1. Protejeaza-ti ADN-ul
Pe masura ce imbatranim cromozomii se pot modifica ceea ce ii face pe oameni mai vulnerabili la boli. Aparent nu exista nici o solutie, dar noile cercetari sugereaza ca modificarea stilului de viata poate face minuni. Dieta sanatoasa si exercitiile fizice pot proteja ADN-ul. Prevenirea imbatranirii celulare te ajuta sa traiesti mai mult.
2. Beti un pahar cu vin
Consumul moderat de alcool, mai ales de vin rosu, reduce riscul de boli cardiovasculare, dar femeile ar trebui sa limiteze consumul la un pahar pe zi, iar barbatii, la doua pahare.
3. Faceti copii
Daca aveti copii, exista sanse mai mari sa traiti mai mult, deoarece aceasta provocare ne ajuta sa traim o viata activa din punct de vedere fizic si mental.
4. Renunta la fumat
Nu mai este un secret ca renuntarea la fumat iti poate prelungi zilele. Potrivit unui studiu britanic daca renunti la fumat la varsta 30 de ani castigi un deceniu de viata in plus, la 40, 8-9 ani in plus, iar dupa 50, intre 3 si 6 ani.
5. Luati zilnic aspirina
Numeroase studii au confirmat ca aspirina, luata intr-o doza zilnica redusa (75 mg), nu numai ca reduce substantial riscul de boli cardiovasculare, ci poate chiar reduce cu 46% dezvoltarea cancerului la plamani, colon si prostata. Consultati insa medicul de familie inainte, deoarece aspirina poate produce hemoragii stomacale.
6. Mentineti o viata activa
Exista o legatura directa intre sedentarism si o incidenta mai mare a obezitatii, diabetului, bolilor cardiovasculare si mortii premature. Alternati orele petrecute pe scaun cu miscarea, deoarece sportul efectuat la sfarsitul zilei, dupa 12 ore de stat incontinuu pe scaun, nu va da aceleasi rezultate.
7. Forta spiritualitatii
Se pare ca oamenii religiosi si cei ce cred cu adevarat in divinitate tind sa traiasca mai mult decat ceilalti. In urma unui studiu s-a dovedit ca pesoanele de peste 65 de ani, care participa la sevicii religioase o data pe saptamana au in sange un nivel mai ridicat al uneiproteine esentiale pentru sistemul imunitar.
8. Treziti-va cu o cafea dimineata
Consumul de ceai si cafea in cantitati moderate are efecte pozitive asupra sanatatii, prin continutul de antioxidanti si substante active care stimuleaza sistemul cerebral.
9. Renuntati la tocuri
Pantofii neconfortabili si cei cu toc provoaca umflarea picioarelor, proces care poate avea un impact negativ asupra intregului organism, mai ales asupra coloanei vertebrale. Inflamarea picioarelor si stresul asupra coloanei vertebrale pot fi reduse prin purtarea unor pantofi comozi si confortabili pe tot parcursul zilei.
10. Mancati la aceeasi ora
Una dintre cele mai bune modalitati de reducere a stresului o reprezinta pastrarea unor obiceiuri sanatoase 365 de zile pe an. Daca organismul nu primeste mancarea pe care o anticipeaza la pranz, secreta mai mult cortizol, cunoscut si ca hormonul stresului, care transmite corpului sa mentina rezervele de grasime si sa conserve energia. Prin urmare, nerespectarea orelor de masa saboteaza eforturile de a pierde sau de a mentine greutatea ideala.