“Cel mai omenesc fel de a zbura e îmbrăţişarea.” – Escandar Algeet
Îmbrăţişarea un gest mic, banal, făcut doar pe jumătate sau din obişnuinţă, un gest pe care îl luăm de cele mai multe ori ca atare… Dar acest gest mic poate face minuni mari pentru fiecare dintre noi. Lăsaţi-vă îmbrăţişaţi când simţiţi nevoia. Acordaţi o îmbrăţişare dacă cel de lângă voi are nevoie de ea. Îmbrăţişarea este un medicament universal. Uneori o rază de soare. O consolare… O mângâiere… O speranţă… Un gest uşor prin care îi aminteşti celuilalt că îi eşti alături, la bine şi la rău …
Imaginaţi-vă că două inimi îşi strâng mâinile cu căldură… Este ceea ce se întâmplă în timpul unei îmbrăţişări. Distanţa dintre oameni şi inimi se scurtează considerabil în timpul unei îmbrăţişări autentice. Suntem cel mai aproape de latura noastră umană. Îmbrăţişaţi cu sinceritate şi din toată inima! Îmbrăţişaţi fără un motiv anume. Îmbrăţişează pe cineva cel puţin o dată pe zi.
Îmbrăţişează de două ori într-o zi ploioasă. Îmbrăţişează cu un zâmbet. A ţine ochii închişi este opţional. ‘Cuibăreala’ este o îmbrăţişare prelungită. Îmbrăţişările de dinainte de culcare alungă visele rele. Nu îmbrăţişa niciodată mâine o persoană pe care ai putea să o îmbrăţişezi astăzi. Nu poţi da o îmbrăţişare fără să primeşti una înapoi.
De ce să oferim şi să primim îmbrăţişări? – Beneficiile îmbrăţişării şi ale atingerii:
Îmbrăţişarea reuşeşte, mai pregnant şi mai vizibil decât multe din lucrurile care ne înconjoară, să ne îmbunătăţească starea de spirit şi să scadă în schimb nivelul de stres. Conform unui studiu efectuat în cadrul Universităţii Carolina de Nord, nivelul cortizolului, un hormon secretat de glandele suprarenale în condiţii de stres şi tensiune, a scăzut semnificativ când persoanele participante la studiu au fost îmbrăţişate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde. Un nivel mare al cortizolului poate determina creşterea tensiunii şi a nivelului de zahăr din sânge.
Îmbrăţişarea reduce tensiunea arterială, având astfel un efect benefic asupra inimii şi prevenind instalarea anumitor boli ale inimii. Studii recente au demonstrat că în timpul îmbrăţişării are loc o eliberare semnificativă de oxitocină, hormonul ataşamentului şi al iubirii, cel care determină sentimentul de afecţiune şi de apropiere faţă de cineva. Tot oxitocina joacă un rol esenţial în relaţia dintre mamă şi copil, creând legătura unică dintre cei doi.
Îmbrăţişarea are un efect calmant, având rolul de a regla bătăile inimii. Conform unui alt studiu, frecvenţa cardiacă a celor care se îmbrăţişează se reduce cu 5-10 bătăi pe minut. Un alt studiu efectuat în 2000 arată că bebeluşii care au fost îmbrăţişaţi în timp ce li se efectuau anumite teste la sânge au plâns mai puţin şi au avut un ritm al inimii mai regulat decât cei care nu au fost îmbrăţişaţi.
Obiceiul de a îmbrăţişa o persoană şi de a-i freca uşor spatele facilitează circulaţia sângelui către organele vitale, contribuind astfel la prevenirea atacurilor de inimă
Îmbrăţişarea are un efect stimulant pozitiv şi asupra sistemului nervos, fiind folosit de multe ori ca şi tehnică terapeutică de către mulţi psihologi.
În timpul îmbrăţişării, se eliberează în mod natural şi alte substanţe chimice benefice, dopamina fiind una dintre ele. Dopamina este o substanţă secretată de creier, responsabilă de starea de bine şi de buna dispoziţie a unei persoane.
ÎMBRĂŢIŞAREA…
… ne face să ne simţim bine;
… risipeşte sentimentul de singurătate;
… ne ajută să ne depăşim fricile;
… ne ajută să ne construim stima de sine;
… favorizează altruismul;
… controlează apetitul;
… scade tensiunea arterială;
… ne ajută să luptăm împotriva insomniei;
… ne confirmă existenţa noastră fizică;
… scade riscul apariţiei bolilor de inimă;
… ajută la scăderea nivelului de cortizol, mai ales în cazul femeilor;
… reglează producţia de hemoglobină;
… oferă o alternativă sănătoasă şi sigură la alcool şi droguri;
… transmite sentimentul de ‘a aparţine’;
… efectele îmbrăţişării au loc chiar şi atunci când îmbrăţişarea încetează. Îmbunătăţirile fizice şi emoţionale pe care îmbrăţişarea le aduce organismului durează mai mult decât îmbrăţişarea în sine;
…ajută la eliberarea durerii fizice;
… îmbrăţişarea vindecă.
Îmbrăţişarea, acest schimb minunat de afecţiune, căldură şi sprijin, nu este specific doar fiinţei umane. Gesturi similare au fost observate şi la alte specii de animale. Însă alte animale precum câinii, au tendinţa de a se bucura mai puţin decât oamenii sau alte primate de plăcerea pe care o oferă o îmbrăţişare. Câinii, spre exemplu, interpretează aşezarea unei lăbuţe peste alt câine, drept semn de dominanţă şi nu îi acordă aceeaşi semnificaţie de protecţie, afecţiune şi sprijin.
O simplă îmbrăţişare poate face din această lume un loc mai bun.
Milioane şi milioane de ani şi tot nu mi-ar putea da jumătate din timpul suficient pentru a descrie acea mică clipă de eternitate când îţi pui braţele în jurul meu şi eu îmi pun braţele în jurul tău.” – Jacques Prevert
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!