Îmbrățișările sunt medicamente pentru trup și suflet. Puterea vindecătoare a atingerii

Îmbrățișările sunt medicamente pentru trup și suflet. Puterea vindecătoare a atingerii

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 June 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitateRemedii NaturisteSanatate

Îmbrățișările îmbunătățesc starea de spirit, reduc nivelul stresului și presiunea sanguină, reglează funcționarea inimii și aduc multe beneficii pentru sănătate.

Atunci când ne îmbrățișăm, nivelul de oxitocină, “hormonul iubirii”, crește, având un efect benefic asupra psihicului și emoțiilor. Beneficiile îmbrățișărilor se extind asupra inimii, sistemului circulator, sistemului nervos, creierului și tuturor celulelor corpului.

Îmbrățișările – o atingere maternă delicată

Simțul tactil este cel mai dezvoltat la nou-născuți; în momentul nașterii, bebelușul primește primele senzații în principal prin piele. În primul stadiu al vieții, contactul fizic cu mama oferă senzația de siguranță și este primul canal de comunicare cu aceasta. La toate mamiferele, prima dată se dezvoltă simțul tactil, apoi auzul și în cele din urmă vederea.

În această perioadă, îmbrățișările și atingerea delicată a mamei sunt la fel de importante ca hrana pentru corp și oxigenul pentru respirație. Dacă lipsește atingerea, copilul se dezvoltă mai puțin, imunitatea sa devine mai slabă, iar pe parcursul vieții poate avea un sentiment de nesiguranță și dificultăți în relațiile cu lumea înconjurătoare.

Chiar dacă îmbrățișările sunt valoroase în special în primele etape ale vieții, s-a dovedit că avem nevoie de ele la orice vârstă. Această formă de comunicare non-verbală, așa cum au demonstrat studiile, aduce o serie de beneficii măsurabile pentru sănătatea mentală și fizică.

Beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătate

Hormonii sistemului endocrin sunt primii care reacționează la îmbrățișările calde. Nivelul de oxitocină, serotonină, endorfine și dopamină crește, iar nivelul hormonului de stres, cortizolul, scade.

Îmbrățișările îmbunătățesc starea de spirit și sentimentul de siguranță interioară. S-a demonstrat că nivelul crescut de oxitocină neutralizează stările depresive, elimină tensiunea și reduce nivelul emoțiilor negative.

Oxitocina acționează direct asupra corpului amigdalian, care joacă un rol important în procesarea stimulilor emoționali. Serotonina și endorfinele sunt hormonii fericirii, iar dopamina este responsabilă de dorința de a trăi, concentrarea atenției, relații și învățare.

Beneficiile îmbrățișărilor pentru creier și sistemul nervos

Îmbrățișările persoanei dragi restabilesc echilibrul în sistemul nervos și reduc stresul. Ele stimulează zonele creierului care, de obicei, se află în stare de repaus și activează cortexul orbital.

De multe ori, copiii care sunt îmbrățișați obțin rezultate mai bune la școală, adulții devin mai creativi și mai deschiși față de mediul înconjurător, iar persoanele în vârstă se simt utile și importante.

Beneficiile îmbrățișărilor pentru inimă și sistemul circulator

Atingerea delicată scade presiunea sanguină, reglează funcționarea inimii și crește nivelul de oxigen. În momentul îmbrățișărilor, corpul simte o senzație crescută de siguranță.

Funcționarea inimii influențează întregul organism. Inima emite unde de căldură, lumină, semnale electrice, magnetice și electromagnetice, care, prin intermediul sistemului circulator, ajung la toate celulele.

Ritmul cardiac, mai exact valurile pulsatoare de energie, sunt purtătoare de informații, sincronizând și coordonând activitatea creierului și a altor organe.

Beneficiile îmbrățișărilor pentru imunitate

Îmbrățișările cresc imunitatea. Oamenii care se îmbrățișează reciproc se îmbolnăvesc mai rar și, în cazul în care se îmbolnăvesc, se recuperează mai rapid – numărul de anticorpi care luptă împotriva microorganismelor patogene crește.

Consolidarea generală a organismului este legată de stimularea hormonilor, funcționarea inimii și a sistemului nervos. De asemenea, reducerea nivelului de stres (stresul este factorul principal al scăderii imunității) – este foarte important în zilele noastre.

Beneficiile îmbrățișărilor pentru durere

Oxitocina este un analgezic natural produs de organismul nostru. Organismul secretă o mare cantitate de oxitocină în timpul nașterii pentru a reduce durerea.

O îmbrățișare sau chiar ținutul de mână reduce durerea cauzată de vătămare sau procedură medicală, cum ar fi recoltarea de sânge. Atin­gerea îmbunătățește circulația în țesuturile moi și elimină o serie de factori pro-inflamatori care provoacă durere.

Este important să ne îmbrățișăm timp de jumătate de minut în fiecare zi

Îmbrățișările întăresc sentimentul de siguranță și încredere în sine, elimină blocajele energetice și emoționale, reduc sentimentul de anxietate și frică, sunt neprețuite în situațiile de viață dificile. O simplă atingere fizică ne oferă un sentiment de ușurare și ne permite să ne simțim mult mai liniștiți.

Încă nu cunoaștem suficient de multe despre mecanismele care guvernează corpul nostru. Cu toate acestea, atingerea mâinii sau umărului unei persoane apropiate nu este deloc complicată, așa că haideți să profităm de fiecare oportunitate.

Îmbrățișați cât mai mult persoanele dragi vouă. Poate că nu realizează cât de importante sunt pentru voi. Doar jumătate de minut pe zi va avea rezultate uimitoare!

Voi vă îmbrățișați de obicei familia și prietenii?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!