Iata care sunt ranile si traumele psihice din copilarie care iti influenteaza toata viata

Iata care sunt ranile si traumele psihice din copilarie care iti influenteaza toata viata

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 January 2020 in Dezvoltare Personala

“Trebuie să-ți dorești să fii puternic. Altfel, nu vei ajunge niciodată așa.” – Friedrich Nietzsche

Cele 5 rani care te impiedica sa fii tu insuti. Sa aruncam o privire:

1. Teama de abandon – rana emotionala din copilarie – Abandonul este cel mai mare dusman al persoanelor care s-au confruntat cu aceasta problema in copilarie. Gandeste-te cat de greu ii este unui copil sa traiasca mereu cu teama de a ramane singur, izolat si lipsit de protectie intr-un mediu strain. Se intampla adesea ca acesti oameni sa gandeasca si sa vorbeasca in urmatorul fel: „Te parasesc eu inainte de a ma parasi tu pe mine”, „nimeni nu ma sprijina pe mine, deci nu voi sprijini nici eu acest lucru”, „daca pleci, nu te mai intorci”…

Aceste persoane vor trebui sa-si depaseasca teama de singuratate, frica de abandon si senzatia de respingere a oricarui tip de contact fizic (imbratisari, sarutari). Aceasta rana nu este usor de vindecat, dar un inceput bun consta in a infrunta teama de singuratate.

2. Teama de a fi respins – Aceasta rana ne impiedica sa ne acceptam sentimentele, gandurile si experientele. Este cauzata de respingerea copilului de catre parinti, rude sau colegi. Durerea provocata il impiedica pe acesta sa-si dezvolte stima si dragostea de sine. El sadeste in sufletul sau teama de a fi mereu respins, de a nu fi dorit de cei din jur si sentimentul de auto-degradare. Copilul respins simte ca nu este demn de afectiune si intelegere, iar teama de a retrai aceasta suferinta il determina sa se izoleze si mai mult de cei din jur.

Daca te afli in aceasta situatie, acorda atentie comportamentului tau si ia decizii de unul singur. incet, incet, faptul ca anumite persoane se indeparteaza de tine te va afecta din ce in ce mai putin si nu o vei mai lua atat de personal atunci cand unii oameni omit sa te includa in planurile lor. Tu esti singura persoana de care ai nevoie pentru a-ti trai viata.

3. Umilinta – Aceasta rana apare atunci ne simtim dezaprobati si criticati de cei din jur. Putem crea aceste probleme in psihicul copilului atunci cand ii spunem ca este prost, obraznic sau supraponderal sau cand discutam despre problemele lor in fata altor persoane (lucru care se intampla, din pacate, foarte des). Un astfel de comportament distruge, fara indoiala, stima de sine a copilului, acesta intampinand dificultati in a-si cultiva increderea in propria sa valoare.

Astfel, viitorul adult va avea, cel mai probabil, o personalitate dependenta. Mai mult, va deveni un „tiran” si un om egoist, caracteristici dezvoltate ca un mecanism de aparare. Va ajunge chiar sa ii umileasca pe ceilalti pentru a se apara pe el insusi.

4. Tradare si teama de a te increde in ceilalti – Aceasta rana se deschide atunci cand persoanele apropiate copilului isi incalca promisiunile, facandu-l sa se simta tradat si inselat. Ca urmare, acesta dezvolta neincredere fata de alte persoane, fapt ce duce la invidie si la alte sentimente negative. Indivizii care se confrunta cu aceste probleme in copilarie devin, la maturitate, obsedati de control si perfectionisti. Vor ca totul sa fie batut in cuie, sa nu existe aspecte neluate in calcul sau lasate la intamplare.

5. Nedreptate – Sentimentul de nedreptate apare in mediile in care persoanele care au grija de copil sunt reci si autoritare. Aceste personalitati exigente genereaza sentimente de slabiciune si inutilitate individului, atat in copilarie cat si la maturitate. Pentru a ne elibera de aceste probleme, este necesar sa renuntam la suspiciune si la rigiditatea mentala, pentru a cultiva flexibilitatea in gandire si comportament, precum si increderea in ceilalti.

Primul pas, la fel ca intotdeauna in viata, consta in constientizarea ranilor interioare, in a ne acorda noua insine permisiunea de a fi suparati si, mai presus de toate, in a ne oferi timp pentru a ne vindeca.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!