Iată ce se întâmplă cu creierul unei femei în timp ce ea stă și croșetează.

Iată ce se întâmplă cu creierul unei femei în timp ce ea stă și croșetează.

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 April 2024 in CuriozitățiDezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Acum 15 ani, am fost invitată să mă alătur unui cerc de croșetat. Obiecția mea inițială a fost: “Când am eu timp să fac asta?”, apoi am fost imediat întreruptă de doamna care m-a invitat, spunându-mi: “Luni la ora 4”.

Întâlnirile pentru cercul de croșetat aveau loc la casa unei prietene care locuia destul de departe de mine, dar cu toate acestea, am fost de acord să încerc, mai ales că nu aveam niciun hobby.

Mama m-a învățat să croșetez când eram mică, la 15 ani am croșetat la școală și apoi am continuat timp de câțiva ani după absolvire, dar în cele din urmă am renunțat pentru că nu mai aveam timp. Cu toate acestea, după câteva luni de croșetat împreună cu prietenele, pot spune că am ajuns la nivelul lor.

Am croșetat nenumărate șaluri, pături de lână, pulovere, veste, eșarfe, căciuli, mănuși, hăinuțe pentru nou-născuți. Îmi iau cu mine ața oriunde merg, în special dacă trebuie să stau și să aștept pentru o perioadă mai lungă.

Dr. Herbert Benson, un cunoscut cardiolog și autorul cărții “Miracolul relaxării“, susține că, croșetatul regulat induce o stare de relaxare comparabilă cu meditația și yoga. După ce depășiți primele dificultăți de învățare, croșetatul poate reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială, precum și nivelul de cortizol, hormonul stresului, la un nivel sigur.

În schimb, spre deosebire de meditație, lucrul manual aduce și un rezultat material, adesea util, care crește semnificativ stima de sine.

Potrivit unui sondaj al miilor de persoane care croșetează, reducerea stresului și exprimarea creativă au schimbat radical calitatea vieții lor. Printre ele se află și tatăl unei fetițe născute prematur. După cum a spus el, timp de cinci săptămâni în care fiica lui a stat în secția de terapie intensivă, croșetatul de căciuli și hăinuțe îi dădea speranță și îl ajuta să nu se mai simtă neputincios.

,,Acest hobby mă pasionează serios și încă mă ajută să fac față stresului la locul de muncă și să-mi fac timp pentru a rezolva probleme”.

Cu toate acestea, dacă săpăm mai adânc, beneficiile croșetatului depășesc cu mult combaterea stresului și exprimarea creativității. De exemplu, profesorul Karen Zila Hayes din Toronto a dezvoltat un program de terapie prin croșetat. Printre altele, programul are ca scop ajutarea fumătorilor să renunțe la obiceiul dăunător și să ajute la depășirea bolilor grave.

De asemenea, administrația școlilor și închisorilor observă că programele de lucru manual au un efect calmant și îmbunătățesc abilitățile sociale. În plus, necesitatea de a urma instrucțiuni în schemele complexe de croșetat poate îmbunătăți abilitățile matematice ale copiilor.

Unii oameni cred că lucrul manual îi ajută să-și controleze obiceiurile nesănătoase. Pur și simplu pentru că este practic dificil să faci orice altceva în timp ce croșetezi – când mâinile sunt ocupate cu andrele, nu mai ai timp pentru gustări inutile din plictiseală sau vicii.

Conform declarațiilor doamnelor în vârstă care croșetează, lucrul manual are un efect benefic asupra articulațiilor degetelor în cazul artritei.

Conform mărturisirilor unei femei care suferă de o boală autoimună, care provoacă dureri semnificative la nivelul mâinilor, pasiunea pentru croșetat a făcut articulațiile mai flexibile și a eliminat în mare măsură durerea.

În 2009, Universitatea British Columbia a efectuat un studiu cu participarea a 38 de femei care sufereau de tulburări de alimentație și anorexie nervoasă. Ca rezultat al învățării croșetatului, s-au observat îmbunătățiri semnificative în starea femeilor. Astfel, 74% dintre femei au declarat că, croșetatul le-a ajutat să reducă fricile și să se abțină de la gândirea obsesivă despre problema lor.

Betsan Corkhill, autoarea cărții “Croșetați pentru sănătate”, a înființat site-ul ,,Stitchlinks“, explicând conceptul de “croșetat terapeutic”. Printre respondenții săi, 54% dintre cei care sufereau de depresie clinică au afirmat că, croșetatul i-a făcut să se simtă mai fericiți.

Un studiu la care au participat 60 de persoane cu dureri cronice a arătat că, croșetatul le-a distras atenția de la durere. Corkhill a presupus că, creierul poate procesa simultan doar o anumită cantitate de informație. Prin urmare, croșetatul complică misiunea creierului, blocând semnalele de durere.

Cea mai interesantă descoperire este că, conform unui studiu, croșetatul poate preveni îmbătrânirea creierului și declinul funcțiilor cognitive.

Un studiu publicat în revista Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences susține că cei care se ocupă de croșetat au o probabilitate mai mică de a dezvolta tulburări cognitive moderate și pierderi de memorie.

În același timp, se remarcă faptul că lectura regulată a cărților și ascultarea muzicii nu au același efect. Potrivit cercetătorilor, croșetatul contribuie la dezvoltarea căilor neuronale în creier, care ajută la menținerea capacităților cognitive.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!