Iata cat de benefic este consumul de ciocolata neagra pentru organismul tau – “Ciocolata neagră poate reduce riscul unui accident vascular cerebral”

Iata cat de benefic este consumul de ciocolata neagra pentru organismul tau – “Ciocolata neagră poate reduce riscul unui accident vascular cerebral”

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 February 2019 in Sanatate

În ciuda gustului amărui, ciocolata neagră este unul dintre cele mai sănătoase deserturi pe care le poți consuma. Ciocolata neagră este făcută din semințele arborelui de cacao și este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți de pe planetă.

Astfel, ciocolata neagră bogată în cacao conține fibră solubilă și este plină de minerale. Mai precis, 100 de grame de ciocolată neagră, cu minim 70% cacao, conține 11 grame de fibră, 67% din doza zilnică recomandată de fier, dar și 98% din doza zilnică recomandată de magneziu. Sigur, nu poți mânca 100 de grame într-o singură zi, pentru că trebuie consumată cu moderație.

Modul în care ciocolata neagră aduce beneficii pentru sănătate a fost descifrat de oamenii de știință americani, de la Universitatea din Louisiana. Bacteriile bune din intestine – bifidobacteriile și lactobacilii – se hrănesc cu ciocolată. Consumând ciocolată neagră le furnizăm acestor bacterii tot ceea ce au nevoie pentru a se înmulți, lucru ce ajută la producerea de substanțe cu acțiune antiinflamatoare. În plus, flavonoidele din cacao ameliorează vasomotricitatea, fixându-se asupra celulelor care acoperă vasele, ceea ce reduce presiunea arterială.

Te lăsăm să descoperi, mai jos, și alte beneficii pe care ciocolata neagră le are asupra sănătății.

Ciocolata slăbește

Poate părea imposibil și probabil mulți dintre cei care sunt la dietă o ocolesc, însă ciocolata neagră, consumată în cantități moderate, te ajută să slăbești.

Un studiu realizat la Universitatea din California a arătat că voluntarii care consumau ciocolată frecvent aveau un indice de masă corporală mai mic decât cei care nu mâncau ciocolată, în ciuda faptului că mâncau mai multe calorii și nu făceau exerciții fizice.

Ciocolata îți dă energie

Ciocolata stimulează producția de substanțe care energizează organismul. Unii specialiști chiar recomandă să consumi câteva pătrățele de ciocolată neagră înainte de a face exerciții fizice, pentru a avea energie mai mult timp.

Ciocolata te face mai deștept

Ciocolata neagră este, conform studiilor, foarte bună pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul creierului şi ajută în tratarea insomniei. Flavonoizii din cacao antrenează funcţiile mentale, iar magneziul şi antioxidanţii cresc nivelul de oxigen din creier.

Ciocolata te face mai fericit

Bogată în magneziu, ciocolata ajută la relaxare, iar anandamidele, neurotransmitatori, contribuie la reglarea stării de spirit. Mai mult, feniletilaminele din ciocolată cresc nivelul de endorfine.

Ciocolata neagră te ajută să faci față stresului

Consumul regulat de ciocolată neagră este benefic în reducerea nivelului de stres general. Potrivit unui studiu, persoanele care consumă câte un pătrățel de ciocolată neagră după masa de dimineață și încă unul după masa de prânz au un nivel mai scăzut de stres. Efectele încep însă să apară abia după o perioadă de două săptămâni.

Ciocolata neagră îți controlează pofta de mâncare

Pentru că este bogată în fibre, ciocolata neagră te ajută să îți controlezi pofta de mâncare și să consumi mai puține alimente pe parcursul zilei.

Ciocolata neagră poate reduce riscul unui accident vascular cerebral

Consumul de ciocolată neagră ar putea fi asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen. Conform studiilor acestora, un consum crescut de ciocolată de până la 100 de grame pe zi este asociat cu un risc mai mic de boli coronariene și de accident vascular cerebral.

Tratează pielea uscată

Potrivit specialiştilor, ciocolata neagră este o sursă importantă de fier, calciu, vitamina A, vitamina B1, vitamina D şi vitamina E careau rolul de a hidrata intens pielea şi de a-i reda strălucirea. Poţi să înlocuieşti cafeaua sau ceaiul verde de la micul dejun cu o cană cu lapte vegetal cu cacao pentru a beneficia de proprietăţile emoliente, dar şi energizante.O altă soluţie este de a folosi cacao în amestec cu uleiul de măsline şi zahărul brun pentru a prepara un exfoliant care-ţi va lăsa pielea catifelată şi hidratată.

Ciocolata neagră îmbunătățește vederea

Ciocolata neagră îmbunătățește abilitatea de a vedea în situații cu un contrast scăzut, precum pe timp de ceață. Cercetatorii de la University of Reading din Marea Britanie au strâns 30 de voluntari, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, și le-au testat vederea după ce au mâncat o ciocolată.

Participanții au dat testul de două ori. O dată după ce au mâncat ciocolată neagră și o dată după ce au mâncat ciocolată albă. Diferența dintre cele două este cantitatea de flavanol, ingredientul principal din cacao, în cea neagră găsindu-se o cantitate mult mai mare. Cercetătorii au observat că participanții se descurcă mai bine la testele de vedere și la unele teste ale funcțiilor creierului după ce au mâncat ciocolata neagră. Ei atribuie acest lucru capacității flavanolului de a crește fluxul de sânge spre creier, dar și spre retină.

Regenerează părul

Datorită concentraţiei mari de cupru, zinc şi fier, ciocolata beagră ajută la regenerarea părului. Aşadar, consumă zilnic 1-2 pătrăţele de ciocolată neagră, deoarece îmbunătăţeşte circulaţia la nivel capilar şi stimulează creşterea sănătoasă a firului de păr.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!