Iluzia controlului – este ceea ce stă la baza oricărui stres. Scapă de ea.

Iluzia controlului – este ceea ce stă la baza oricărui stres. Scapă de ea.

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 June 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

Lumea este astfel construită încât suntem supuși multor iluzii în fiecare zi. Cea mai comună și cea mai dăunătoare dintre ele este iluzia controlului, că totul depinde de noi.

Mulți dintre noi cred cu sfințenie că totul sau aproape totul depinde de acțiunile noastre în această viață. Dacă ne întâmpină necazuri, înseamnă că undeva nu am făcut destul, ceva nu am luat în considerare, nu am prevăzut, am atras prin comportamentul nostru sau prin anumite gânduri greșite.

Sentimentul de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă ne determină să trăim într-o perpetuă anxietate din cauza fricii de a face o greșeală ireparabilă sau de a rata oportunitățile existente. Bărbații se simt responsabili pentru bunăstarea materială a familiei, iar femeile pentru sănătatea și fericirea copiilor lor. Mulți trăiesc cu o povară constantă de vinovăție pentru că nu își îndeplinesc datoria în modul în care cred ei că ar trebui să o facă.

Cu cât este mai puternică credința unei persoane în controlul său omnipotent, cu atât este mai conservatoare în obiceiurile sale. Tot ce este necunoscut în viața sa este subconștient asociat cu o amenințare.

Cunosc oameni care călătoresc în același loc în fiecare an pentru a se relaxa, comunică cu aceleași persoane timp de decenii, lucrează în același loc toată viața, se tem de relații apropiate – toate din cauza fricii de incertitudine și riscului de a pierde controlul asupra situației. Având posibilitatea de a se bucura de un număr infinit de oportunități, ei își restrâng lumea la dimensiunea unui acvariu strâmt.

Este chiar iluzia controlului care a capturat mințile oamenilor și este cauza tulburărilor anxioase, a fobiilor, a atacurilor de panică, a nevrozelor, a depresiilor și a dependențelor.

Primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a scăpa de aceste flageluri este să investigăm gradul nostru de responsabilitate pentru evenimentele din viața noastră. Dacă logica noastră nu ne înșeală, atunci analizând ceea ce a influențat orice decizie a noastră, vom ajunge la concluzia că nu am avut niciodată o altă opțiune decât ceea ce am făcut.

Toate deciziile noastre au fost determinate de o mulțime de factori, niciunul dintre aceștia neputând fi controlat de noi. Acest lucru se aplică și viitorului nostru: orice alegere pe care urmează să o facem va fi, de fapt, făcută nu de noi. În fiecare clipă urmăm cu supunere programele care ne-au fost impuse, jucându-ne rolul în această fantasmagorie grandioasă numită “viață”.

Aici totul este organizat pentru a ne elibera de toate convingerile noastre false, temerile, stereotipurile, prejudecățile și iluziile. Boli grave, accidente nefericite, războaie, catastrofe, cutremure se întâmplă tocmai în acest scop – pentru a ne trezi din amăgire și pentru a renunța la iluzia controlului, recunoscând, în cele din urmă, completa noastră neputință în fața voinței lui Dumnezeu.

Nu putem să prevedem viitorul. Chiar și dacă șansele ca evenimente nedorite să se întâmple sunt extrem de mici, trebuie să înțelegem că orice poate să ne întâmple în orice secundă. Indiferent cât ne străduim să evităm ceva, inevitabil se va întâmpla dacă este inclus în scenariul nostru de viață.

Conștientizarea acestui fapt ne oferă ușurare și o libertate extraordinară. Mâine poate să nu vină. Avem doar această clipă. De ce să nu o trăim așa cum dorim?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!