderii dintre parteneri. Uneori reconstruirea increderii poate parea imposibila. Vestea buna este ca echilibrul relatiei poate fi recastigat!

Atunci cand, prin actiunile sale, unul dintre parteneri distruge aceasta fundatie si realizeaza ca l-a ranit pe cel pe care il iubeste de fapt cu adevarat, el poate reconstrui increderea in interiorul cuplului si uneori lucrurile pot deveni chiar mai bune. Intregul proces este insa unul dificil si de lunga durata, puncteaza dr. psiholog Sheri Meyers, terapeut pe probleme de familie si casnicie si autorul cartii Vorbim sau inselam: Cum detectezi infidelitatea, reconstruiesti dragostea si iti protejezi relatia de aventuri (Chatting or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love, and Affair-Proof Your Relationship), in articolul sau pentru Huffington Post.

1. Asuma-ti responsabilitatea pentru faptele tale! Analizeaza motivele pentru care ti-ai inselat partenerul si cum ai putea evita aceste situatii pe viitor, sfatuieste Myers in cartea sa.

2. Cere-i iertare partenerului tau. Ofera scuze sincere jumatatii tale, nu doar pentru ca asa ti pare corect sa procedezi, noteaza Before it’s News. „Pacatul recunoscut e pe jumatate iertat” si ajuta la reconstruirea increderii.

3. Afla de ce are nevoie partenerul pentru a trece peste incident. Din pacate nu poti sterge cu buretele cele intamplate, oricat ti-ai dori, dar poti sa iti arati interesul vizavi de nevoile partenerului pentru a merge mai departe in relatia voastra. Asculta cu atentie ce are el sau ea de zis.

4. Fa lucrurile care trebuie! Uneori nu numai cel care a gresit, ci ambii parteneri trebuie sa faca schimbari in comportament si in actiuni, astfel incat sa evite repetarea acelei situatii care a condus la ruperea increderii, sugereaza The Trust Ambassador. De asemenea, increderea se costruieste in timp si se bazeaza pe fapte care sa ii inspire celuilalt siguranta si sprijin, subliniaza pastorul baptist Ron Edemondson, de la Biserica Baptista Immanuel, in articolul sau pentru Christian Post.

5. Fii transparent! Daca fapta pe care ai savarsit-o este atat de grava, incat a dus la pierderea increderii in cuplu, este necesar sa ii demonstrezi celuilalt ca nu ai nimic de ascuns, puncteaza Before it’s News. In plus, fii sincer, chiar daca asta inseamna ca uneori sa intri in conflict cu partenerul. Daca ii ascunzi sau omiti lucruri doar pentru a evita momentele tensionate, adu-ti aminte ca acestea sunt tot forme ale minciunii. Incearca sa prezinti acele detalii mai putin placute intr-o maniera draguta.

6. Iarta! Chiar daca tu esti cel care a savarsit fapta ce a dus la pierderea increderii in cuplu, exista posibilitatea ca si partenerul sa fi avut o contributie la cele intamplate. Recunoaste daca il/o invinovatesti in vreun fel, dar iarta-l/o. Nu in ultimul rand, iarta-te pe tine insuti pentru ceea ce ai facut, facand un legamant cu tine insuti ca nu vei mai repeta fapta si ca vei face tot posibilul sa nu ii mai ranesti pe cei din jur sau chiar pe tine.

7. Ai rabdare! In functie de gravitatea faptei, procesul de reconstruire a increderii poate dura mai mult decat crezi. Uneori iti poti pierde rabdarea, alteori speranta ca vei mai castiga vreodata increderea persoanei iubite. Insa daca simti ca relatia voastra merita salvata, demonstreaza-i celuilalt ca vei rezista si vei fi acolo fara sa te gandesti cat va mai dura pana cand echilibrul dintre voi va fi restabilit. Asa cum puncteaza pastrorul Edemondson, aceasta etapa pare a fi cea mai dificila dintre toate. Uneori poate vei simti ca dupa cei ai facut un pas inainte, parca dai doi inapoi, subliniaza dr. Meyers. Este foarte important sa nu te lasi descurajat sau incarcat de ganduri negative, ci sa alegi sa actionezi in mod pozitiv in astfel de situatii.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!