Acum, în arsenalul medicilor există o mie și una de medicamente pentru rezolvarea oricăror probleme – atât la adulți, cât și la copii, scrie nutriționistul Ay Lin Kho. Dar, cu mult timp în urmă, problemele de stomac la un copil ar putea duce chiar și la moarte. Din fericire, un pediatru a descoperit modul în care să trateze bebelușii simplu și fără durere.
Doctor Ernst Moro născut la 8 December 1874 in Ljubljana, Slovenia, om de știință și medic slovac, a găsit o modalitate ingenioasă de prevenire a mortalității infantile, o problemă gravă în acele vremuri.
Dar înainte de aceasta, a făcut multe alte descoperiri strălucitoare.
Probabil ați auzit de reflexul Moro. Se observă la copii născuți sănătoși care încep să slăbească până la sfârșitul celei de-a patra luni de viață. Dacă lovești brusc masa pe care se află copilul din ambele părți, bebelușul va face o mișcare reflexivă cu mâinile.
Mai întâi, își va duce mâinile în lateral și își va îndrepta degetele, apoi va readuce mâinile în poziția lor inițială, și va începe să plângă.
Moro a descoperit lactobacilli, și a dovedit beneficiul lor pentru corpul uman.
De la el am aflat că biberoanele trebuie sterilizate înainte de utilizare.
El a avut ideea de a face o formulă pentru hrănirea artificială.
Cea mai importantă descoperire a avut loc în 1908. În acel moment, mortalitatea infantilă a atins rate incredibile – 25-30% din toți copiii născuți mureau. Motivul pentru cauza decesului pruncilor era diareea obișnuită.
Moro a inventat o rețetă de supă de morcovi, datorită căreia această cifră a fost înjumătățită.
Iată cum să o gătiți corect: fierbeți 500 de grame de morcovi, apoi presați bine până rezultă un piure, după care turnați 1 litru de apă, puneți puțină sare și lăsați pe foc amestecul până rămâne la un volum total de un litru.
Abia în 2002 a devenit clar că oligozaharidele din supa de morcovi împiedică atașarea bacteriilor de mucoasa stomacului. Studiile arată că această supă poate trata diareea rezistentă la antibiotice.
Crezi că Moro a primit vreun premiu pentru descoperirile sale în medicină? Nu, a trăit o viață destul de modestă. Singura lui recompensă a fost recunoștința pacienților pe care i-a salvat. Și asta i-a fost de ajuns.
Ai auzit de această persoană remarcabilă? Cât de des gătești o astfel de supă pentru copiii tăi?
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.