Iată 10 semne că rinichii nu funcționează corect

Iată 10 semne că rinichii nu funcționează corect

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 February 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

În fiecare zi, corpul nostru efectuează milioane de activități. Dar viața este de așa natură încât, uneori nici nu recunoaștem semnalele pe care ni le trimite corpul nostru atunci când ceva nu este în regulă.

Pentru a evita consecințele, trebuie să ne ascultăm mai atent corpul, ca să învățăm să îi recunoaștem semnele de alarmă.

Iată 10 semne că rinichii nu funcționează corect:

1. Tulburări de somn

Când rinichii nu funcționează corect, toxinele nu părăsesc corpul odată cu urina, ci rămân în sânge. Alte procese patogene complică procesul de adormire și somn.

Persoanele cu boli renale cronice sunt mai susceptibile de a suferi de apnee în somn. Este o tulburare care provoacă una sau mai multe pauze de respirație în timpul somnului. Aceste pauze pot dura de la câteva secunde la un minut. După fiecare pauză, respirația normală reîncepe cu un sforăit puternic. Sforăitul puternic continuu semnalează că este timpul să consultați un medic.

2. Dureri de cap, oboseală și slăbiciune generală

Cu funcția renală adecvată, se produce hormonul eritropoietină, precum și vitamina D pentru a susține oasele. Hormonul eritropoietină joacă un rol important în formarea eritrocitelor. Atunci când rinichii nu funcționează corect, producția de hormoni și celule roșii din sânge este redusă. Acest lucru duce la oboseala constantă a mușchilor și a creierului.

Persoanele cu boli renale cronice pot dezvolta anemie. Dacă vă odihniți și dormiți suficient, dar continuați să experimentați oboseală, energie scăzută și slăbiciune generală, ar trebui să vă adresați imediat unui medic.

3. Piele uscată și mâncărime

Rinichii sănătoși elimină lichidele inutile din sânge, ajută la formarea celulelor roșii din sânge și la stocarea cantității corecte de minerale în corpul dumneavoastră. Mâncărimea și pielea uscată indică faptul că rinichii nu funcționează bine.

Dacă aveți mâncărime și piele uscată, încercați să vă alocați timp pentru a o hidrata. Nu uitați să consultați un medic înainte de a lua orice medicament antipruriginos. Unele medicamente conțin ingrediente care pot afecta rinichii.

4. Respirație urât mirositoare și gust metalic

Când toxinele se acumulează în sânge, gustul alimentelor se schimbă și rămâne un gust metalic în gură. Respirația urât mirositoare semnalează prezența a prea multe toxine în sânge.

Există diverse motive pentru care alimentele pot avea un gust metalic (de la alergii la o sănătate orală slabă). De regulă, gustul metalic din gură ar trebui să dispară de îndată ce se elimină cauza. Dacă aveți în continuare un gust ciudat în gură, consultați un medic.

5. Respirație scurtă

Legătura dintre bolile renale și astmul bronșic este cauzată de doi factori. În primul rând, atunci când rinichii nu funcționează corect, lichidul intră în plămâni. În al doilea rând, datorită anemiei, corpul tău suferă de o lipsă de oxigen.

Există diferite cauze ale astmului: de la insuficiența renală cu astm, la cancer pulmonar sau insuficiență cardiacă. Dacă observați că simțiți în mod constant dificultăți de respirație sau vă sufocați de la eforturi minime, consultați imediat un medic.

6. Umflarea gleznelor, picioarelor și brațelor

Dacă rinichii nu funcționează corect, nu pot elimina complet excesul de lichid din corp. Acest lucru duce la retenția de sodiu, care provoacă umflături la nivelul gleznelor, picioarelor și brațelor. Umflarea extremităților inferioare ale corpului poate semnala, de asemenea, boli de inimă, boli de ficat sau probleme la nivelul picioarelor.

Pentru a opri umflarea se pot lua anumite medicamente pentru excreția sărurilor și excesului de lichid din organism. Dacă acest lucru nu ajută, aveți nevoie de un alt tratament, prescris de un medic.

7. Dureri de spate

Insuficiența renală poate duce la dureri de spate sub coaste. Durerea apare și în partea din față a inghinei sau a coapsei. Un chist renal poate provoca senzații dureroase în aceste zone.

Durerile de spate cauzate de insuficiența renală sunt însoțite de vărsături, febră și urinare frecventă. Durerea  care nu este legată de rinichi nu provoacă febră. Dacă continuați să experimentați dureri de spate și analgezicele nu vă ajută, consultați un medic.

8. Umflături sub ochi

Unul dintre primele semne că există o problemă cu rinichii dvs. este apariția proteinelor în urină. La rândul său, acest lucru duce la umflarea zonei ochilor. Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că rinichii trec prea multe proteine ​​în urină, mai mult decât să le distribuie pe tot corpul.

9. Hipertensiune arterială

Sistemul circulator și rinichii depind unul de celălalt. Rinichii au nefroni mici care filtrează sângele. Dacă vasele de sânge sunt deteriorate, nefronii nu primesc suficient oxigen și substanțe nutritive.

Adăugați alimente bogate în acid folic în alimentația dumneavoastră. Acest lucru va ajuta organismul să crească producția de celule roșii din sânge.

10. Modificări ale culorii urinei

De îndată ce observați o schimbare a culorii, mirosului și aspectului urinei, consultați un medic. Tipurile comune de modificări includ:

  • Nevoia crescută de a urina, mai ales noaptea. Limita de 4 până la 10 ori pe zi este considerată normală.
  • Sânge în urină. Rinichii sănătoși curăță sângele. Dar dacă filtrul este deteriorat, puteți vedea sânge în urină.
  • Urină spumoasă. Blistere în urină indică faptul că există o proteină nedorită.

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, consultați imediat un medic specialist.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!