Știai că iertarea este mai importantă pentru tine decât pentru altcineva? Poate vei fi surprins să afli dar dacă tu nu te ierți pe tine, acest lucru îți poate afecta sănătatea, starea de bine, dar și evoluția spirituală.
Pe vremea lui Napoleon, unul din soldații acestuia a comis o crimă pentru care a fost pedepsit cu moartea. În ziua execuției, mama soldatului l-a implorat pe Napoleon să îl ierte, dar acesta a refuzat pentru că este o ”crimă mai presus de iertare”. Mama soldatului a spus: ” știu, pentru că altfel nu s-ar mai numi iertare. A ierta este abilitatea de a trece peste răzbunare și justiție.”
Datorită acestor cuvinte, Napoleon l-a iertat pe soldat și i-a transformat pedeapsa în exil.
Adevărata esență a iertării, așa cum reiese și din poveste, este să realizezi căai greșit și totuși să uiți greșeala.
C.S. Lewis definește iertarea ca fiind abilitatea unei persoane de a se reconcilia cu cel care i-a făcut rău.
Iertarea este un atribut al lui Dumnezeu și o șansă de a înțelege ce înseamnă cu adevărat să fii om și să fii împăcat cu tine însuți.
Beneficiile terapiei prin iertare
Iertarea îți eliberează sufletul – dacă vei fi întotdeauna îngrijorat pentru o nedreptate nu vei putea scăpa de traumă. A ierta înseamnă să te eliberezi de suferințele trecutului, ironic poate, dar tu singur te poți elibera, nu altcineva. Libertatea implică abilitatea umană de a alege ceea ce dorești.
Iertarea purifică sufletul – ce poate să îți aducă bun emoția distructivă? Nimic. Este prudent să îți purifici sufletul de orice emoție negativă. Iertarea este cel mai bun instrument pentru a rezolva acest lucru. Este o observație general valabilă că: devii ceea ce urăști. De aceea, cel mai bine este să elimini orice emoție negativă prin iertare.
Iertarea te maturizează – odată ce mintea este liberă și inima ta se concentrează pe pasiune, vei fi capabil să crești ca individ, să te maturizezi. Nu contează cine ți-a greșit, tu sau altă persoană, important este să ierți și să mergi mai departe. Altfel, nu vei evolua ca ființă umană.
Iertarea te face mai fericit – dacă persiști în tristețea cauzată de un eveniment din trecut, atunci te vei simți mizerabil. Până ce nu ierți tu vei fi singurul care va suferi. Este inutil să îți pierzi timpul pe ceva ce s-a întâmplat în trecut. Iartă și trăiește în prezent!
Iertarea presupune că alegi ura sau iubirea – cel mai ușor lucru pe care îl poți face, dar și cel mai periculos este să urăști. Dragostea, pe de altă parte este dificilă, la fel este și iertarea. De aceea iertarea este considerată un semn de putere și înțelepciune. Oamenii slabi trăiesc în trecut, victimizându-se și căutând răzbunare. Inimile curajoase iartă și uită.
Iertarea închide cercul vicios – dacă nu ierți nu vei fi niciodată liniștit/ă. Simțind doar emoțiile negative vei persista în aceeași situație inutil. Pe de altă parte, iertarea, te ajută să închei acest cerc vicios al rușinii și amintirilor neplăcute.
Iertarea îmbunătățește sănătatea – sistemul nostru autoimun, nu este atât de imun la emoțiile negative pe cât credem noi. Dacă în schimb, alegi să ignori sau ierți, sănătatea ta își va reveni pe zi ce trece. Să ierți înseamnă să iubești, iar iubirea este cel mai bun medicament din lume. Și nu spun doar eu acest lucru ci și cercetătorii.
Iertarea te ajută cu încrederea în sine – iertarea este atât publică , cât și personală. Când ierți pe cineva știi că ai reușit ceva dificil. Astfel că încrederea în tine va crește.
Iertarea de sine, în principal, și a celorlalți din jurul tău, este un lucru crucial pentru sănătatea ta fizică, mentală, cât și pentru evoluția spirituală.
Alexandra Dănciulescu, zenunivers.ro
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!