Încă mai crezi în zâna dinților? Este timpul să te transformi tu în ea! 7 metode simple pentru prevenirea naturală a cariilor și a problemelor de la nivelul dinților

Încă mai crezi în zâna dinților? Este timpul să te transformi tu în ea! 7 metode simple pentru prevenirea naturală a cariilor și a problemelor de la nivelul dinților

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 December 2022 in Remedii NaturisteSanatate

Dinții, ca orice altă parte a corpului, necesită atenție și îngrijire atentă. Iar dacă nu sunteți adepții mersului la dentist, puteți preveni singuri cariile dentare. Medicii ne sfătuiesc să combinăm metodele de igienă dentară cu câteva modificări simple făcute în alimentația zilnică.

Astfel am alcătuit o listă de modalități simple de a preveni cariile dentare în mod natural.

1. Schimbați-vă obiceiurile alimentare

O schimbare parțială a alimentației și respectarea regulilor de alimentație sănătoasă îmbunătățesc sănătatea, indiferent de scopul pe care îl urmăriți. Potrivit cercetărilor, o schimbare a alimentației poate inversa de fapt cariile dentare.

Știm deja că, consumul de alimente bogate în zahăr duce la carii, iar acidul fitic interferează cu absorbția calciului. Mâncați mai mult calciu: aceasta este componenta principală a oaselor și a dinților. Mănâncă produse lactate în fiecare zi (lapte, iaurt, smântână, brânză).

Bea băuturi fără zahăr, evită apa carbogazoasă și sucurile. Bea apă plată, smoothie-uri de fructe și ceai neîndulcit. Apa este în general foarte sănătoasă pentru organism: ne hrănește cu umiditate și favorizează o secreție mai mare de salivă.

2. Mesteca guma fara zahar

Sună ciudat, dar guma fără zahăr poate preveni de fapt cariile dentare. Majoritatea acestor gume de mestecat conțin xilitol, un îndulcitor natural. Spre deosebire de alimente, xilitolul nu provoacă creșterea bacteriilor în gură. În plus, atunci când mesteci gumă, fluxul de salivă spală în mod natural reziduurile alimentare.

3. Curățați și înlocuiți periodic periuța de dinți

Nu toată lumea știe să aleagă periuța de dinți potrivită. Alegeți întotdeauna o perie mică sau mijlocie, astfel încât periile să poată pătrunde în adânciturile dinților unde se pot acumula resturile alimentare.

Nu puneți capac periuței, deoarece microorganismele și bacteriile se pot depune în ea. În schimb, clătiți bine periuța cu apă după fiecare utilizare și lăsați-o să se usuce la aer. Și nu depozitați peria în aceeași cameră cu toaleta: bacteriile fecale se pot depune pe ea.

Schimbați-vă periuța de dinți în mod regulat, deoarece perii se deteriorează în timp și, drept urmare, nu vă veți putea curăța dinții la fel de bine ca cu o perie nouă.

4. Urmați regulile de îngrijire dentară de bază

Pare un sfat super evident, dar chiar funcționează. Potrivit Asociației Internaționale de Sănătate Dentară, aproape 42% dintre adulți își gestionează cavitatea bucală doar o periuța de dinți. Uneori nu ne dăm seama cât de necorespunzător ne îngrijim dinții. Dacă doriți să vă protejați dinții de carii, faceți următoarele lucruri dimineața și seara:

  1. Periați-vă dinții timp de 2 minute de cel puțin 2 ori pe zi. Încercați să periați întreaga suprafață a dinților, fără a uita de zonele îndepărtate.
  2. Folosiți ață dentară. Uneori, periajul nu este la fel de eficient ca ața.
  3. Nu uita de apa de gura. Aceasta are un efect antibacterian. Nu vă clătiți gura cu apă după folosirea apei de gură: astfel protecția împotriva bacteriilor va dura mai mult.

5. Mențineți dinții curați

Da, mersul la dentist nu este cea mai plăcută procedură, dar întotdeauna este mai bine să previi o problemă decât să o rezolvi. Indiferent cât de bine te speli pe dinți, există întotdeauna zone greu accesibile.

Medicul dentist va curăța linia gingiilor din față și din spate a dinților, va îndepărta placa și tartrul. Curățarea regulată este un pas foarte important în lupta împotriva formării cariilor.

6. Includeți bio-suplimente și vitamine în alimentație

Am vorbit deja despre faptul că, cantitatea de dulciuri din alimentație ar trebui redusă, dar mai există ceva care poate ajuta saliva să lupte cu formarea plăcii. Vitaminele sunt o componentă importantă a sănătății dentare.

  1. Mănâncă mai multe alimente bogate în fibre: fructe, nuci și legume. Cele mai sănătoase sunt merele, bananele, varza de Bruxelles și mazărea.
  2. Mănâncă cereale integrale. Conțin multă vitamina B și fier. Au și magneziu, un mineral care favorizează absorbția calciului și întărește dinții.
  3. Mănâncă mai multe fructe de mare pentru a obține mai multă vitamina D. Somonul, heringul, conservele de ton și sardinele sunt surse excelente de această vitamină.

7. Clătește-ți gura cu ulei de cocos

Uleiul de cocos vă protejează în mod natural dinții de carii. Vindecă dinții și elimină bacteriile din ei. Clătiți-vă gura cu 1 linguriță de ulei de cocos timp de 20 de minute, până când saliva și uleiul se transformă într-o masă solidă. Nu-l înghiți. Uleiul de cocos este neputincios împotriva efectelor cariilor dentare, dar poate preveni apariția cariilor.

Informațiile au doar scop informativ și educațional și nu înlocuiesc sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional. Acest material nu are efect terapeutic dovedit științific. Consultați întotdeauna medicul dumneavoastră cu orice întrebări pe care le puteți avea despre sănătatea dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!