Nu ce ai, cine eşti, unde eşti sau ce faci sunt aspectele definitorii pentru fericirea sau nefericirea ta, ci mai degrabă gândurile tale. (Dale Carnegie)
Potrivit studiului de dezvoltare a adulților realizat de Universitatea Harvard, care a avut o perioadă de cercetare de 75 de ani, secretul unei vieți fericite și împlinite este relația pe care fiecare om o are cu familia, prietenii și partenerul de viață.
Ce spune studiul
Autorul principal al studiului, dr. Robert Waldinger – care este profesor de psihiatrie la Universitatea Harvard – explică concluziile cercetării: ”Mesajul pe care l-am primit de-a lungul anilor de studiu este următorul: relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși. Perioada”. Într-o discuție în cadrul TED (o serie de conferințe globale susținute de oameni din întreaga lume) în 2016, dr. Robert Waldinger a spus că încurajarea și menținerea relațiiilor puternice a contribuit la reducerea riscului de boli degenerative și cronice.
Stresul devine un virus care îți atacă organismul
Potrivit profesorului Robert Waldinger: ”Stresul cronic provocat de singurătate, de nefericire, devine un virus care intră în corp și îl distruge în timp”. Dar secretul bunăstării nu contează în mod constant pentru oameni și îi blochează de cele mai multe ori. Adevărul este că poți fi singur într-un grup de prieteni, precum și într-o relație în care tu și partenerul tău sunteți din punct de vedere emoțional îndepărtați.
”Nu este vorba despre numărul de relații , ci despre calitatea și profunzimea relațiilor – asta contează cu adevărat”, spune dr. Robert Waldinger.
Oferă timp familiei și prietenilor
Știm că relațiile puternice aduc sănătate și fericire, dar cum facem să cultivăm acele relații de calitate? ”Acordarea oamenilor atenția noastră deplină este una dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le oferim”, mai spune dr. Robert Waldinger. Acest lucru înseamnă deconectarea de la rețelele sociale când te afli în prezența prietenilor și familiei tale. Oferă-le lor timpul tău.
Gândeşte-te la tine ca la cel mai frumos om pe care îl cunoşti – percepţia pe care o ai asupra ta se vede şi se simte. În loc să te critici, mai bine lucrează la lucrurile care îţi displac şi fă o schimbare în viaţa ta astăzi, nu mâine, nu anul viitor.
Înceteaza să crezi că alţii au vieţi mai frumoase decât a ta – reţelele de socializare sunt pline de poze perfecte din locuri perfecte, cu haine perfecte, cu mâncarea perfectă, cu familia perfectă şi lista continuă. Perfecţiunea este precum fata morgana, ea nu există, este vorba doar despre percepţie.
Iubește-te – oricât de narcisist sună, asta trebuie să faci. Întotdeauna o să existe oameni mai frumoşi decât tine, oameni mai deştepti decât tine, oameni mai bogaţi decât tine, dar tu cu tine o să fii mereu, dacă atunci când te priveşti în oglindă nu faci altceva decât să te critici nu o să laşi nimic bun să intre în viaţa ta. Suntem exact ca un magnet care atrage ceea ce are.
Alege cu grijă oamenii din jurul tău – Nu lăsa în viaţa ta oameni care nu te ridică, oameni care nu te fac să zâmbeşti, oameni care nu te fac să simţi că tu contezi. Fii alături de oameni care te fac să vezi viaţa în culorile tale preferate.
Învaţă să te bucuri de lucrurile mici – la finalul zilei îţi rămân amintirile, nu rochia pe care poate nu ţi-ai permis-o. Îţi rămân în minte clipele şi oamenii, iar dacă astăzi ai zâmbit şi ai reuşit să smulgi un zâmbet este o zi câştigată.
Fă o faptă bună – spune un mulţumesc, fii un sprijin pentru cineva. Nu te costă nimic. Învaţă să faci bine şi cu siguranţă asta o să atragi. Dacă tu nu oferi, niciodată nu o să primeşti. Viaţa este un echilibru perfect. Ea se inclină exact unde o să pui tu mai mult.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!