Iată de ce vitamina K este atât de importantă pentru sănătatea noastră, beneficiile sale, sursele și funcțiile!

Iată de ce vitamina K este atât de importantă pentru sănătatea noastră, beneficiile sale, sursele și funcțiile!

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 July 2023 in Sanatate

În acest articol vă vom prezenta ce este vitamina K, cum să o consumați și în ce alimente este prezentă în cantități mari.

Vitamina K face parte din grupul vitaminelor solubile în grăsimi și reprezintă o vitamină de coagulare, deoarece joacă un rol important în procesul de coagulare a sângelui și sinteza proteinelor.

Numele său provine de la cuvântul german “coagulation” și a fost ales pe baza rolului său în organismul uman. Rolul său biologic este de a fi cofactor pentru enzimele care catalizează aminoacizii.

Vitamina K este găsită în mai multe forme: K1, K2, K3, K4, K5. În scopuri terapeutice, cele mai utilizate forme de vitamina K sunt K1 (fitomenadionă), K2 și K3.

Ce cantitate de vitamina K are nevoie corpul?

Doza minimă zilnică de vitamina K nu este definită în mod clar. Cu toate acestea, există recomandări pentru consumul său în următoarele moduri:

– Pentru un bărbat adult, doza recomandată este de 120 de micrograme pe zi.
– Pentru femeile adulte, doza recomandată este de 90 de micrograme pe zi.
– Pentru un copil sub 7 ani, cantitatea recomandată este de 10 până la 20 de micrograme pe zi.

Iată câteva alimente bogate în vitamina K.

– Frunze de castan sălbatic,
– Spanac,
– Urzici,
– Varză,
– Varză de Bruxelles,
– Dovleac,
– Roșii,
– Căpșuni,
– Morcovi,
– și în alte plante, dar în cantități mai mici.

Produsele de origine animală conțin o cantitate foarte mică din această vitamină, iar cele mai multe dintre ele pot fi găsite în unt, ficat de vițel, diverse tipuri de brânzeturi și produse fermentate din boabe de soia.

Deficitul de vitamina K.

Hipovitaminoza este rar întâlnită la adulți, deoarece această vitamină se găsește în diferite alimente și este sintetizată de bacteriile intestinale din organism.

Deficitul de vitamina K poate apărea în urma utilizării prelungite de antibiotice (cum ar fi sulfonamidele și antibioticele cu spectru larg) din cauza perturbării florei intestinale cauzată de aceste medicamente.

Simplul consum al unei cantități mici de vitamina K poate corecta acest lucru. Deficitul acestei vitamine poate duce la afectarea procesului de coagulare a sângelui și sinteza proteinelor.

De obicei, organismul tolerează bine vitamina K. Aceasta este adesea folosită în tratamentul și prevenirea hipoprotrombinemiei și a hemoragiilor, în special la sugari (în special fitomenadiona).

Nu se recomandă administrarea simultană a acestei vitamine și a medicamentelor utilizate pentru a subția sângele (anticoagulante, cum ar fi cumarina, acenocumarol, etc.), deoarece vitamina reduce efectul acestor medicamente.

Așadar, dacă aveți probleme de sănătate cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul și luați pastile de subțiere a sângelui, vă recomandăm să evitați suplimentele cu vitamina K.

Dacă aveți probleme grave de sănătate sau dureri puternice, vă recomandăm să consultați un medic. Automedicația poate fi periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!