În ce constă invidia oamenilor? 8 tipuri de oameni care îți invidiază succesul

În ce constă invidia oamenilor? 8 tipuri de oameni care îți invidiază succesul

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Dacă ești o persoană de succes sau faci ceva mai bine decât alții, probabil că, mai devreme sau mai târziu, vei deveni obiectul invidiei lor.

Invidia este o emoție complexă și dificil de înțeles, care poate să se manifeste în diferite moduri și este adesea cauzată de stima de sine scăzuta a persoanelor care o simt.

Este adevărat că oamenii de succes au de obicei mulți susținători. Pe lângă ei, însă, întâlnim adesea și persoane care nu simt sentimente pozitive, ci dimpotrivă, îți invidiază succesul și așteaptă doar momentul în care vei decădea.

Cum îți dai seama că cineva te invidiază?

1. Vorbesc pe la spatele tău.

Cei care te invidiază vor vorbi mereu cu alte persoane pe la spatele tău, pentru că astfel se simt în mod fals superiori.

Deși pretind a fi prietenii tăi, ei vorbesc mereu despre viața ta, absolut fiecare detaliu. Însă nu vor menționa niciodată realizările tale, ci vor vorbi doar despre defectele sau eșecurile tale.

2. Fac complimente false.

Oamenii invidioși sunt adesea foarte lipicioși. Te vor umple de complimente, pretinzând că sunt prietenii sau colegii tăi de încredere. Le place în special să te susțină când știu că deciziile tale sunt greșite.

Fii atent la persoanele care fac o pauză înainte de a te felicita sau care aplaudă mai tare decât ceilalți când ți se întâmplă ceva important, precum și cei care te laudă doar în prezența altora.

3. Își exprimă emoții negative față de tine.

În ciuda aparentei prietenii, există momente când adevărata lor față iese la iveală. Ei te pot “ataca” fără motiv. Acesta este un semn că ești cu adevărat obiectul invidiei lor, și pentru că e dificil să te prefaci tot timpul că ești prietenos, uneori se scapă și îți arată adevărata lor atitudine.

4. Te copiază

Dacă cineva te invidiază cu adevărat, el va încerca să te depășească în toate. Pentru asta, de multe ori îți va copia comportamentul, îmbrăcămintea, activitățile din timpul liber și îți va imita ideile.

La început, acest lucru poate părea o laudă. Dar cu cât observi mai mult acest comportament, cu atât devine mai enervant.

5. Îți dau sfaturi proaste.

Până acum, ar trebui să fii înțeles că scopul final al unei persoane invidioase este să te vadă într-o situație rea. Prin urmare, foarte des, când li se cere părerea, ei nu spun ceea ce gândesc cu adevărat, ci te induc în eroare în mod intenționat. Ei dau informații false sau susțin ideile tale mai puțin bune.

6. Minimalizează realizările tale.

În timp ce persoanele apropiate și prietenii adevărați ar fi bucuroși pentru tine, oamenii invidioși se vor îndepărta de tine.

Ei vor încerca să te convingă că nu talentul sau abilitățile tale te-au adus la succes, ci întâmplarea sau norocul. Ei vor găsi mereu pe cineva care să fie mai bun decât tine, pentru a-ți da exemplu, diminuând astfel succesul tău.

7. Sunt competitivi.

Oamenii invidioși încearcă mereu să fie cu câțiva pași înaintea ta. Vor să-ți fure succesul în toate felurile posibile, considerând că nu-l meriți.

Motivați de invidie, te vor vedea ca pe principalul lor adversar la locul de muncă, acasă și chiar în cercul tău social.

Exemplu: o fată care nu a purtat niciodată pantofi cu toc înainte, te vede pe tine purtându-i adesea la serviciu și decide să-și cumpere și ea o pereche pentru a arăta că este mai înaltă sau că îi stau mai bine.

8. Fac comentarii sarcastice.

Oamenii invidioși nu-ți vor spune niciodată că sunt invidioși și nesiguri, dar întotdeauna vor căuta o cale prin care să-și reverse energia lor negativă acumulată. Uneori sub formă de comentarii sarcastice nepoftite.

Comentariile lor vor fi sarcastice, cu aluzii și în general negative. De multe ori, aceste comentarii nu se referă numai la tine – vor fi direcționate și către alții. Când invidia intră în mintea unei persoane, ea începe să domine gândurile sale.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!