Hreanul, un dar de la natură care nu trebuie să lipsească din alimentație în sezonul rece! Beneficiile și utilizările hreanului pentru tuse și răceli.

Hreanul, un dar de la natură care nu trebuie să lipsească din alimentație în sezonul rece! Beneficiile și utilizările hreanului pentru tuse și răceli.

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 December 2020 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiViata

Printre antibioticele naturale, există un grup de plante care au efect antibiotic. De exemplu, plante care conțin senfol-glicozide. Acestea sunt muștar, ceapă, hrean, ridiche, usturoi. Se consideră că uleiul esențial cu miros intens este purtătorul substanței active cheie. Proprietățile anti microbiene ale acestor plante se bazează pe glicozide senfol și acid rodanic.

Hreanul, care are o listă mare de substanțe active în compoziția sa, este utilizat atât ca condiment, cât și în scopuri terapeutice. Conține glicozide, acid rodanic, vitamina C, sulf (S), potasiu (K).

O lingură (15 grame) de hrean gătit conține:

  • 7,2 calorii
  • 1,7 g carbohidrați
  • 0,2 grame de proteine
  • 0,1 g grăsime
  • 0,5 g fibre dietetice
  • 3,7 miligrame vitamina C (6% DV)
  • 8,6 mcg acid folic

Efectul vindecător al hreanului

  • efect de încălzire pentru piele și mucoase;
  • mărește aportul de sânge la rinichi;
  • are proprietăți diuretice;
  • stimulează producția bilei;
  • curăță sângele, normalizează circulația sângelui;
  • lichefiază mucusul la răceli;
  • conține glucokinine care scad glicemia;
  • activează funcțiile ficatului, pancreasului și ale tractului gastro-intestinal, poate ajuta la o varietate mare de tulburări digestive și recăpătarea poftei de mâncare;
  • ameliorează durerile reumatice, guturoase, neurale;
  • ajută la infecții ale tractului respirator superior și infecții ale vezicii urinare.

Nu trebuie să utilizați hrean în cazul diareiei, dar va fi util pentru constipație. Hreanul (ca și alte produse similare compoziției) nu este recomandat persoanelor alergice la senfoli.

Hrean cu miere de albine

Datorită proprietăților sale antibiotice, hreanul este folosit de mulți ani în medicina tradițională pentru tratarea bronșitei, sinuzitei, tusei și răcelii.

Va ajuta la tuse, atacuri de astm și răceli. Mierea va neutraliza ușor înțepătura hreanului și îi va oferi un gust plăcut. O astfel de compoziție diluează flegma, normalizează respirația și distruge agenții patogeni.

1 lingura de hrean (ras) se amestecă cu 3 linguri de miere. Luați câte o linguriță de 5 ori pe zi. Efectul unui astfel de medicament va crește dacă adăugați 1 lingură de ceapă tocată. Adăugați la această compoziție 5 linguri de apă. Amestecul se pune la fiert. După ce se răcește, folosim așa cum se spune în recomandări.

Atenție! Această rețetă este contraindicată diabeticilor.

Dacă aveți reumatism, durere sciatică sau dureri de cap, puteți aplica o compresă de hrean

Radeți o bucată de hrean de aproximativ 10 cm lungime pe o răzătoare fină, puneți puțină apă și amestecați. Amestecul trebuie amestecat bine. Puneți compoziția rezultată într-un strat subțire pe o bucată de material și aplicați în zona dureroasă a corpului. În cazul în care aveți dureri de cap fără motiv, pune o compresa pe partea din spate a capului. După 5 minute, luați compresa. Dacă pielea este destul de sensibilă, masați-o în prealabil cu ulei.

Tinctura de alcool de hrean va ajuta în cazul curățării și dezinfectării rănilor care nu se vindecă

Dăm la răzătoare jumătate de rădăcină de hrean și turnăm 100ml de alcool de 70%. Se lasă la filtrat timp de 2 ore. Apoi, strecurăm compoziția prin pânză de bumbac și o diluăm cu apă în proporții egale. Aplicăm tinctura de mai multe ori pe zi sub formă de comprese pe zonele cu durere.

Beneficiile și utilizările hreanului pentru tuse și răceli

Ceai de hrean pentru febră, gripă, infecții ale tractului urinar:

1 lingură de hrean (dat la răzătoare) se pune într-un pahar cu apă clocotită, se acoperă și se lasă 5 minute la infuzat. Apoi se strecoară și se bea. Se face câte 3-4 pahare de ceai pe zi.

Pentru indigestie. Într-o ceașcă de lapte cald, adăugați 1 linguriță de hrean (dat la răzătoare), apoi amestecați. Se bea o dată pe zi, de preferat seara.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!