De la o vârstă fragedă, suntem învățați un adevăr simplu: tratează oamenii așa cum ți-ar plăcea să fii tratat. Cu toate acestea, această regulă are și o parte întunecată, legată de sănătatea mentală și fizică. Deci, la ce anume pot duce încercările de a fi prea bun?
La ce anume pot duce încercările de a fi prea bun?
1. Oamenii profită de tine
Dacă te comporți mereu bine cu oamenii, este doar o chestiune de timp până când cineva va decide să profite de bunătatea ta și să-ți cauzeze daune materiale, psihologice sau fizice. Vei fi ușor de manipulat, deoarece o persoană bună nici nu își poate imagina că altcineva i-ar putea face rău.
2. Ești considerat o persoană slabă
Oamenii buni rareori refuză cererile altora. De aceea, pot fi considerați slabi. De fapt, trebuie să fii o persoană foarte puternică pentru a refuza să ajuți pe cineva. Și dacă tu, ca o persoană bună, nu știi să spui „nu”, acesta poate fi perceput ca un semn de slăbiciune.
3. Ai așteptări nerealiste
Oamenii buni cred că ceilalți sunt ca ei. Desigur, aceasta nu este realitatea. Dacă te comporți exemplar cu toți, nu înseamnă că ei vor face la fel. Este timpul să-ți schimbi așteptările.
4. Oamenii nu cred că ești atât de bun
Dacă ești cu adevărat o persoană bună, s-ar putea să descoperi că unii oameni pur și simplu nu cred în asta. Desigur, ei pot fi cei mai cinici oameni de pe planetă, dar într-o lume unde egoismul este recompensat, este greu să crezi că cineva nu urmează această agendă. Oamenii pot crede că te comporți bine cu alții pentru că ai motive ascunse.
5. Oamenii te vor căuta doar când au nevoie de ceva
Relațiile ar trebui să fie construite pe o bază de egalitate, ambele părți trebuie să investească în mod egal. Dacă ești prea bun, poți să te trezești în situația în care prietenii tăi se gândesc la tine doar când au nevoie de ceva de la tine.
6. Atragi oameni nevoiași
De obicei, oamenii prea buni tratează pe toată lumea la fel. Acest lucru înseamnă că de fapt nu ai limite când vine vorba de a nu permite în viața ta persoane care nu corespund standardelor tale de prietenie. Acest lucru lasă ușa larg deschisă oricărui tip de persoană, și natura ta amabilă va atrage oameni nevoiași, care necesită atenție specială.
7. Te poți confrunta cu depresia
Oamenii prea buni, de obicei, pun nevoile celorlalți înaintea propriilor nevoi. Acest comportament poate fi descris ca „comportament plăcut”. Când scopul tău principal devine ajutorul oferit altora și neglijarea propriilor nevoi, poți începe să crezi că ai o valoare de sine scăzută.
8. Poți dezvolta dependențe
Când începi să crezi că valoarea ta de sine este scăzută, vei căuta ceva cu care să umpli acest vid – de exemplu, obiceiuri negative. Când nu te prețuiești, cauți un mod de a te simți mai bine.
9. Încetezi să fii bun cu tine însuți
Este foarte ușor să uiți de tine când ești prea amabil cu ceilalți. Dacă nu controlezi acest aspect, poți să te epuizezi și să cazi într-o depresie profundă. Când petreci tot timpul dăruind, asta te poate distrage de la propriile nevoi și poate duce la probleme diverse, de la indiferență la supraalimentație.
10. Alții vor decide cum ar trebui să trăiești
Dacă faci totul pentru a-i mulțumi pe ceilalți și neglijezi propriile sentimente, este foarte posibil ca, în cele din urmă, să trăiești o viață care nu-ți aparține. Neacceptând propriile sentimente, speranțe, alegeri și dorințe, permiți altora să definească cum ar trebui să fie viața ta.
Acestea sunt riscurile la care te poți expune încercând să fii prea bun. Este important să găsești un echilibru între a fi amabil și a-ți păstra propriile granițe și sănătate mentală.