Importanta rugaciunii in viata noastra, sapte beneficii pentru minte si corp! Studiile au aratat ca rugaciunea te ajuta sa te dezvolti atat pe plan spiritual cat si pe cel fizic!

Importanta rugaciunii in viata noastra, sapte beneficii pentru minte si corp! Studiile au aratat ca rugaciunea te ajuta sa te dezvolti atat pe plan spiritual cat si pe cel fizic!

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 October 2018 in Spiritualitate

Rugaciunea este o experienta foarte personala care poate avea semnificatii diferite de la om la om. In general, rugaciunea este orice act de devotiune, de lauda, de multumire sau de recunostinta exprimata fata de obiectul unei adoratii, care poate fi Dumnezeu, Universul sau pur si simplu un prieten sau un membru al familiei.

Conditia de baza este ca rugaciunea sa fie sincera. Daca este facuta dintr-un simt al obligatiei sau pentru un castig personal, studiile arata ca poate avea chiar un efect negativ.

Rugaciunea, meditatia si alte practici spirituale care te ajuta sa iti concentrezi atentia asupra unui scop mai inalt decat propriul sine au cele mai mari beneficii.

1. MARESTE capacitatea de AUTOCONTROL

Cand vine vorba de autocontrol, oamenii de stiinta vorbesc despre un ”tipar de rezistenta”, ceea e inseamna ca resursele noastre cognitive, la fel ca si cele fizice, au o limita de rezistenta. Cei mai multi dintre noi am trecut prin asa ceva. La sfarsitul unei zile nu mai avem taria mentala de a iesi la alergat sau de a face alegeri alimentare sanatoase.

Un studiu german a descoperit ca rugaciunea poate neutraliza oboseala mentala si poate stimula autocontrolul. Cei care au spus o rugaciune inainte de a indeplini o sarcina solicitanta din punct de vedere mental au dus-o la bun sfarsit fara sa dea dovada de epuizare cognitiva, spre deosebire de cei care nu au spus o rugaciune inainte de a o indeplini.

Cercetatorii de la Universitatea Queen au facut descoperiri similari. De-a lungul a patru experimente separate, participantii au demonstrat mai mult autocontrol cand primeau referiri subtile la concepte religioase.

2. CONSOLIDEAZA RELATIILE

Rugaciunea poate avea un impact semnificativ asupra relatiilor de cuplu. Studiile arata ca rugaciunile spuse pentru un prieten sau un partener de viata pot mari capacitatea de iertare, precum si gradul de incredere in relatie. S-a descoperit si ca cei care se roaga pentru partenerii de cuplu comit mai putine infidelitati.

De asemenea, un studiu a analizat parerea oamenilor cu privire la sacrificiile facute in relatiile lor. Acesta este deseori un bun indicator al gradului de satisfactie in cadrul relatiei. Studiul a descoperit ca a te ruga pentru persoana apropiata mareste satisfactia de a face sacrificii pentru relatie. Rugaciunea ajuta oamenii sa-si rezolve neintelegerile mai eficient si sa se simta mai apropiati si mai bine intelesi de partener.

3. MARESTE abilitatea de a face fata stresului

Un studiu efectuat la Universitatea din Florida a aratat ca 96% dintre adultii mai varstnici au folosit rugaciunea pentru a face fata stresului. De altfel, rugaciunea a fost tratamentul alternativ cel mai frecvent raportat ca mijloc de crestere a bunei dispozitii si de mentinere a sanatatii in general. O treime dintre respondenti au raportat ca folosesc si alte strategii spirituale pentru a-si imbunatati sanatatea, printre care utilizarea de imagini, muzica, terapia prin arta, vindecarea energetica, umorul, meditatia si consilierea religioasa. Varstnicii care se rugau sau foloseau alte tehnici spirituale s-au dovedit mult mai bine echipati cu strategii pozitive si mai capabili de a face fata stresului.

4. ACTIVEAZA genele care lupta IMPOTRIVA bolilor

Cercetatorii de la Scoala Medicala Harvard au descoperit ca tehnicile de relaxare, printre care yoga, meditatia si rugaciunea si mantra repetitiva au capacitatea de a activa in corp numeroase gene care pot lupta cu bolile. Practicile de relaxare par sa declanseze gene care ne apara de boli precum tensiunea marita, cancer, infertilitate si artrita reumatoida. Si cu cat se practica mai regulat o tehnica de relaxare, cu atat aduce mai multe beneficii.

5. COMBATE depresia

Rugaciunea a dovedit ca poate imbunatati starea generala de bine. Acest lucru se poate datora faptului ca rugaciunea, meditatia si alte practice spiritual maresc nivelul de dopamina. Dopamina este un neurotransmitator care se elibereaza cand simtim placer si fericire. Dopamina mareste emotiile pozitive, motivatia si abilitatile cognitive. Un nivel optim de dopamine poate preveni depresia si anxietatea.

Un alt studiu a analizat un numar de adulti cu un risc marit de depresie, conform istoricului familiei. In mod normal, persoanele care prezinta un risc crescut au anumite zone ale cortexului cerebral mai subtiri. Scanarile creierului celor care puneau mare accent asupra religiei si a spiritualitatii au aratat ca acestia aveau cortexuri mai groase exact in aceleasi zone in care cei care nu erau spirituali le aveau mai subtiri. Iar persoanele cu vieti mai spirituale au prezentat un risc cu 90% mai scazut de a dezvolta o depresie majora.

6. AJUTA la o mai BUNA gestionare a durerii

Un studiu al Universitatii de Stat Bowling Green a descoperit ca meditatia spirituala sau rugaciunea ajuta la scaderea durerilor de cap. Cercetatorii au rugat un grup de participanti care sufereau de migrena sa mediteze 20 de minute zilnic folosind o mantra spirituala, cum ar fi ”Dumnezeu este bun. Dumnezeu este pace. Dumnezeu este iubire.” Un alt grup a folosit o mantra neutra, cum ar fi “Iarba este verde. Nisipul este fin.” Dupa o luna, cei care au folosit mantra spirituala au prezentat mai putine dureri de cap si o toleranta mai mare la durere. Mantra neutra nu a parut sa fie de niciun ajutor.

7. PRELUNGESTE VIATA

Un sondaj publicat in Journal of Gerontology (Revista de gerontologie) a intervievat 4.000 de varstnici si a descoperit ca cei care se roaga sau mediteaza regulat fac mai bine fata bolilor si traiesc mai mult decat cei care nu o fac.

Aceste rezultate se pot datora celorlalte beneficii combinate si dovedite ale rugaciunii, care stimuleaza sanatatea atat in plan mental cat si fizic.

Sursa: vatainverdeviu.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!