În pragul riscului: cum să recunoaștem și să oprim pre diabetul

În pragul riscului: cum să recunoaștem și să oprim pre diabetul

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 December 2020 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiViata

Endocrinologii trag un semnal de alarmă: numărul pacienților cu prediabet a crescut dramatic. Aceasta este o afecțiune care apare înaintea diabetului zaharat, și nu are aproape niciun simptom, dar afectează grav organismul. Activitatea pancreasului se deteriorează, nivelul zahărului din sânge crește, iar vederea scade.

Următorii factori cresc semnificativ riscul de prediabet:

  • predispoziție genetică la boală;
  • vârsta de peste 40-45 de ani;
  • hipertensiune arterială cronică;
  • disfuncție polichistică sau ovariană;
  • obezitate de orice grad.

Grupul de risc este reprezentat de femeile tinere care au fost diagnosticate cu diabet gestațional în timpul sarcinii . Problema apare la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol din sânge, pacienți care duc un stil de viață sedentar. Factorii de risc includ stresul, lipsa somnului, alimentația nesănătoasă bogată în zahăr, grăsimi și carbohidrați.

Consultă un medic dacă ai oricare dintre următoarele simptome:

1. Tulburări ale somnului

Nivelurile ridicate de glucoză modifică hormonii, ceea ce poate duce la insomnie, tulburări de somn și iritabilitate.

2. Probleme de vedere

Zahărul din sânge distruge capilarele, schimbă compoziția și structura sângelui, prin urmare, văzul se deteriorează.

3. Pierdere extremă în greutate

Dacă ai pierdut rapid mai mult de 5-7 kg fără a schimba alimentația sau stilul de viață, motivul poate fi absorbția redusă a glucozei și a nutrienților.

4. Sete constantă

Nivelurile ridicate de zahăr îngroașă sângele, astfel încât organismul are nevoie de mai multe lichide pentru a rezolva problema.

5. Febră și transpirații nocturne

Când nivelul zahărului din sânge este ridicat, vasele de sânge se îngustează și devin mai puțin elastice. Prin urmare, pacienții se plâng de o senzație de căldură internă și transpirație abundentă.

Cum poți să tratezi și să previi prediabetul

Dacă în urma unor teste ți s-a spus că ai prediabet, nu te panica: alimentația corectă și menținerea unui stil de viață sănătos vor opri progresul bolii. Dacă glicemia este ridicată, reduce caloriile din mese și ascultă de indicațiile medicului cu privire la alimentele pe care ai voie sau nu să le consumi.

  • Exclude complet dulciurile, făina și untul, și nu pune niciodată zahăr în nimic din ce consumi.
  • În loc să prăjești carnea, este mai bine să o gătești la aburi sau la cuptor.
  • Consumă în fiecare zi legume proaspete sau fierte sau salate ușoare.
  • Scoate din alimentație brânzeturile grase și brânza de vaci, untul, cârnații și carnea afumată.
  • Evită fructele care cresc rapid nivelul zahărului din sânge: banane, struguri, pepeni.

Pe lângă alimentația adecvată, scapă de obiceiurile necorespunzătoare cum ar fi fumatul sau consumul de băuturi alcoolice. De asemenea, este bine să faci exerciții fizice zilnic, acestea întăresc vasele de sânge.

Dacă ai prediabet, este bine să faci rost de un glucometru compact. Un dispozitiv special care măsoară rapid și precis glicemia în doar 1 minut. Dacă glicemia este cu mult peste nivelul normal trebuie să iei legătura cu un medic pentru a-ți prescrie un tratament.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!